GEURTJESDAG


De afgelopen weken speelden we tijdens onze wandelingen het spelletje moederdagoverleg. Als de jongens zo mooi naast elkaar liepen hadden ze volgens P. moederdagoverleg. Volgens hem vroeg Hessel dan aan Iemand: "Wat zullen we haar geven? Want eigenlijk is ze toch ook wel een beetje onze moeder. Een bos bloemen?"

"Nou nee", vind Iemand, "want dat is tegenwoordig best wel ingewikkeld. Je kunt tegenwoordig niet zomaar meer aankomen met een bosje bloemen. Daar moet je verstand van hebben, want een groot aantal bloemen zoals rozen, gerbera's of chrysanten zorgen nogal voor veel CO2-uitstoot zo berekende Milieu Centraal. Ik hoorde dat ons moeder dat aan ons vader vertelde. Ze vertelde daar nog bij dat de nieuwste Bloemenkalender van Milieu Centraal laat zien hoe de milieu-impact van snijbloemen van maand tot maand wisselt. Verwarming en belichting in de kas, vliegtuigen die snijbloemen de hele wereld over brengen: alles draagt bij aan de vervuiling. Wie groen wil doen, koopt voor moederlief een bos seizoensbloemen uit de volle, Nederlandse grond."

"Geen bloemen dus, veel te ingewikkeld", concludeert Hessel. "Zullen we haar dan maar weer een geurtje doen?"  Met een "is goed" lijkt Iemand hiermee akkoord te gaan, maar kritisch als hij is heeft hij hier toch ook een kanttekening bij en hij besluit het overleg met: "dan hoop ik niet dat op den duur blijkt, dat ook daar weer een luchtje aan hangt." 

En zo heeft P., volgens hem op aanwijzingen van Hessel en Iemand, er voor gezorgd dat er vanmorgen bij het ontbijt een pakje voor mij klaar lag. Een heerlijke parfum, Mademoiselle Coco van Chanel. En nee ik ga niet uitzoeken of dit wel milieuvriendelijk is. Ik ga hier gewoon van genieten.

hanscke | Zondag 12 Mei 2019 - 12:57 pm | | Standaard | Zeven reacties

VLUCHTIG


Rond deze tijd gaan we meestal een tijdje met de caravan op stap richting Betuwe of bloembollenvelden en om ons niet helemaal over te geven aan het afwachten op de dingen die komen gaan, zoals de verdere afspraken met het UMCG, hadden we besloten om ook nu gewoon te gaan. Het zou ons in ieder geval de nodige afleiding geven, waardoor deze tijd van onzekerheid ons wat minder zwaar zou kunnen vallen, zo was de gedachte. 

Met enige inventiviteit had ik een mooie streek gevonden, waarbij we enerzijds nog van de bloemenvelden konden genieten maar anderzijds ook van oude stadjes, waar we nog nooit zijn geweest. De kop van Overijssel is een streek waar we normaliter niet zo snel naar toe zouden gaan, we hebben nu eenmaal niet zoveel met water, maar in combinatie met die bloeiende bloembollenvelden in de Noord Oost Polder leek dit wel een mooie combinatie. 

Zodoende was de keuze gevallen op een kleine SVR camping bij Blokzijl. Dit was één van de stadjes die ik graag wilde bezoeken, evenals Vollenhove, Sint Jansklooster en Zwartsluis.

Bij aankomst werd ons aangeraden om, als we de bloeiende bollenvelden nog wilden zien, dit maar zo snel mogelijk te doen, omdat door het warme weer van de afgelopen tijd, het koppen van de bloembollen al in volle gang was. Van het warme weer was niets meer te merken. Het was op de fiets zo koud, zodat ik maar sokken als handschoenen gebruikt heb, maar het zien van de uitgestrekte velden kleurige tulpen maakte veel goed.

De rest van de dagen hebben we wandelend Blokzijl en Vollenhove bezocht en dat was zeer de moeite waard. Het zijn prachtige oude stadjes met veel historie, waar je heerlijk in weg kunt dwalen.

