JARIG & AFSCHEID


Vandaag ben ik jarig, maar het wordt wel een vreemde verjaardag. Aan het eind van de dag ga ik afscheid nemen van G. Zij is begin deze week gestorven. 

Ik ken haar al heel lang. We hebben in Eibergen op de Mulo gezeten. De eerste twee jaar niet bij elkaar in de klas, er waren twee klassen, maar wij waren de enige 2 meisje die in het derde en vierde jaar voor de zware wiskunde kant kozen, dus niet A met wiskunde, maar de zogeheten MULO B variant, dus volgden we deze lessen samen. 

Toen ik midden jaren zeventig in Dokkum kwam wonen, kwam ik haar daar tegen en bleken we een paar straten van elkaar vandaan te wonen. We hebben toen een paar jaar als vrienden met elkaar opgetrokken. Mijn huwelijk strandde en haar leven ging ook niet bepaald over rozen. Toen zij van haar derde kind in verwachting was is haar man vertrokken. Ik heb haar toen tijdens de bevalling bijgestaan. Zelf was ik toen inmiddels al met P. getrouwd

In de loop der tijd gingen onze levens dermate van elkaar verschillen waardoor het contact verloren ging.

Met de intrede van Facebook deed ze mij het verzoek om facebookvrienden te worden. Vanaf die tijd ontmoetten we elkaar een aantal keren per jaar in de stad om samen een kopje koffie te drinken. Echt veel vrolijke verhalen kon ze niet vertellen, want haar gezondheid liet veel te wensen over. Eerst was er de borstkanker en daarna de slokdarmkanker. Zelf eten was niet meer mogelijk. Via sondevoeding moest zij de benodigde voeding tot zich nemen. De koffie stond er dan ook meer voor de show dan dat ze er werkelijk van kon drinken. In die gesprekken kreeg ik te horen dat er met geen van de drie kinderen nog contacten waren, mede door bepaalde keuzes die ze gemaakt had. Dit vond ze heel erg.

Begin dit jaar kreeg ze weer keelklachten en na vele onderzoeken was er de diagnose tongkanker. En weer volgde een behandeling van bestralingen en een chemokuur. Dit gebeurde wekelijks tijdens een dagopname. Ze mocht op zo'n dag wel bezoek ontvangen en omdat ze aangaf het fijn te vinden als ik een keer kwam, heb ik dat gedaan. Ik vond het zeer indrukwekkend.

Het herstel na deze behandeling ging uiterst moeizaam. Het kwam eigenlijk niet op gang. Toen ik ruim veertien dagen geleden bij haar was, zag ik eigenlijk geen verbetering bij een aantal weken daarvoor. Het ging gewoon niet goed met haar. Zondag is ze overleden.

Aan het eind van de middag, op mijn verjaardag, is de crematie. Mijn verjaardagsvisite heb ik afgezegd, want ik wil bij haar uitvaart aanwezig zijn. Zelf deelde ze, toen ze dat nog kon, veel op facebook en daarom heb ik er voor gekozen om haar in dit blog te gedenken.

                                                                  Gerry, RIP

 

hanscke | Donderdag 14 December 2017 - 9:09 pm | | Standaard | Zes reacties

HONDS

Onlangs werden we als buurt weer eens getrakteerd op een hele lange middag geblafjank van de Melschelse herder een paar huizen verderop. Als pup heeft die hond mij een paar jaar geleden al heel wat nachtrust gekost. 's Morgens om zes uur werd het beestje buiten in de kennel gezet en begon dan aan zijn dagtaak van erbarmelijk janken. Vaak heb ik op het punt gestaan om er iets van te zeggen, maar zo dacht ik, wij zijn niet de naaste buren, misschien doen anderen dat wel.

Het schijnt wel gebeurd te zijn, maar het is nooit afdoende geweest. Het heeft geresulteerd in het feit dat het dier een anti-blaf band om heeft gekregen. Dit apparaat schijnt hele hoge signalen af te geven als de hond blaft, wat heel akelig voor het dier schijnt te zijn. Als het apparaat werkt, blaft de inmiddels volwassen hond bijna niet. Of de hond een leuk leven heeft is een ander verhaal. Zo af en toe wordt het dier uitgelaten, maar sinds het jonge stel een baby heeft is dat uitlaten, wat toch al niet zo veel gebeurde, sterk afgenomen.

