OORWURM


Soms loop ik tijden met een woord in mijn hoofd waarvan ik denk dat ik daarover nodig eens een blogje moet schrijven, maar het komt er dan niet van. Het blijft als een oorwurm in mijn gedachten zitten om zo nu en dan weer eens de kop op te steken. Ik denk dat nu de tijd rijp is om het oorwurmpje aan te gaan pakken, waardoor het misschien zelfs wel verwijderd kan worden.

Het gaat om het woord TRIBUTE. Een paar jaar geleden dook dit woord opeens op. Tribute dit, Tribute dat... Het heeft enige tijd geduurd voor ik er achter was wat hiermee bedoeld werd. En helemaal zeker van het begrip ben ik nog steeds niet, want wat is nu precies het verschil tussen coverband, tribute of revival.

Deze laatste variant kwam ik onlangs tegen. Ik las in het ANWBblad Kampioen iets over een optreden van Simon en Garfunkel begin april in Den Haag en ik had direct iets van: Daar zou ik wel heel graag heen willen. Dit in tegenstelling tot een bezoek aan Pink Pop waar een optreden van De Stones gepland staat (hoewel dit nu even op losse schroeven is komen te staan) en waar ik absoluut niet naar toe hoef. Maar bij nader onderzoek hoef ik dus ook niet naar Simon en Garfunkel, want het blijkt om een Revivalconcert te gaan. Anderen spelen de muziek van dit duo en de bezoekers kunnen dan luidkeels de bekende muziek met deze coverband, want zo zie ik het dan toch, meezingen. 

Men heeft mij ooit eens verteld dat een Tributeband net iets meer te maken heeft met een eerbetoon aan de betreffende band van weleer. Zo zie ik wel eens langs de weg een reclamebord vastgemaakt aan een lantaarnpaal waarop te lezen staat dat Queen (in grote letters en het woord tribute heel klein erachter) ergens komt optreden. Het zal wel denk ik dan, het spreekt mij niet aan.

Wat mij ook niet aanspreekt is het songfestivalnummer waarmee Ilse en Waylon ons land willen gaan vertegenwoordigen. Het is in mijn oren niet een echt songfestivalnummer, alhoewel, het is wel een oorwurm. Als je het één keer gehoord hebt, blijft het wel hangen. Dat dan wel weer.

Wat bij mij ook altijd blijft hangen is de stem van Rufus Wainwright. Alhoewel hij niet zo vaak op de radio te horen is, herken ik deze zanger al wanneer de eerste tonen worden ingezet. Vorig jaar zag ik (ook) in Den Haag een reclamebord waarop een concert van hem aangekondigd werd. Helaas zag ik toen geen mogelijkheden om dat concert te kunnen bezoeken, maar als ik ooit de kans krijg, ga ik daar zeker heen. Niet naar een cover, tribute of reviivalorkest met werk van hem, maar ik zou hem wel graag live willen zien optreden. 

hanscke Woensdag 19 Maart 2014 - 1:00 pm | | Standaard

zeven reacties

rietepietz

Als er geld mee te verdienen wil men natuurlijk wel collega muzikanten eren!
In Nederland wordt tegenwoordig vrijwel ieder concert verpest door mee schreeuwende mensen en dáár ga ik geen dure kaartjes voor kopen.

rietepietz, (URL) - 19-03-’14 18:53
Sjoerd

Al deze vormen hebben met elkaar gemeen dat er geen originele muziek gespeeld wordt, maar alleen muziek van anderen. Dan hoor ik liever een CD dan dat ik naar een optreden ga.

Sjoerd, (URL) - 19-03-’14 20:38
ria

Ja, ik weet het niet hoor, het kan toch ook best gezellig zijn op een feestavond of zo als er oude nummers gespeeld worden, maar echt een band die zich toelegt op een andere beroemde band is toch weer iets anders. Muziek is leuk en gezellig en ik ga sowieso niet meer naar concerten, dus ja, wat maakt het allemaal uit. Wat Sjoerd zegt, we zetten een CD op voor de originele!

ria, (URL) - 19-03-’14 21:22
RenéSmurf

Het songfestivalliedje is net als vorig jaar, ze kunnen meer dan ze doen, ze kiezen en scoren met ingetogen en fraaiheid.

En ik ga niet zo achter muziek aan, ik zie wel wat hier komt. Laats Jannes, en dat sloeg ik over.

RenéSmurf, (URL) - 19-03-’14 23:36
Hanny

Naar concerten ga ik niet (meer). De muziek is me veel te hard. Ik luister thuis wel.
Het songfestivalliedje hoorde ik bij DWDD en dat vond ik slaapverwekkend. Inmiddels heb ik ook de studioversie gehoord en daar houd ik de ogen net bij open.

Hanny, (URL) - 19-03-’14 23:59
Marjolijn

Ik luister ook liever naar een cd, dan dat ik naar concerten ga.
En het songfestivalliedje, tja….hoe ver dat gaat komen, weten we begin mei wel.
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 20-03-’14 06:17
Mirjam Kakelbont

Pinkpop is totaal niet mijn smaak. De Stones vind ik best leuk om af en toe eens op te radio te horen, maar alleen al het aanzien van Mick Jagger gaat mijn gevoel van smaak te boven ;-(
Het Songfestivalliedje wordt vast geen succes. Ik hoop van harte dat we weer negende worden, maar kan het me niet voorstellen. Slaapverwekkend gewoon…
Liefs en een prettig weekend,
Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 21-03-’14 23:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.