Het is ook heel boeiend om te zien waar oud en nieuw bij elkaar komt. Lopend over de dijk van Vollenhove naar Blokzijl, is er aan de éne kant het zicht op het oude laagveenland met richting Giethoorn die kleine karakterestieke kleine boerderijtjes met rieten daken, welke aan de voet van de dijk in de buurtschappen Moespot en Leeuwte te zien zijn en aan de andere kant de uitgestekte vlakte met de vierkante nieuwbouw boerderijen, met de grote schuren, allemaal dezelfde bouwstijl, gebouwd in de jaren vijftig, toen het nieuwe land, de NOP in gebruik is genomen.

We waren nog lang niet uitgekeken, maar vanwege het weer hebben we het na een dag of vier besloten toch weer huiswaarts te gaan. De regen was niet zozeer de spelbreker, maar wel de kou. Na overdag een aantal uren leuk op stap geweest te zijn, blijft er bij terugkomst niet veel anders over dan binnen te zijn en dan is een caravan voor twee personen èn hond Hessel èn hond Iemand toch wel heel erg petiterig.

Zo kijken we echt wel terug op een paar leuke dagen en als alles goed mag gaan willen we hier zeker nog een keertje naar toe om nog meer van deze boeiende omgeving te gaan ontdekken.

                                                    BLOKZIJL

2019-05/vluchtp.jpg

                            klik                VOLLENHOVE              

hanscke | Zaterdag 04 Mei 2019 - 3:04 pm | | Standaard | Zes reacties

PLOEM PLOEM JENKA


Soms kan een mens het zo druk hebben met de juiste woorden te vinden om te beschrijven van wat ik, want natuurlijk bedoel ik mijzelf, voel en denk, waardoor er zo maar weer een week voorbij is zonder dat er een blogje geschreven is. Jammer maar het is niet anders.

Naast dat we heel erg opzien tegen de operatie die P. eerstdaags moet ondergaan, vinden we het lange wachten totdat het gaat gebeuren ook wel heel moeilijk. Kortom we vinden dit niet echt een makkelijke periode in ons leven. Maar desondanks proberen we wel om zoveel mogelijk aan het het gewone dagelijkse leven deel te nemen en gewoon onze dingen te blijven doen.

Een drukke Pasen, met het familiebezoek ligt al weer achter ons en zo is het opeens alweer Koningsdag.

Wij vieren dat met een aantal geheel eigen tradities. Het begint 's morgens met de vlag uithangen, na het ontbijt nuttigen we bij de koffie de traditionele tompouce. Ondertussen kijken we televisie waar uitvoerig verslag wordt gedaan van de koninklijk familie die dit jaar Amersfoort aandoet.

's Middags maken wij altijd even een slag over de kermis, mèt hond Hessel en Hond Iemand, zodat zij weer even aan veel mensen en veel herrie kunnen wennen, handig voor als we met vakantie door vreemde stadjes lopen.  Meestal kopen we dan ook voor ons allemaal een ijsje, maar daar was het vandaag geen weer voor.

Na het rondje over de verregende vrijmarkt wilden we dan ook al weer snel huiswaarts keren, totdat we ergens midden in het stadje tegen een optredend dansgroepje aanliepen. Ik vond het zo vermakelijk om te zien. Het was of ik mij zelf terugzag, maar dan meer dan 55 jaar geleden. Wij dansten toen ongeveer op dezelfde manier in rijen naast en achter elkaar op de muziek van Trea Dobbs. Okay, het tempo zal iets langzamer zijn geweest, maar het was ongeveer hetzelfde idee. 

Ik heb er met verbazing maar ook met heel veel plezier naar staan kijken. Ik zag de blije gezichten van de meisjes in de dansgroep, omdat ze samen bezig zijn met iets doen wat plezier geeft. Het was dit jaar voor mij HET hoogtepunt van koningsdag.

2019-04/zijl1.jpg

                                  klik

hanscke | Zaterdag 27 April 2019 - 8:52 pm | | Standaard | Vier reacties

RUFUS WAINWRIGHT


Eigenlijk hadden we niet zo heel veel zin om te gaan. -we waren nog te veel bezig met het vooruitzicht van de operatie die P. moet ondergaan en die toch een stuk ingrijpender gaat worden dan waar wij weet van hadden, maar daarover later meer- In oktober had ik al kaarten gekocht voor het concert van Rufus Wainwright. Vorig jaar januari waren we naar het nieuwjaarsconcert Van Sinfonietta en hem geweest en toen vond ik dat concert veel te kort duren. Ik wilde heel graag nog meer van hem horen.

