RIJDEN


De tocht gaat niet gereden worden. Dat verbaast mij niets, want het ijs was nog lang niet dik genoeg. Ondanks dat ik niet zo veel verstand van ijs en schaatsen heb, had ik tijdens mijn wandeltocht nog veel te veel wakken en zwakke plekken gezien.

Geen tocht der tochten dus, maar voorlopig kan er nog wel een aantal dagen gereden worden. Hoewel schaatsen met glijden te maken heeft wordt toch altijd de term schaatsen rijden gehanteerd. In mijn ogen toch een wat merkwaardig spraakgebruik. Auto's rijden, maar schaatsen? Naar mijn idee heeft rijden altijd iets te maken met wielen. Ik zou wel eens willen weten waar dit vandaan komt, want volgens mij werd er al geschaatst, lang voordat de auto was uitgevonden. 

Maar goed, boerenkarren rijden ook en die bestaan al heel lang. Misschien dat de beweging van de boerenkar achter het paard de mensen op het idee gebracht hebben dat de voortbeweging van schaatsen hier enigszins mee te vergelijken valt.

Hoe hard iemand kan schaatsen heeft te maken met materiaal, met de vaardigheid en met de conditie. Ook emotie zal hierbij een rol spelen. Als iemand heel boos is, zou dat ook van invloed op de snelheid kunnen zijn. Heel vaak hoor je schaatsers na afloop van een wedstrijd zeggen: ik voelde mij goed.

Bij auto rijden zou dat niet anders zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat rijsnelheid niet helemaal een bewuste keuze is, maar dat emoties hier ook een rol bij spelen.  Verkeerspsychologen hebben aangetoond dat proefpersonen gemiddeld bijna drie kilometer langzamer rijden bij negatief geladen beelden.

Tijden dit onderzoek liet men mensen in een rijsimulator een ritje laten maken terwijl boven in het scherm heel kort emotioneel negatieve of neutrale beelden werden weergegeven. Op de negatieve, ofwel de 'gevoelsafbeeldingen' werd gereageerd met langzamer rijden. Het  artikel vermeldt niet of men ook harder gaat rijden na het zien van positive beelden.

Ik hoop mij nog heel lang de mooie beelden van de afgelopen dagen van schaatsend Friesland te blijven herinneren. Ik had het iedereen graag gegund om nog veel meer mooie beelden van het schaatsen rijden in Friesland te kunnen zien, maar helaas is dat voorlopig weer van de baan. Ik laat u tot slot nog een paar foto's van het legendarische plaatsje Oudkerk zien, het laatste dorpje voor de finish.

En mocht u meer van ons mooie Friesland willen zien, ook 's zomers is het prachtig om bijvoorbeeld op de fiets door deze mooie plaatsjes te rijden.

2012-02/rijdenp.jpg

                                                              klik

hanscke Woensdag 08 Februari 2012 - 11:27 pm | | Standaard

negen reacties

Hanny

Wat niet is, kan nog altijd komen. Als er, zoals gezegd wordt, weer een periode met strenge vorst komt, zou dé tocht misschien toch verreden kunnen worden.
Heel Nederland heeft inmiddels weer eens kunnen genieten van de mooie beelden uit onze provincie. Want een ding is zeker, die is prachtig. Zeker ook in de winter. Dat laten jouw foto’s zien.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 09-02-’12 01:45
Marjolijn

Jammer, maar moedertje natuur is niet te dwingen.
En over drie seizoenen komt er weer een winter.
Friesland blijft mooi.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 09-02-’12 07:05
nans

…of vanaf het water! Jaren terug drie zomers in Friesland gezeild, ook heel mooi hoor!
grtz,

nans, (E-mail ) (URL) - 09-02-’12 20:22
Sjoerd

Van mij hed het door mogen gaan, alleen het weer besliste anders…

Sjoerd, (URL) - 09-02-’12 21:38
Renesmurf

In het Groninings noemen we het schaatsen scheuvelen, en een schaatsenrijder noemen we een scheuvelloper.

En ze rijden niet en ze lopen niet, ze glijden!

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 09-02-’12 22:57
HansDeZwans

Dan maar weer een jaartje wachten.

HansDeZwans, (E-mail ) (URL) - 09-02-’12 23:28
Thérèse

Schaatsen rijden, het lijkt mij meer kindertaal, maar dat is zomaar een idee.
En het niet doorgaan: de media m.n. de TV hebben de zaak weer eens behoorlijk opgeklopt. Hij gaat niet door, jammer, maar geen man (of vrouw) overboord, zou ik zeggen. Er zijn toch wel belangrijker zaken? Het is net zo iets als de WK voetbal: iedereen kijkt opeens naar voetbal, terwijl diezelfden NOOIT kijken, maar dan…..ik vind het een beetje te gek allemaal.
Maar een schitterend Friesland, dat zeker, Hanscke.

Thérèse, (URL) - 10-02-’12 13:35
SUSKE

tja, het werd al zo laat koud deze winter, dus lang duurt zo’n koude periode niet zoals in bvb december of begin januari.
Afwachten dus wat de volgende winter zal brengen.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 11-02-’12 22:11
Bertie

Mooi Friesland, dat is helemaal waar.
Over schaatsrijden: wij zeggen het nooit. Je schaatst op gladde ijzers, niet op wielen!
Dat emoties een tempo beïnvloedem geloof ik zeker; ga maar eens met een kwaaie kop de weg op… :-)

Bertie, (E-mail ) (URL) - 11-02-’12 22:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.