Afgelopen zaterdagmiddag was het weer raak. De hond  heeft de hele middag erbarmelijk zitten blafjanken en voorzover ik het na kon gaan was er niemand thuis. Ik was het na een paar uur wel zo helemaal zat. Het geluid irriteerde mij mateloos, maar daarnaast had ik ook medelijden met de hond.

Ik heb een mooie neutrale kaart opgezocht en deze met de tekst voorzien dat wij het echt heel verschrikkelijk vinden om een hele middag dat gejankblaf aan te moeten horen. Het kaartje heb ik keurig van onze namen voorzien en in hun brievenbus gedaan. Tot op heden hebben we geen enkele reactie ontvangen.

Ik begrijp echt niet waarom mensen er een hond op na houden als het beest niet eens binnen mag. Voor ons is een hond een huisgenoot. Dat is altijd zo geweest en dat is niet veranderd toen er een tweede bij is gekomen. En je kunt er toch zoveel plezier aan beleven, als je er aandacht voor hebt.

Ter illustratie het onderstaande fotoverhaal.

Hessel overdenkt: wat is het in de winter toch saai. Het leven lijkt wel alleen uit slapen te bestaan.

Kom laat ik voor de afwisseling maar eens met mijn groene bal gaan spelen.

Ach, na wat heen en weer schuiven verdwijnt de bal zoals zo vaak onder de bank. Ik kan hem wel zien maar niet pakken. Als ik flink kabaal ga maken door steeds maar te zuchten en te steunen is er een kans dat de baas, zij of hij, dat ze er vanzelf genoeg van krijgen zodat ze de bal voor mij gaan pakken.

Ze doen het niet, dus moet ik wat anders verzinnen. Iemand is inmiddels met zijn kong op ons kleed gaan liggen. Ik vraag hem of ik met zijn rode kong mag spelen.

Iemand is niet zo van het speelgoed, dus vaak vindt hij het wel goed.

Ik vind het iedere keer weer schitterend als dit toneelstukje in verschillende varianten door Hessel wordt opgevoerd. Dit keer was ik alert genoeg om met de tablet dit hele verhaal in fotoshots te kunnen vastleggen. Mijn hondenkinderen, ik moet er niet aan denken dat ze de hele dag buiten in een kennel zouden moeten verblijven. Dan zou ik geen hond willen hebben. Ik heb ze juist voor de gezelligheid. Je kunt er zoveel plezier aan beleven. 

hanscke | Zondag 10 December 2017 - 11:37 pm | | Standaard | Zes reacties

ZELDZAAM


In de zomer, vooral tijdens vakanties, wil het nog wel eens gebeuren dat ik foto's neem met de gedachte, daar kan ik in de winter nog wel een keer "iets" mee doen. Vaak komt het er dan niet van, maar toen ik deze week de volgende kop in de krant las 'Doodsteek dreigt alsnog voor zeldzame koe' herinnerde ik mij onmiddellijk de foto's van de bijzondere koeien die ik tijdens onze laatste vakantie in Loenen, tijdens een wandeling rond Hall genomen had. 

Ik wist de naam niet meer, maar omdat zoiets veel vaker gebeurt, had ik ook een foto van het bord met uitleg genomen. Na even zoeken vond ik de foto's en ja hoor het Brandrood rund staat in het rijtje genoemd in de krant. Voor de geïnteresseerden, de andere genoemde rassen zijn: Fries Hollandse, de Fries roodbonte, de Witrik, de Blaarkop en de Lakenvelder.

Voor genoemde bedreigde rassen was er een uitzonderingsregeling, de houders van deze zeldzame koeienrassen hoefden de koeien en kalveren  na 1 oktober 2016 niet mee te tellen bij de omvang van de veestapel. Echter het landbouwministerie wil deze uitzonderingsregel niet verlengen waardoor de veehouders alsnog fosfaatrechten voor de aangehouden dieren moeten kopen. Dit zou opnieuw een bedreiging voor deze rassen kunnen zijn, omdat vele boeren er dan toch voor zullen kiezen om over te gaan op de productievere Holstein Frisian koe.

In het stukje in de krant lees ik dat van Dam (wie dat ook zijn moge) erkent dat er vergeten is om Europese subsidies aan te vragen wat in het buitenland al wel gebruikelijk is. Zachtkens wordt de conclusie getrokken, dat het nieuwe kabinet geen oog zou hebben voor 'levend erfgoed'. 

Ik hoop toch echt dat men in Den Haag nog op tijd wakker is geworden om alsnog die subsidies aan te vragen want ik zou het jammer vinden als de verscheidenheid in koeien helemaal zou gaan verdwijnen.

