BOEKENWEEK


Dit jaar maar weer eens wat aandacht van mij voor de Boekenweek, want wat heb ik ooit genoten van een boek van Tommy Wieringa, de schrijver van het boekenweek geschenk van dit jaar. Een paar jaar geleden heb ik het boek Joe Speedboot als luisterboek in de auto afgespeeld op weg naar en van mijn werk. Het was een heerlijke ervaring om het toch wel iets absurdistische verhaal voorgelezen te krijgen.

Ceasarion van dezelfde schrijver heb ik van de bibiliotheek als boek in huis gehad met de bedoeling om het zelf te lezen, maar het is er niet van gekomen. Het lezen op zich ging even niet. Ook wilde het in het laatste half jaar op weg naar mijn werk niet meer lukken met de luisterboeken. Het leek alsof mijn hoofd (te) vol was.

Nu ik een paar maand thuis ben, begint het lezen weer een beetje op gang te komen. Na een paar flutromannetjes van onder andere Loes den Hollander ben ik als opstapje naar een wat ander genre overgegaan. Ik merk dat na een lange tijd de concentratie weer een beetje terug begint te komen en dat het nieuwste boek van schrijfster Jodi Picoult: 'voor de wolven' mij echt weer heeft kunnen boeien. Ook de tussenliggende hoofdstukken die veel informatie bevatten over het leven van een roedel wolven heb ik niet overgeslagen. Het gebeurt nogal eens, dat als die info niet relevant voor de verhaallijn is, ik deze hoofdstukken nog wel eens wil overslaan. Als een verhaal mij boeit, ben ik gulzig en wil ik de verhaallijn zo snel mogelijk naar het einde volgen.

Ik houd al ruim vijftien jaar in een schriftje bij (ja het kan inmiddels ook de op de pc., ik weet het) welke boeken ik in de loop van het jaar lees (niet welke ik leen, want dat zijn er veel meer). Het aantal schommelt per jaar meestal tussen de derig en de veertig, maar vorig jaar ben ik niet verder gekomen dan zestien.

Ik hoop dat de stijgende lijn van de concentratie zich voortzet. Dat zal ik wel nodig hebben, want iwaarschijnlijk ga ik lid worden van een leeskring. Op uitnodiging van een medelid van de Red Hat ga ik binnenkort als introducee mee naar een inspiratiedag van Stichting Senia. Op deze inspiratiedag kan ik informatie opdoen over de leeskringen die deze landelijke stichting onder haar beheer heeft. En dat is nu net iets wat ik altijd al graag heb willen doen, mij aansluiten bij een leeskring om zo nu en dan een boek te lezen waarover na afloop met de deelnemers van het leesgroepje van gedachten gewisseld kan worden. Tijdens mijn werkzame leven heb ik dit soort wensen altijd verplaatst naar: later als ik tijd krijg.  

Nu heb ik tijd en toen dit ter sprake kwam werd ik opeens helemaal blij. Dit is immers een uitgestelde wens die ik nu zo maar in vervulling kan laten gaan. Ik heb er zin in. Ik moet zeggen, dat mijn leven als pensionada al een aardige invulling begint te krijgen. Wel een heel andere invulling dan in het boek Pensionado's van de schrijver van Sambeek beschreven staat. Dat boek heb ik inmiddels wel gelezen, maar de beschrijving van de levens van de verschillende personen staan ver, heel ver van mij af. En ook van de mensen in mijn directe omgeving, voor zover ik het kan inschatten. 

Maar dat is nu zo leuk van het lezen. het geeft je soms inkijkjes in totaal andere levens, in heel andere culturen of in heel andere tijden. 

Op dit moment heb ik niet direct een boekenwens die ik wil kopen, dus het boekengeschenk zal op dit moment wel even aan mijn neus voorbij gaan, maar ik kom dit jaar vast wel iemand tegen van wie ik het een keer kan lenen. 

2014-03/inputkalfjesbeintema.jpg

                                  klik

hanscke Vrijdag 14 Maart 2014 - 5:42 pm | | Standaard

acht reacties

Marjolijn

Altijd leuk zo’n Boekenweek geschenkje, en je mag er zondag a.s. ook nog eens gratis mee reizen met de trein en bus, door het hele land.
Fijne avond en op naar een mooi weekend.

Marjolijn, (URL) - 14-03-’14 19:12
Hanny

Het zit er voor mij nog niet in om weer te gaan lezen. Maar als ik weer normaal functioneer, wil ik er toch weer aan beginnen. Wie weet met het boekenweekgeschenk, want dat hebben we inmiddels in huis.

Hanny, (URL) - 14-03-’14 21:15
Sjoerd

Lezen gaat me sinds dat ik een bril heb niet helemaal goed meer af. Terwijl ik er eigenlijk mee ben opgegroeid. Ik moet het toch weer eens gaan proberen.

Sjoerd, (URL) - 14-03-’14 22:27
rietepietz

Het leuke is natuurlijk dat iedere die met pensioen gaat de vrije tijd weer op een andere manier invult. De één gaat reizen terwijl de ander gaat klussen en een derde zich op een al bestaande hobby stort. Hoofdzaak is dat je het naar je zin hebt en dat komt helemaal goed bij jou, dát is wel duidelijk!

rietepietz, (URL) - 15-03-’14 19:57
Mirjam Kakelbont

Joe Speedboot vond ik ook een geweldig boek. Heel absurdistisch maar die humor! Ik maak sinds jaar en dag een foto’s van gelezen boeken en zet die in een aparte map op mijn laptop. Ik zou niet zonder lezen kunnen!
Fijne zondag en liefs,
Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 15-03-’14 23:49
Terrebel

Soms mis je gewoon de rust in je hoofd om te kunnen lezen. Ik probeer gemiddeld twee boeken per maand te lezen maar zelfs dat lukt niet altijd, helaas. Maar ik blijf proberen! En intussen schrijf ik zelf ook lekker door…;-)

Terrebel, (URL) - 16-03-’14 13:35
Desire

Dat is het heerlijke van lezen, lekker wegzwijmelen bij het verhaal en je fantasie gebruiken. Een heerlijk tijdverdrijf :-)

Desire, (URL) - 16-03-’14 20:53
ria

Ik heb er ook de rust niet voor, net als films, die duren me ook te lang.

ria, (URL) - 16-03-’14 20:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.