Ik ben heel erg liefhebber van zijn stem en zijn genre. Sinds kort weet ik dat dit barokpop of wel barokrock wordt genoemd. Nummers uit dit genre zijn te herkennen aan de instrumentatie en compositie in de stijl van barokmuziek, de contrapuntische melodieën, harmonieën en aan hun dramatische of melancholische voorkomen. Het doet mij hier en daar ook aan de opera denken, zeker in zijn zang. Ook in zijn pianobegeleiding  zijn er verschillende knikjes naar de diverse klassieken. Maar dat is niet zo vreemd, want  Rufus Wainwright heeft zelf immers een opera geschreven, de Prima Donna.  

Zoals gezegd, hoewel we niet zo heel veel zin hadden om te gaan, maar omdat er aan dit concert toch een prijskaartje hing wat er niet om liegt, voelden we ons bijna verplicht om wel te gaan. Achteraf ben ik zo blij dat we gegaan zijn, want wat was het mooi. Wat kan die man zingen; wat heeft hij een bereik met zijn stem, en wat een volume.Trouwens de hele band mocht er zijn, inclusief de toetseniste Rachel Eckroth, die het voorprogramma verzorgde.

We waren echt even in de ban van de muziek en was er geen tijd voor allerlei zorgen, vragen en vraagtekens, want die zijn er wel degelijk.   

2019-04/rufusp.jpg

                             klik

hanscke | Maandag 15 April 2019 - 2:19 pm | | Standaard | Vijf reacties

ZWEMFESTIJNMOE


Het is al weer een paar weken geleden, dat er groots aangekondigd werd dat de heer M. van der Weijde opnieuw een poging zal gaan doen om de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen. Echt, voor mij hoeft het niet. Ik word een beetje Maartenmoe en dat terwijl ik het vorig jaar niet eens van dichtbij heb meegemaakt, omdat we met vakantie waren. 

Al die poppenkast en heisa er om heen, het staat mij tegen. Bovendien, dhr. van der Weijde heeft nu zelf  toch wel aandacht en publiciteit genoeg gehad. Eerst is hij, na de poging, vorig jaar september op verschillende feesten in Noord Oost Friesland als een ware held op diverse podia verschenen, daarna heeft hij nog in allerlei theaters zijn zegje gedaan en nu wil hij dus op herhaling om het dit keer wel tot een goed einde te brengen.

Heel stiekem bekruipt mij de gedachte: Of kan deze mijnheer niet genoeg krijgen van het in de belangstelling staan en gaat hij daarom maar op herhaling onder het motto en dit keer zal ik het halen. (ik voorzie dat het hem weer niet gaat lukken, gewoon omdat het te ambitieus is) Dat mag, maar wat mij betreft liever niet met  al die heisa er om heen.

Ik dacht dat ik de enige was die er zo over dacht, maar na een paar dagen nadat dit bekend gemaakt was,  bleek dat er meer mensen zijn die er net zo over denken als ik. Een columniste van de Leeuwarder Courant schreef zelfs dat, zij de neiging voelde om even een paar dagen elders in het land te willen zijn als hier deze wat carnavaleske gebeurtenis plaats zou gaan vinden. Uit een paar ingezonden brieven naar aanleiding van deze column bleek dat meerdere mensen er ook zo over denken.

Het is al weer een paar weken stil rond deze aanstaande happening en dat mag wat mij betreft wel zo blijven. Als gebleken is dat dhr. Maarten van der Weijde er nu wel in geslaagd is om zijn ding te doen, maar zonder al die poespas, ben ik best bereid om dan alsnog iets te doneren voor het doel waarvoor hij zegt dit te willen doen, maar alsjeblieft, laat hem er niet zo'n kermisattractie van maken met vooral zichzelf als middelpunt.

2019-04/roeienp.jpg

                               klik

hanscke | Woensdag 10 April 2019 - 2:22 pm | | Standaard | Acht reacties

ONTGOOCHELD


Zo langzamerhand was ik (waren wij) weer in mijn (onze) gewone doen gekomen en het leek erop dat we weer gewoon verder gingen, waar we gebleven waren. We hadden alle draden weer aardig opgepakt. Ik was weer druk met mijn breiclub, we gingen weer tennissen en bridgen, we deden ieder ons vrijwilligerswerk bij de organisaties waar we ons voor inzetten, kortom het leven liep weer op rolletjes en ik zag het tot mijn grote vreugde overal om mij heen lente worden.