Tijdens onze wandelingen kijk ik altijd goed om mij heen en vind ik het altijd weer leuk om iets opmerkelijks te zien, in dit geval wat vreemde koeien, en om dat vast te leggen, zeker als er dan even later ook nog een uitleg bijstaat.  Vaak neem ik mij voor om daar later nog eens wat mee te doen en als dat dan gebeurt stemt mij dat tevree. Zo geniet ik er dan echt twee keer van. 

2017-12/zeldzaamp.jpg

                                           KLIK

hanscke | Donderdag 07 December 2017 - 11:30 am | | Standaard | Zes reacties

TOPWOORDEN


Het is weer de tijd van het jaar dat er allerlei lijstjes gemaakt worden en verschijnen en ik houd er van! Het allermooiste lijstje vind ik nog steeds de lijst van de meest irritantste woorden. Dit jaar vond ik het maar knap lastig om uit deze tien woorden te moeten kiezen. 

Duurzaam, eigenlijk, soort van, stukje en super komen niet in aanmerking òf omdat het mij niet is opgevallen is òf omdat het mij niet irriteert. Loverboys is een term die gebruikt wordt voor hele vervelende jongens die nare dingen van meisjes eisen en hoe moet je ze anders gaan aanduiden?

In je kracht staan vind ik een afschuwelijke uitdrukking, maar het is eigenlijk niet één woord en valt daarom ook af.

Papadag, hoe oubollig wil je het hebben, dat had al jaren geleden in het kader van de emancipatie afgeschaft moeten worden. Er is ook niet zoiets als een mamadag, nee de twee ouders hebben beide hun verantwoordelijkheid voor de combinatie van werk en kinderen. Dat woord valt dus helemaal af en ach, shinen, dat heeft voor mij nog wel iets leuks, maar ik kan mij voorstellen dat als je in je omgeving dat woord erg vaak hoort dat het irritant gaat worden.

Blijft over genderneutraal en dat is het voor mij dus geworden, maar als ik eerlijk ben heeft de aversie tegen het woord meer te maken met alle heisa die dit jaar hierover gemaakt is dan met het woord zelf.

Dan kijk ik even in de toekomst. Vandaag ben ik maar liefst opeens drie nieuwe woorden tegengekomen. Drie woorden waarvan ik het bestaan niet wist. Het zijn de woorden: alumnus, scrummen en agile werken.

Voor komend jaar heb ik een goed? voornemen. Ik ga alle nieuwe woorden die ik nog niet kende verzamelen en dan ga ik volgend jaar om deze tijd het mooiste woord uit dat lijstje kiezen. Werk ik aan een geheel eigen lijstje. Lijkt me leuk.

2017-12/irritantp2.jpg

                                      klik

hanscke | Zaterdag 02 December 2017 - 7:46 pm | | Standaard | Vier reacties

MUSEUMBEZOEK


 Heel vaak neem ik het mij wel voor om naar een bepaalde expositie te gaan, maar komt het er gewoon niet van. Dat zou mij bij deze expositie niet gebeuren, zo had ik mij voorgenomen. The American Dream in het Drents Museum in Assen wilde ik heel graag zien, mede omdat daar ook werken van Edward Hopper zouden hangen. Het werk van deze schilder fascineert mij sinds wij een jaarlang tegen de mooie kalenderplaten van hem hebben mogen aankijken. Het heeft te maken met de leegheid van zijn werken, iets wat ik associeer met het leven in Amerika. Ik weet het, het zou zomaar een vooroordeel kunnen zijn, maar de uitleg van deze expositie geeft voor mij feilloos weer hoe ik het zie.

 

Dit is een tweeluik, erg mooi om in werkelijkheid te zien. Het is van Robert Birmelin. het verstrijken van de kostbare tijd - time is money - is te zien in de schimmen van de passanten

Een afbeelding van onderstaand werk was ik al eens eerder tegengekomen toen ik op zoek was naar een passende illustratie bij het blogje over Black Friday, maar ik had toen niet ingeschat dat het om een echt schilderij gaat en niet om een foto. Ik heb echt goed gekeken en heb toen gezien dat er eigenlijk veel meer gebeurt op het schilderij. In de weerspiegeling van de etalageruit zijn bv ook voorbijgangers en auto's te zien.

Ook dit is een schilderij en geen foto.

Het was een waar genoegen om deze expositie met vriendin D. te mogen bezoeken. Ik heb er echt van genoten en ik had gehoopt, iets van mijn koudwatervrees om tentoonstellingen te bezoeken kwijt te raken, maar dat is helaas niet helemaal het geval. Bij het verlaten van de parkeergarage heb ik nogal wat schade opgelopen. De rechterzijspiegel van de auto raakte de muur, waardoor deze afbrak. 

