ALETTA DE MUSICAL


Ook dit jaar is de Internationale Vrouwendag op 8 maart niet helemaal onopgemerkt aan mij voorbij gegaan. Alleen hebben "wij" het een dagje later gevierd. De "wij" zijn de meisje van de Red Hattersgroep waar ik dus bij aangesloten ben. Begin januaari heben we een bezoek aan de musical Aletta, opgevoerd in de stad Groningen, opgenomen in ons jaarprogramma.

Hoewel De club van de Red Hatters, geen pretenties hebben om goede doelen te ondersteunen, niet van een bepaalde politieke te kleur zijn en ook geen verheven idealen nastreven behalve dan alleen maar gezellig met elkaar bezig zijn als een soort pauzeactiviteit naast de vele verplichtingen die een ieder van ons wel degelijk kent in de vorm van werk, vrijwilligerswerk, mantelzorg of wat dies meer zij, gaf het gevoel van de saamhorigheid van deze groep vrouwen juist een bijzondere beleving mee bij het zien van deze musical. 

Drie jaar is er hard aan deze musical gewerkt! Het GOOV Muziektheater in Groningen initieerde en produceerde Aletta de Musical, de eerste musical over het leven van Aletta Jacobs. Zaterdag 8 maart 2014 was - in de geest van Aletta Jacobs op Internationale Vrouwendag - Aletta de Musical in de Stadsschouwburg en op bijzondere locaties in het stadshart van Groningen de première!  

Het verhaal zal allicht bekend zijn, ze was het eerste meisje wat naar de HBS ging, ze schreef Thorbecke een brief wat resulteerde om als eerste vrouw universitair onderwijs te kunnen gaan volgen, ze was de eerste vrouw die arts werd, om vervolgens als eerste vrouw te promoveren. Daarnaast heeft zij ruim een kwart eeuw gestreden voor het vrouwenkiesrecht.

De musical is opgezet als een avontuurlijke voorstelling. Op vijf verschillende plaatsen in de stad zijn er gelegenheidstheatertjes waar ingezoomd wordt op de veelzijdigheid van Aletta. Er kan voor twee locaties gekozen worden om dan vanuit de verschillende locaties naar de stadsschouwburgt te trekken alwaar de uiteindelijke musical opgevoerd wordt.

Mede dank zij het mooie weer hebben wij deze zondag echt genoten van de bijzondere opzet. En ook al was het een dag later, voor mij was het een hele goede manier om stil te staan bij de internationale vrouwendag. En dat dit nog steeds nodig is, daar waren wij het als Red Hatters roerend met elkaar over eens. Want ondanks dat wij blij zijn om in deze tijd te leven, voor vrouwen kan en zal er nog veel verbeterd moeten worden.

2014-03/ajillustratie.jpg

                                 klik

hanscke Maandag 10 Maart 2014 - 6:07 pm | | Standaard

negen reacties

Hanny

Heel bijzonder om de musical zo in te leiden op de verschillende plekken. Dat er aandacht besteed moet worden aan vrouwendag staat buiten kijf. De situatie mag dan in Nederland al een eind in de goede richting gaan, in veel andere landen is het nog niet goed gesteld met de rechten van de vrouw.

Hanny, (URL) - 11-03-’14 02:11
Sjoerd

Een heel bijzondere vrouw, lees ik hier, De meeste zaken waren mij niet bekend. Leuk dat er op deze wijze aandacht aan besteed wordt.

Sjoerd, (URL) - 11-03-’14 13:05
Thérèse

Fijn dat je een mooie dag gehad hebt, Hanscke. Zelf word ik de musicals een beetje beu. Alles wordt tegenwoordig een musical. Maar goed, dat is iets van mij.

OT Ik heb je geschreven hoe ik dat doe met mijn weblog te bundelen, voor het geval jij dat ook wilt doen.

Thérèse, (URL) - 11-03-’14 20:33
Mirjam Kakelbont

Aletta Jacobs, wie kent haar niet? Mijn dochter niet, maar dat heb ik meteen even rechtgezet ;-) Altijd fijn wanneer je het weer naar je zin hebt gehad, hanscke. Kon je ook wel even gebruiken, denk ik zo.
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 11-03-’14 22:01
rietepietz

Ik heb minder met “vrouwendagen“maar de verdienste van Alettea Jacobs staat buiten kijf. In ieder geval had jij er een geweldige dag door!

rietepietz, (URL) - 11-03-’14 23:29
RenéSmurf

ja, interessant en leuk! De geschiedenis, daar kan je wat mee!
En rode hoeden moeten niet zeggen dat ze niet politiek gekleurd zijn, vind ik dan weer. Maar ach, het hoort zo, zo`n statement, vrouwendag of niet.

RenéSmurf, (URL) - 12-03-’14 00:40
Marjolijn

Dat is vast weer een hele mooie dag geweest…!!
Gezellig hoor.

Marjolijn, (URL) - 12-03-’14 08:20
platoonline

Ik zou er wel voor zijn om eens pakweg 25 jaar lang alle mannen aan de top te laten vervangen door vrouwen. Ik denk dat het heel wat manipulatie en oorlogen zou schelen. Vrouwen zijn o.h.a. communicatiever en ze verbinden op die manier meer dan mannen.
Aletta J. ken ik nog van het geschiedenisonderwijs. Veel aandacht werd er niet aan haar besteed maar… ze werd genoemd. En terecht. Een echte doorzetter.

platoonline, (URL) - 12-03-’14 15:37
Wieneke

Toevallig sprak ik gisteravond een kennis, die het ook had meegemaakt. Ze was net als jij erg enthousiast. Leuk, die bijzondere manier van theatermaken.

Wieneke, - 13-03-’14 10:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.