KLEDING


Vandaag zou het dan weer eens wezen. Nadat de kapper mijn haar onder handen had genomen, was er nog een flink deel van de middag over en had ik dus wat tijd om te gaan shoppen zoals dat tegenwoordig dan heet. Ik liep door het straatje, wat een paar jaar geleden tot het gezelligste winkelstraatje van Nederland was uitgeroepen en keek wat om mij heen.

Ik stapte hier en daar een kledingwinkeltje binnen, maar ik stond iedere keer ook in no time weer buiten. Mijn hemel, totaal vervreemd bekeek ik het aanbod van broeken truitjes vesten jasjes en al wat dies meer zij. Het werd mij stilaan duidelijk, dat ik zo langzamerhand geen idee meer had, wat ik nu mooi zou vinden en graag zou willen dragen.

Ik was met het idee de stad in gegaan om te zien of ik ergens ook een goed zittende spijkerbroek zou kunnen scoren. Ik besloot mij daar eerst maar eens op te richten en dan en passant maar eens rond te kijken naar wat het modebeeld voor deze winter zou zijn en welke kleuren de voorkeur hadden.

Met de spijkerbroek had ik veel geluk. Ik betrad een winkeltje waar ik in vroeger dagen ook wel eens een geslaagde aankoop had gedaan. Ik keek om mij heen, de rekken waren wat leeg en toen pas zag ik dat alles van de damescollectie fors afgeprijsd was wegens opheffingsuitverkoop. Met behulp van een oudere verkoopster, die vertelde dat men zich voortaan alleen maar op de wat exclusievere herenkleding ging richten, vond ik een prachtige spijkerbroek waar ik maar 19,95 voor hoefde te betalen. Met nog een shirtje voor 16 euro verliet ik helemaal blij de winkel.

Maar buitengekomen verdween die blijdschap al heel snel. Wist ik in vroeger dagen al heel snel wat ik aan nieuwe kleding wilde bijkopen, nu had ik geen idee. Ik zag alleen maar kleding bestemd voor vrouwen van veertig min, maar wat zou er nu bij mij, een vrouw van begin zestig passen?

Mismoedig liep ik verder. Hoe was het mogelijk dat ik winkelen ooit leuk gevonden had. Ik begon me steeds ellendiger te voelen. Uiteindelijk vond ik dan nog een soort vestjasje welke ik na heel lang twijfelen dan toch maar heb gekocht. Ik besloot maar naar huis te gaan.

Ik zette de pas er in, totdat ik langs een winkel kwam waar ik vroeger graag kwam omdat men daar de tijd nam en de klanten ook vaak van goede adviezen voorzag, zonder zich alleen maar in de verkooptrucjes te verliezen. De winkel was van eigenaar veranderd, maar terwijl ik een blik naar binnen wierp, zag ik dat de oudere verkoopsters nog gewoon aanwezig waren. Ik besloot toch nog maar even naar binnen te gaan om daar wat rond te kijken.

Heel voorzichtig zag ik wel wat kleding waarbij ik dacht, tsja, dat vind ik wel aardig, dat zou wel kunnen. En toen stond opeens de vriendelijke oudere verkoopster van mijn leeftijd naast mij. De broek die ik mooi vond was er niet meer in mijn maat. Heel behulpzaam ging ze op zoek naar een soortgelijke broek van een ander merk, wel in mijn maat. En en passant had ze ook maar even wat bijpassende shirtjes vestjes en aanverwante artiekelen meegenomen.

Ik ben aan het passen gegaan en na enige tijd had ik echt die outfit aan waarin ik mij helemaal gelukkig voelde. De andere oudere verkoopster kwam er ook bij en samen waren we het er over eens dat ik nu iets aan had wat past in dit tijdsbeeld, wat ik lekker vind zitten en wat mij ook nog eens mooi staat. Onder het genot van een kopje koffie vertelden ze mij, dat ook zij steeds meer moeite kregen, om voor zich zelf een goede keuze te maken. De kleding moet passen bij onze leeftijd, mag niet een te jeugdige uitstraling hebben, maar we willen toch ook niet overgaan tot het oubollige en truttige genre van weleer. De verkoopdames zagen het meer als een uitdaging om de juiste kleding te vinden, terwijl het mij juist deprimeert.

Vanmiddag is mijn missie geslaagd, maar men oh men, wat heeft mij dat veel moeite gekost. Ik zou bijna naar de tijd gaan verlangen dat bijna alle oudere vrouwen zich in een zwarte jurk hesen met daaroverheen een schort. Even naar de markt en klaar was kees.

