GELE TOORTS


Het is verbazingwekkend hoe snel een mens aan een nieuw begrip went, maar ook hoe snel dit vervolgens weer vergeten wordt. Neem nu Ebola. Tot voor een paar maanden geleden had ik er nog nooit van gehoord, maar er gaat nu geen dag meer voorbij of er wordt in het nieuws aandacht besteed en klinkt het al weer heel gewoon.

Het doet mij wel ergens aan denken, net of er al eens eerder iets soortgelijks heeft plaatsgevonden, maar hoe ik ook in mijn hersens aan het graven was, ik kon er niet opkomen, totdat ik de term SARS hoorde. Opeens wist ik het. Daar doet de nieuwe ziekte Ebola mij aan denken.

In februari 2003 werd de wereld opgeschrikt door het coronavirus ofwel Sars. De ziekte was eind 2002 in China begonnen en scheen in korte tijd vele slachtoffers te maken. In april 2003 waren er wereldwijd 2781 ziektegevallen bekend. Met man en macht heeft men gewerkt om deze ziekte in te perken en op 5 juli 2003 liet de WHO weten, dat er in de afgelopen twintig dagen geen nieuwe ziektegevallen waren geconstateerd.

Natuurlijk weet ik wel, dat er een groot verschil is tussen Sars en Ebola, alhoewel, beide ziektes schijnen eerst met dezelfde symptomen, die aan een flinke griep doen denken, te beginnen. Hierna vertonen beide ziektes een heel ander verloop. Sars ging de kant van adenhalingsproblemen op en bij Ebola zijn het vooral bloedingen die de ziekte kenmerken.

Natuurlijk mag ik deze twee ziektes niet met elkaar vergelijken, maar wat mij van Sars is bijgebleven, is dat men   met de nodige voorzorgsmaatregelen en met heftige inspanningen er ingeslaagd is om het virus de kop in te drukken. Ik hoop van ganser harte dat dit ook met Ebola het geval zal zijn.

Ik breng deze twee ziektes met elkaar in verband, omdat ik in de afgelopen dagen in een achtergrondprogramma over het nieuws gehoord heb, dat er nog verschillende andere ziektes op de loer liggen. Hier zouden op voorhand al medicijnen voor ontwikkeld moeten worden. Maar omdat het niet zeker is, dat deze medicijnen straks ook daadwerkelijk voorgechreven moeten gaan worden en de industrie er dus niet zeker van is dat hiermee winst gemaakt zal worden, wordt dit dus nagelaten met alle gevolgen van dien. Er wordt dus niet preventief gewerkt, slechts curatief. Dat geeft toch wel te denken.

                                 klik

dit uitvergrote bloempje behoort tot de plant die aan het begin van dit blog te zien is. Ik dacht eerst dat de gele toorts na zoveel jaar spontaan was teruggekomen, maar toen ik de bloempjes van dichtbij bestudeerde raakte ik het spoor bijster. Weet iemand welke plant dit is? Misschien is het wel "gewoon" onkruid, maar dan wel "ongewoon" mooi onkruid.

hanscke Maandag 20 Oktober 2014 - 8:03 pm | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

De eerste Ebola uitbraak was al in 2007 in de Congo. De Ebola-rivier waarbij het virus zich openbaarde gaf de naam aan deze ziekte.

Sjoerd, (URL) - 20-10-’14 22:16
Hanny

De toorts heeft verschillende varianten. De variant die jij laat zien is de zwarte toorts. Mooie bloempjes met de paarse pluimpjes!

Hanny, (URL) - 20-10-’14 22:24
Hanny

Het is een heel vervelend virus dat rondwaart. Als alle voorschriften goed nageleefd worden, zou de ziekte ingedamd kunnen worden. Maar de leefomstandigheden in Afrika zijn nu eenmaal niet als bij ons. Het zal dus moeilijk zijn om de ziekte te bestrijden.

Hanny, (URL) - 20-10-’14 22:27
Marjolijn

Medicijnen op voorhand ontwikkelen voor een virus is altijd lastig.
Een virus kan heel snel weer mutaties ondergaan en dan is de medicatie die klaarstaat misschien weer niet goed, of goed genoeg.

Mooi bloemetje..!
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 21-10-’14 05:15
Desire

Ook ik word niet vrolijk van al die enge ziektes. Een paar jaar geleden had je ook nog de Mexicaanse griep … gezond eten en een goede hygiëne is belangrijk. Maar het zegt niet alles …

Desire, (URL) - 21-10-’14 21:36
ria

Sommige bloemetjes zijn zo prachtig als je ze van dichtbij bekijkt, onkruid bestaat eigenlijk niet hè.

ria, (URL) - 22-10-’14 10:14
Mirjam Kakelbont

Ach, wie bepaalt wat onkruid is of niet?
Volgens mij is het de zwarte toorts,maar ik heb er niet voor gestudeerd ;-)
Alles went…behalve een dodelijke ziekte.
Laten we hopen dat Ebola niet nog verder uitbreekt.
groetjes Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 22-10-’14 21:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.