CIRQUE


De borden, goed bevestigd aan vele lantaarnpalen, schreeuwen het ons keer op keer toe: het circus heeft zijn tenten voor even opgeslagen in ons stadje. Rijdend langs de parkeerplaats zie ik dat men druk bezig is de grote tent op te zetten. Een gevoel van medelijden komt bij mij boven drijven. Dat medelijden betreft niet alleen de dieren, maar gaat ook uit naar de bouwers van de tent. Zoveel werk wat verricht moet worden en straks zal waarschijnlijk weer blijken dat het de moeite niet loont, dat het publiek weer niet in grote getale is komen kijken.

Mijn gedachten dwalen af naar de vakantie van de afgelopen zomer. Wij stonden op een camping aan de oever van een river in een dorpje in de omgeving van Chambéry. Op een goede dag streek er een klein circusgezelschap neer op het braakliggend terrein naast de camping. Men had wat paarden, een paar geiten en één oude leeuw. Dit dier woonde in een rijdende kooi. Ik vond het maar een zielig en eenzaam leven voor dat beest. Met man en macht werd de grote tent opgezet. Ook hier werden borden uitgezet en de geluidswagen reed de hele middag in de omgeving om zo reclame te maken voor de voorstellingen van die avond en de avond daarop.

Wij hadden niet de indruk gekregen dat het publiek 's avonds massaal was komen opdagen. We hadden geen mensen zien lopen, de parkeervakken waren leeg en bleven leeg maar toch, het spektakel begon om half acht. De lichten werden ontstoken, de spreekstalmeester begon met zijn openingswoord, maar aan het geluid was te horen dat er sprake moest zijn van een zo goed als lege tent. Na een kwartier doofden de lichten en verstomde het geluid. De tweede avond ging het niet anders.

De volgende dag werd de tent afgebroken en trok men verder. Een paar dagen later zagen we dat hetzelfde gezelschap in een dorp 30 kilometer verderop was neergestreken.... Wij achtten de kans erg klein dat de tent hier wel vol zou komen. Arme bouwers, arme leeuw. Zou het niet beter zijn om anno nu met deze vertoningen te stoppen?

hanscke Vrijdag 14 April 2006 - 10:23 pm | | Standaard

zes reacties

Renesmurf

Je beschrijft het zoals ik het voel.
Het wordt echt tijd om daarmee te stoppen, zoiets is niet leuk, nooit geweest ook!.

http://www.wildedierendetentuit.nl/
Vooral nieuws 2005 is leuk.

Renesmurf, (URL) - 14-04-’06 23:43
Michiel

Natuurlijk, zo iets is niet meer van deze tijd. Maar voor die mensen is het hun leven. Ze kennen en kunnen niets anders. Hoe stop je met zo iets? En die leeuw weet ook niet beter dan dat wij achter de tralies zitten en niet hij. Wat moeten ze doen? Stoppen met leven?

Michiel, (URL) - 15-04-’06 00:18
hanscke

Als het nu niet gestopt wordt geldt voor de kinderen van deze mensen over 30 jaar weer hetzelfde. Ergens zal de traditie doorbroken moeten worden.

hanscke, - 15-04-’06 10:00
Ster

Het is zo treurig zinloos…..Maar hebben deze mensen een alternatief?

Ster, (URL) - 15-04-’06 10:23
Goentah

Wij zijn verwend door alle grote shows die we op TV te zien krijgen. Voor een armoedig gebeuren zoals jij beschrijft is geen animo meer. Het is een soort zwervers/zigeunerbestaan, dat circusleven. Iets anders is natuurlijk Cirque du Soleil. Dat is echte acrobatiek en top circus!

Goentah, (URL) - 15-04-’06 10:58
trieny

toch heeft het voor mij nog steeds een bepaalde romantiek. Maar dan moet ik er verder niet over nadenken.

trieny, (URL) - 15-04-’06 20:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.