Een museumkaart is een rijk bezit, het  geeft je voordelig toegang tot de musea, maar als er dan hoge bijkomende kosten komen door dit soort akkefietjes, dan wordt het toch nog een duur uitje.

Tja, het had me ook kunnen overkomen na een middagje shoppen, dan was het nog een veel duurder uitje geweest, zo spreek ik mijzelf maar sussend toe en ik wil mij hierdoor niet laten ontmoedigen, want ik wil dit soort dingen toch vaker te gaan doen, desnoods alleen. Ik heb het leuk gevonden en ik was verbaasd over het grote aantal museumbezoekers die er tegelijk met ons waren.

2017-11/assenp.jpg

                                      klik

hanscke | Donderdag 30 November 2017 - 12:12 pm | | Standaard | Zes reacties

BLACK TRADITION


Gelukkig, het is voorbij; de nieuwe traditie die er bij ons ingedramd moet worden, de Black Friday. Nadat een aantal jaren gelden Valentijnsdag en Haloween uit Amerika zijn komen overwaaien moet Nederland zich ook gaan opmaken om Black Friday te gaan omarmen. De reclamewereld heeft dit jaar uitbundig haar best gedaan om ons dat aan het verstand te peuteren.

Ik heb er echt helemaal niets mee, laat het maar mooi daar, waar het begonnen is. Het is iets van de Amerikanen en niet iets van ons. Het hoort naar mijn idee zo bij Thanksgiving en dat is een feest wat wij ook niet horen te vieren. Het is echt des Amerikaans.

Veel van de verhalen omtrent de Amerikaanse Thanksgiving zijn mythes die zijn ontstaan aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw in een poging om een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse burgeroorlog en in de smeltkroes van nieuwe immigranten. In de loop der tijd is daarna Black Friday ontstaan, omdat veel Amerikanen de dag na Thanksgiving vrij zijn en dus een lang weekend hebben zodat er tijd is om te winkelen. Heel begrijpelijk dat de commercie daar in Amerika op ingesprongen is, maar het gaat mij toch echt te ver om dat hele gedoe rond Black Friday nu ook maar naar Nederland te halen. Laat het gewoon blijven waar het is. Wij hebben zo onze eigen tradities en het kost al moeite genoeg om die in stand te houden.

Dat wil niet zeggen dat ik niet open sta voor de Amerikaanse cultuur. Zeker wel. Met de kennis die ik opgedaan heb rond de Amerikaanse schilder Edward Hopper ben ik eens verder gaan rondsnuffelen naar tijdgenoten van hem. En zie daar, ik word op mijn wenken bediend. In het Drenst museum is deze maanden de tentoonstelling The American Dream te zien met werken van Edward Hopper, Andy Warhold en andere tijdgenoten. Woensdag ga ik dat moois bekijken en wie weet volgt er daarna nog wel een blogje over dit onderwerp.

2017-11/blackfridayandy.jpg

                                             KLIK

hanscke | Zondag 26 November 2017 - 6:05 pm | | Standaard | Acht reacties

FAMILIELEVEN

Natuurlijk schoot mij het liedje I think I love you direct in mijn gedachten toen ik hoorde dat David Cassidy was overleden. The Partridge Family, ik was er tegen wil en dank een beetje fan van geworden. In de vroege jaren zeventig, zo rond 1972, '73 werd deze serie volgens mij wat later op de zondagmiddag op de Nederlandse tv uitgezonden en ik gebruikte de serie als compensatie om het op de zondagmiddag toch wat gezellig te hebben.

Mijn toenmalige man was werkzaam in de verpleging en moest veel in de weekenden werken, waardoor ik alleen was met onze net geboren dochter. Vaak liep ik dan op zondagmiddag met mijn ziel onder de arm achter de kinderwagen en voelde ik mij ontstellend alleen. Dan zag ik overal om mij heen diverse jonge stelletjes gezellig samen keuvelend achter de kinderwagen, maar voor mij was dat maar zeer sporadisch weggelegd. Wanneer toenmalige P. door de week vrij was, werd zijn tijd veelal besteed aan de diverse hobby's, waaronder schilderen en àls we dan door de week wel eens samen op pad gingen was dat toch geheel anders dan op de zondagmiddag. 