Het bezoek aan de oncoloog in het academisch ziekenhuis Groningen, voorafgaand aan de pet scan die nog gemaakt moest worden was een vervelende bijkomstigheid, een hobbel die gewoon even genomen moest worden. Ik had er het volste vertrouwen in dat P. weer helemaal in orde was. Hij kon immers alles weer. P. was zelf iets minder zeker over dit alles, maar niet echt heel erg verontrust.

Een dag voordat we naar Groningen zouden gaan om de uitslag te bespreken werd er gebeld dat we op een andere datum moesten komen omdat de uitslag nog niet in het team besproken was en toen ook het woord behandelplan viel, werd ik toch wel wat zenuwachtig en was ik opeens ook iets minder zeker van een goede uitslag.

Helaas, er bleek inderdaad toch iets aan de hand te zijn. Op drie verschillende plaatsen in de darmen bleken lymfklieren aangedaan te zijn. Levensbedreigend is het niet, maar het zou toch beter zijn als deze operatief verwijderd worden. Het hoefde ook niet met spoed te gebeuren, maar om eventuele groei tegen te gaan zou P. injecties krijgen. Eerst vier weken drie keer per dag een injectie en daarna zou men overgaan tot  een injectie één keer per vier weken. Dit is dan een zogenaamd depotinjectie.

De subcutane injecties drie keer op een dag mocht ik wel toedienen, daar hoefde de thuiszorg niet voor te komen, ik had aangegeven ooit verpleegkundige te zijn geweest. De latere injecties 1 keer per 4 weken zouden anders geregeld moeten worden.

Vol goede moed reden we naar huis. Niet leuk, maar niet onoverkomenlijk, zo was onze conclusie. P. zei wel tegen de operatie op te zien, maar het was niet anders. We gaan er voor, zo was ons devies.

Een dag nadat we met de injecties begonnen zijn, kijken we toch wel iets anders tegen de situatie aan. De bijwerkingen van de injecties liegen er niet om. Na vier keer een spuitje gehad te hebben was P. 's avonds al zo ziek, dat ik net iets voor middernacht maar contact ben gaan zoeken met de afdeling oncologie in Groningen. We hadden niet voor niets de instructie gekregen om dat nummer te bellen als P. last kreeg van één of meerdere verschijnselen die in het rijtje van de bijwerkingen vermeld staan.

In ieder geval nu stoppen met de injecties was de raad die we kregen en maandag zal de behandelend arts op de hoogte gebracht wordenen mogelijk contact met ons opnemen.

P. knapt nu gelukkig weer wat op, maar wat was hij ziek en dat binnen drie uur nadat ik hem  die laatste injectie toegediend had. Het moet wel een heel vreemd goedje zijn als je daar zo snel zo ziek van kunt worden. Ik begin nu wel enige vraagtekens te krijgen over datgene wat P. nog te wachten staat. Het gaat vast goed komen, daaar heb ik wel vertrouwen in, maar het leven is even niet zonder zorgen.

2019-04/ontgoocheld.jpg

                                 klik

hanscke | Zaterdag 06 April 2019 - 10:07 pm | | Standaard | Acht reacties

EERLIJK OF NIET


Toen ik vorig jaar zomer dit breipatroon op de wekelijkse toezending voorbij zag komen deed het meisje? mij heel erg denken aan kleindochter R. Na wat dubben heb ik het garen besteld en (het bedrijf www.Hobbydoos is namelijk in ons dorp in de oude melkfabriek gevestigd) opgehaald. Dit zou ik wel eens eventjes heel snel breien zodat ik het haar op haar verjaardag in augustus kon geven.

Bij het dubben zat uiteraard de inschatting of ze het wel of niet mooi zou vinden, maar ik heb de gok genomen. Als ze het niet mooi zou vinden, was ik leuk bezig geweest en zou ik er vast wel een andere bestemming voor kunnen vinden.