Nee dat wil ik natuurlijk ook niet echt, maar het is mij wel duidelijk geworden dat de tijd van met plezier shoppen voor mij voor bij is. Een volgende keer ga ik heel gericht naar die winkels waar ze mij in het zoeken naar de juiste kleding kunnen helpen. Ik mag toch echt hopen dat er een paar van die winkels blijven bestaan.

2013-09/kledingp.jpg

                                            klik

hanscke Woensdag 25 September 2013 - 10:05 pm | | Standaard

elf reacties

Marjolijn

Fijn dat je toch geslaagd bent….!!
Mooie dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 26-09-’13 04:53
Mirjam Kakelbont

Kun je begrijpen waarom sommigen alleen kleding via internet bestellen? Ze kopen elk jaar gewoon dezelfde spijkerbroek: zelfde merk, model en maat. Maar ik begrijp je bezwaar! Weet je dat mijn man winkelen nog langer volhoudt dan ik? Ik heb er geen geduld voor. Dat getrek en geduw overal, zoeken naar de goeie maat… Wel fijn dat je een behulpzame verkoopster trof. Daar valt of staat je collectie mee :D

Mirjam Kakelbont, (URL) - 26-09-’13 08:23
Desire

Maar ook voor de iets jongere dame is het best moeilijk een normale outfit te vinden. Tegenwoordig is het allemaal skinny, skinny en nog eens skinny. Nu ben ik zelf niet superskinny maar ook niet overdreven dik en soms zoel ik me wezenloos naar iets passends. Een tip: M&S mode heeft best leuke en betaalbare kleding voor zowel jong, oud, dun en dik :-)

Desire, (URL) - 26-09-’13 10:56
Sjoerd

Als heer zie ik het ook niet meer zitten… Een spijkerbroek en een hemd. verder kom ik niet meer.

Sjoerd, (URL) - 26-09-’13 12:17
rietepietz

Práát me er niet van, het is een ramp om kleding te vinden die niét van voor “het jaar tang” is maar tóch een beetje vlot en gezellig is .En dan ben ik nog ruim 10 jaar ouder dan jij dus dat maakt het nóg minder makkelijk !
Zelfs in “de betere damesmode “wil men ons vaak als overjarige tieners kleden en daar pas ik voor, niets dat zó oud maakt dan té jeugdige kleding!
Misschien nog niet zo gek om een nieuwe (oude) trend nieuw leven in te blazen, gewoon een zwarte jurk met een schort ervoor;-)

rietepietz, (URL) - 26-09-’13 17:25
Hanny

Hopeloos om als oudere leuke kleding te vinden die betaalbaar is. Ik had een winkeltje waar ik altijd slaagde. Helaas is die opgeheven. Maar gelukkig weet ik dat die winkelformule in Oostenrijk nog wel bestaat. En laatst op Ameland ook. Voortaan moet ik dus heel goed plannen wanneer ik wat nieuws nodig heb.

Hanny, (URL) - 26-09-’13 22:01
Therese

Ach Hanscke, er komen vast weer betere tijden. Optimistisch blijven, hoor.

Therese, (URL) - 26-09-’13 22:05
Renesmurf

Ik weet zeker, er komt een tijd dan maak je je daar totaal niet druk meer om, en dan lees je dit terug en herinner je weer hoe je het nu voelt.

Ik ben vrij gemakkelijk en snel, bij een vaste winkel.

Renesmurf, (URL) - 26-09-’13 23:28
ria

Ik winkel ook thuis en heb toevallig een paar dagen geleden een spijkerbroek gescoord. Ik liet er zes komen, eentje beviel me, de rest ging retour. Het is wel een kwestie van goed lezen, of ze in de taille vallen en niet van die idiote heupbroeken en dan nog valt het vaak tegen. Je kunt er zoveel laten komen als je wilt, ik heb nog nooit problemen gehad.

ria, (URL) - 27-09-’13 10:43
Hartelijke Hot Hulk

Je kunt natuurlijk ook nog gaan verhuizen naar Marken of Volendam o.i.d.
Daar is de volkskledij altijd passend !

Hartelijke Hot Hulk, (URL) - 27-09-’13 14:10
Janny

Ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik baal deze winter ook van het feit dat ik nergens mooie damesbroeken kan vinden. Alles wat er in de winkels hangt is zó skinny, daar pas je alleen in met een uitermate perfect figuur. Dat heb ik dus niet, dat is duidelijk:-)
Ik slaag door de regel wel aardig bij de Bijenkorf, maar die gaat weg in deze regio dus wordt het in de toekomst nog moeilijker, vrees ik.

Janny, (URL) - 29-09-’13 13:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.