Ik heb er nooit met iemand over kunnen praten. Omdat ik heel jong moeder ben geworden, had ik toen geen vriendinnen die zich in een soortgelijke situatie bevonden en bovendien was Kampen, het stadje waar we neergestreken waren, zodat toenmalige echtgenoot P. zijn vervolgopleiding in de verpleging kon doen, totaal onbekend voor mij; ik kende er niemand.

Ook bij hem vond ik destijds weinig begrip. Waarschijnlijk twijfelde ik toen al aan mijn liefde voor hem al wilde ik mijzelf waarschijnlijk nog wel graag doen geloven dat er echt wel sprake van liefde was, dus was, zo denk ik nu, de titel I think I love you een schot in de roos zonder dat ik mij daar echt bewust van was.

Met het overlijden van de zanger, verdwijnt ook deze herinnering steeds meer achter de horizon. Ik merk dat het mij nu gelukkig geen moeite meer kost om de pijn en het verdriet van destijds los te laten. Het was zoals het was.

Misschien begrijp ik nu waarom de schilderijen van Edward Hopper, waarin ik de leegheid proef, mij zo aanspreken.

2017-11/cassidyp.jpg

                                                          klik

hanscke | Donderdag 23 November 2017 - 11:28 am | | Standaard | Zes reacties

SINTTRADITIE


Er is via google niets meer van terug te vinden, maar in de jaren negentig bestond er een landelijk comité dat zich beijverde voor het behoud van de sinterklaastraditie, waar ik donateur van was. Het leek er toen heel even op dat men massaal zou gaan kiezen om net als in Duitsland, Engeland en Amerika Kerst te gaan vieren met heel veel kerstcadeautjes waardoor het sinterklaasfeest naar de achtergrond dreigde te geraken.

Als dank kreeg ik rond vijf december een mooie ansichtkaart toegestuurd met daarop een aardig sinterklaas tafereel. Op een gegeven moment leek het tij gekeerd en heb ik mijn (kleine) financiële bijdrage aan het comité ook weer stop gezet.

Een aantal jaren speelde het sinterklaasfeest zich bij mij voornamelijk af in mijn werk. Met diverse klassen waar ik dan op dat moment mentor van was heb ik altijd met veel plezier het sinterklaasfeest gevierd. Toegegeven, het éne jaar pakte het leuker uit dan het andere jaar. 

Ik heb genoten van de jaren dat kleindochter R. in de leeftijd was dat zij stellig in het sinterklaasgebeuren geloofde. Helaas ben ik nooit in de gelegenheid geweest om de intocht van Sinterklaas met haar te beleven, maar op vijf december, pakjesavond, hebben wij nooit ontbroken.

Helaas, die tijd is ook weer voorbij, maar over het verdwijnen van de sinterklaastraditie hoef ik mij geen zorgen meer te maken. Die hele Zwarte Pieten discussie heeft er volgens mij alleen maar toe bijgedragen, dat "ons" sinterklaasfeest weer stevig in het zadel zit, al dan niet met de veranderingen ten aanzien van Zwarte Piet.

Ik heb gisteren met heel veel genoegen op tv de intocht van Sinterklaas in Dokkum gevolgd. Al woon ik dicht genoeg bij dat mooie stadje om er zelf bij te kunnen zijn, een kwartier fietsen is toch echt niet ver te noemen, ik heb er toch maar van afgezien. Het grote aantal mensen dat verwacht werd, de lange tijd van moeten staan afwachten bij een hek heeft mij doen besluiten om thuis te blijven en gezien het weer was dat geen onaardige beslissing, maar het was wel een beetje raar om de beelden die je zo vertrouwd zijn via de tv je kamer binnen te krijgen.

Dit jaar vieren wij als familie geen sinterklaas, maar de hele traditie gaat ook niet ongemerkt aan mij voorbij. Daar zorg ik dan zelf wel weer voor. Om te beginnen heb ik maar even een zwartepiet sleutelhanger gehaakt, heb ik pepernoten gekocht, ga ik een soort sinterklaasfeest met de Red Hatters vieren en doen we op vijf december mee aan de Sint Nocolaasdrive van de bridgeclub. Dus van de Sinttraditie zal ook dit jaar weer zeker sprake zijn, dat houd ik in welke vorm dan ook zeker in ere.

Ook een mooi plaatje van Dokkum wat iets minder bekend is. Het is de plek tegenover de foto van hieronder

2017-11/dokkumstpl1.jpg

                                  KLIK

hanscke | Zondag 19 November 2017 - 1:34 pm | | Standaard | Acht reacties