GRIEG


De hele dag had ik mij er al en beetje op verheugd. 's Avonds zou ik weer naar de muziekcursus gaan. Ik was heel benieuwd wat ik deze avond voorgeschoteld zou krijgen en dat was een schot in de roos. Een hele avond Grieg! En juist die naam had ik willen noemen als mij de eerste avond gevraagd was of ik nog een bijzondere voorkeur had voor de één of andere componist.

Waarom Grieg? Het is mijn eerste eigen ontdekking van de klassieke muziek. Zoals ik een vorig blogje al eens uitgelegd had ik mijn jeugd niet zo bar veel interesse had voor de klasieke muziek. Ik was meer van het uitgaan en het populaire genre. 

Met dat uitgaan deed ik ook wel eens een vriendje voor kortere of langere tijd op. Zo heb ik als zeventienjarige een tijdje gescharreld met éne Joop van 23. Dit jong mens was al heus volwassen en had ook al een auto. Een witte kever. Een aantal weken vond ik het prachtig om met hem op de zondagmiddag in zijn auto rond te toeren. Je kwam nog eens ergens.

Tijdens zo'n tochtje moest er ook een keer getankt worden. Er moest een aantal kilometers omgereden worden, want Joop wist, dat er bij de Aralpomp grammofoonplaatjes cadeau werden gedaan. Dit keer was het een EP-tje met vier nummers uit de Peer Gynt Suite. 

Op de vraag of ik dit plaatje wilde hebben zei ik uiteraard ja. Als jong meisje sla je natuurlijk nooit een cadeautje af, ook al iheeft het niets gekost. Veel reclamecadeautjes waren er toen in die tijd nog niet en een singletje kostte in 1968 toch al gauw f3,95.

Het blauwe (het had de blauwe kleur van het logo van Aral) singeltje heb ik grijs gedraaid. Ik kon niet kiezen welk van de vier nummers ik nu het mooiste vond. Anitra's Dans was zo licht en vrolijk, Solveigs Song zo meeslepend en Ochtendstemming zo heerlijk melancholisch om van de zwaarmoedigheid van Aase's dood maar te zwijgen

Nu ik de uitleg over de Peer Gynt Suite gehoord heb, kan ik het wel een beetje rijmen waarom ik toen door die muzie geraakt werd. Doordat er hier en daar in de verhaallijn trollen en kabouters een rol spelen krijgt het iets geheimzinnigs. Dat schijnt, zonder dat ik kennis van het verhaal had, bij het horen van de muziek toch een beetje bij mij binnen gekomen te zijn.

Tijdens de uitleg is er gebruik gemaakt van een DVD met daarop de balletuitvoering. Ik was nooit zo baletterig, maar ik moet zeggen dat ik met heel veel genoegen naar deze ballet uitvoering gekeken heb en dat ik zelfs heel stiekempjes de nieuwsgierigheid voelde opkomen om maar eens een uitvoering van een klassiek ballet in de schouwburg te gaan bezoeken.

Vooraf was er een kleine impressie van het land van Edvard Grieg, van Noorwegen dus. Nu heb ik heel vaak verkondigd dat de Scandinavische landen mij niet trekken, dat ik liever naar het warmere zuiden ga, maar....

Ik ben om. Ik heb een vakantie naar Noorwegen op mijn verlanglijstje gezet. Het hoe en het wanneer moet nog uitkristaliseren, maar ik weet het zeker, daar ga ik vast een keertje naar toe. Zo'n voornemen geeft perspectief en dat was nu precies wat ik even nodig heb.

U begrijpt het al, het was weer een avond die zeker mijn zinnen wat heeft verzet.

hanscke Woensdag 15 Februari 2012 - 9:30 pm | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Soms verlang ik naar klassiek, maar dan het wat luchtigere genre. Alleen op de radio hoor je dan weer stukken die je niet wil horen. Lastig is dar, er zijn geen arbeidsvitaminen voor klassieke muziek…Nou ja, een CD van onze vriend Andre Rieu kan nog net…

Sjoerd, (URL) - 15-02-’12 23:32
Di Mario

Een mooi avondje dus voor je. Mooi dat je zo genoten hebt.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 15-02-’12 23:45
Nanos

In een keer twee keer om! Nu naar ballet en naar Noorwegen :-)

Wij zijn al een keer of wat in Noorwegen geweest. Het is een fantastisch mooi land. Je moet er zeker eens heen gaan!

Nanos, (URL) - 16-02-’12 00:45
Hanny

Prachtige muziek van Grieg. Prachtig land Noorwegen!
Voor mij heel begrijpelijk dat je in de ban bent geraakt.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 16-02-’12 00:51
Renesmurf

Nou ja, het filmpje sluit dus uitstekend aan bij je verhaal.

Ik denk wel te voelen wat je bedoeld.

Maar mijn snaar is niet geraakt.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 16-02-’12 01:13
Marjolijn

Ja, schitterend…! Ik hou er ook erg van.
De watervallen hoef je nog niet eens te zien, je hoort ze…

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 16-02-’12 06:36
Bertie

O dit is een lief stukje, ik had het op verzamelelpees en nog steeds op een cd.
De complete suite is mooi, daar moet je de tijd voor nemen.
Maar dat is meestal met klassieke muziek.
Noorwegen… als ik geld had ging ik er gisteren naar toe. Van een kennis hoorden we dat Finland met zijn duizend meren ook een prachtig land is.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 16-02-’12 22:10
Thérèse

Dat is heel bijzonder en eigenlijk een geweldige bof voor jou, dat én Grieg aan de beurt kwam én ook nog eens een prachtig ballet.
Ik maakte voor het eerst met Grieg kennis toen ik een pianostuk van hem leerde spelen. Zo’n mooie sfeer.

Thérèse, (URL) - 16-02-’12 23:05
Wieneke

Ja, Peer Gynt behoort ook tot mijn lievelingsmuziek. Zie je wel, dat iets leuks gaan doen je goed doet, Hanscke?

OT:
Ik wil je even een mailtje sturen, maar ik weet je e-mailadres niet en kan het hier niet vinden.

Wieneke, (E-mail ) - 17-02-’12 11:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.