TEGENSTELLINGEN


Krant lezen doe ik met heel veel plezier en naast het plezier verschaft het mij ook veel inzicht. Dat is ook de bedoeling van een krant, zult u misschien zeggen, maar juist de artikelen die nu niet direct schokkend wereldnieuws van dit moment zijn, boeien mij. Het echte nieuws van wat er zich hier en nu in de wereld afspeelt, volg ik wel via de de nieuwsdiensten op radio of tv., maar de rare noviteiten waarmee de krant op zaterdag gevuld wordt vind ik heerlijk om te lezen.

Aan de ene kant denk ik, als ik de kop lees: Brabantia wil sexy merk worden, oh, so what, en toch ga ik het artikeltje even lezen. Brabantia, het klinkt zo vertrouwd en solide. Wasrekken, voorraadbussen, pedaalemmers en wat al niet meer, meestal als ik één van deze voorwerpen moet aanschaffen kies ik voor dit merk, àls de portemonnee het tenminste toestaat, want Brabantia staat voor kwaliteit en degelijkheid, is daardoor wel duur, maar ook duurzaam.  Neem mijn broodtrommel bijvoorbeeld. Deze is minstens veertig jaar oud, maar ziet er nog steeds uitstekend uit. En aan die degelijkheid zou dit merk ten gronde gaan zo lees ik in het artikel, want de moderne Nederlander houdt niet meer van die calvinistische ingetogenheid. En dat terwijl Brabantia wereldwijd geroemd wordt; de Britten zijn er gek op, maar de Nederlanders vinden de ontwerpen dus maar stoffig en oubollig.

Brabantiaspullen worden wereldwijd verkocht in 12.000 winkels. En dan vervolgt er een verhandeling over een nieuwe afvalbak, de Flatback, waarvan beweerd wordt dat het een sterk staaltje van degelijkheid en modern Dutch Design is en dat daarmee de Nederlandse markt opnieuw aangeboord kan worden.  We zullen zien. Vanuit de beschrijving kan ik er mij nog niet goed een voorstelling van maken.

Nu is dat niet niet zo vreemd, want daar heb ik wel vaker last van. Zo had ik tot voor kort ook grote moeite om een voorstelling  te krijgen van de betekenis en de mogelijkheden van het  3D-printen. In de afgelopen week heb ik, tijdens het eten kijken wij zoals al eens eerder vermeld naar het journaal en Één Vandaag, hier enigszins een beeld van dat 3D-printen gekregen. En ja, als er dan in de weekendbijlage van de krant hier iets over te lezen valt, dan doe ik dat. Ik moet ten slotte wel een beetje bij blijven in de ontwikkelingen. In de toekomst zou bijna van alles geprint kunnen worden; van schaatsen tot misschien wel de wasrekken of voorraadbussen van Brabantia om maar eens wat te noemen. Maar of de schaatsen ook echt gebruikt kunnen worden is nog maar de vraag. En dat zal misschien ook wel voor de vele artikelen van Brabantia gelden. 

We zien wel waar het naar toe gaat. Ik vond het in ieder geval heel grappig om deze twee onderwerpen, een stoffig en oud imago èn een hele nieuwe techniek van de toekomst aan elkaar te verbinden, want echt zo gek is de gedachte nog niet, dat Brabantia in de toekomst ooit gebruik gaat maken van de 3D-printentechniek, want het zal het industriële speelveld ingrijpend veranderen. 

2014-03/tegenstellingen.jpg

                                     klik

wat gelukkig blijft en niet stoffig of oubollig wordt, is, dat elk voorjaar opnieuw zich aandient met altijd weer die prachtige vroege voorjaarsbloeiers.

hanscke Zondag 02 Maart 2014 - 12:56 pm | | Standaard

zeven reacties

Desire

In 3D of niet, die voorjaarsbloeiers blijven mooi om naar te kijken!

Desire, (URL) - 02-03-’14 16:14
Hanny

Een 3D-printer kan best handig zijn voor sommige zaken. Maar ik denk toch niet dat de prachtige voorjaarsbloeiers geprint kunnen worden.

Hanny, (URL) - 02-03-’14 21:47
Mirjam Kakelbont

Geef mij maar een echte tulp. Honderd keer mooier dan een 3Dgeprinte. Of die gebrandschilderde ramen, daar kan toch niets tegenop??
liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 02-03-’14 22:10
Marjolijn

Over een poos kan alles nagemaakt worden.
Maar er is toch niets mooiers dan echt..!

Marjolijn, (URL) - 03-03-’14 05:47
Margo

Ik lees net dat je bij de HEMA (ook een zeer degelijk Nederlands merk) zelfontworpen 3D sieraden kunt bestellen. Ik zag een paar maanden geleden op een tentoonstelling zo’n 3D printer aan het werk. Toen kreeg ik een beetje een voorstelling van hoe dat werkt.

Margo, (URL) - 03-03-’14 13:45
platoonline

De techniek houd je niet tegen. Maar wij blijven wel steeds meer achter bij de wetenschappers die dit alles uitvinden. Daarmee neemt onze afhankelijkheid toe, leerde ik van de VPRO uitzending over dit onderwerp. Daarin zag je een man die een broodrooster vanaf de basis moest opbouwen, inclusief het onttrekken van ijzer uit erts. Alles moest gebeuren met hulpmiddelen die hij zelf had gemaakt. Per saldo stond er na veel gedoe een soort broodrooster tussen de bekende merken. Kosten: ruim 21000 euro voor een niet werkend apparaat.
Boeiende uitzending. Het toont genadeloos aan waar wij staan.

platoonline, (URL) - 03-03-’14 13:53
rietepietz

Ik ben nog niet toe aan 3D printen ,en eigenlijk denk ik de industrie óók nog niet! Maar ik wacht het wel af, er zijn knappere koppen mee bezig dan de mijne, ik heb nog genoeg te ontdekken met het gewone printen;-)

rietepietz, (URL) - 03-03-’14 17:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.