Natuurlijk had ik het niet op tijd klaar en dan raakt het wat naar de achtergrond, omdat ik dan al weer een nieuw project ben begonnen, maar vorige week was het dan zo ver, het was af. Het is per post naar haar opgestuurd met een begeleidend briefje dat, als ze het niet mooi vindt dit eerlijk kan zeggen, want smaken verschillen nu eenmaal.

Helaas, ze vindt het produkt heel mooi, ze vindt het ook heel lief dat ik dit voor haar gemaakt heb, maar ze wil het toch liever teruggeven, want ze gaat het vast niet dragen omdat het niet haar smaak is.

Tja, het is heel eerlijk, dat wel en uiteraard heb ik er wel rekening mee gehouden dat dit zou kunnen gebeuren maar toch doet het een beetje pijn. Ik denk niet dat ik op haar voorstel inga om samen iets uit te zoeken. Dat gaat mij dan weer net iets te ver omdat er dan iets van mij verwacht wordt. Dan kom ik te veel onder druk te staan om het breien nog leuk te vinden.

Zou ik het fijner gevonden hebben, als ze gezegd zou hebben dat ze het heel mooi vindt en het vervolgens nooit zou dragen, zo vroeg ik mij af, toen ik even de slaap niet kon vatten. We wonen ver genoeg van elkaar af, ik zou het nooit gemerkt hebben. Ik heb zo mijn twijfels. Ik stel eerlijkheid heel erg op prijs, maar zou eerlijkheid ook te ver kunnen gaan? 

Ik weet het echt niet. Ik ben zelf denk ik niet altijd eerlijk, als ik iets krijg wat ik niet mooi vind; bang om de ander teleur te stellen of te kwetsen laat ik niet het achterste van mijn tong zien. Je kunt je afvragen of dat wel eerlijk is.  

2019-03/bandjesgarenposter.jpg

                           klik

hanscke | Woensdag 27 Maart 2019 - 12:28 pm | | Standaard | Zeven reacties

DE STEMMING


Door alle gebeurtenissen van deze week wisselt de stemming van "ons" land van dag tot dag. Zijn "we" de éne dag heel betrokken bij Nieuw Zeeland, twee dagen later staat heel Nederland op zijn kop vanwege één of andere gek die het nodig vindt om in een tram te gaan schieten. 

Naast paniek en ontreddering en ook verdriet heeft dit ook nog eens gezorgd voor verwarring bij de aanstaande verkiezingen. Moet dit nu wel of niet als een terroristische actie beschouwd worden, moest de campagne nu wel of niet gestaakt worden, is het justitie wel of niet aan te rekenen dat deze gevaarlijke man, want dat is hij wel, vrij rond kon lopen, enzovoort enzovoort....

De verkiezingen zijn geweest en vandaag lijkt Nederland in de overwinningsroes van enkele partijen te zijn. Twee partijen die haaks op elkaar staan. De éne partij, Groen Links,  wil, wat het mileu betreft, zo vooruitstrevend mogelijk  zijn veel windmolens, veel zonnepanelen, veel warmte pompen; kortom Nederland zou in Europa toonaangevend moeten zijn, terwijl de andere grote, winnaar Forum voor Democratie, dit juist helemaal niet wil en al die, in hun ogen, nutteloze investeringen sterk afwijst, omdat we als Nederland maar heel weinig hierin kunnen betekenen en dat het de burger veel geld gaat kosten. 

Het zijn de nieuwe "jongens", want jong zijn deze heren nog wel, die namens hun achterban hierover in debat gaan en de politiek zullen gaan beheersen.

Ik weet nog niet wat ik er van moet denken. De tijd zal het leren, maar dat er door de jaren heen verschuivingen zijn ontstaan moge duidelijk zijn. Maar eigenlijk is er niets nieuws onder de zon, want gaat dit niet zoals het al eeuwen gaat? Ideologieën met daarbij behorende standpunten verdwijnen om door nieuw gedachtengoed ingenomen te gaan worden, waar dan eerst heel veel over gebakkeleid moet worden om het samen een beetje eens te worden.

Debatteren moet, maar ik hoop wel, dat dit met enig wederzijds respect zal gaan. Als iedereen het hart op de goede plaats heeft zal dit toch niet zo'n probleem moeten zijn, of ben ik nu te optimistisch?

2019-03/stemmingp.jpg

                                 klik

hanscke | Donderdag 21 Maart 2019 - 11:42 am | | Standaard | Zeven reacties