PESTEN


Gelukkig heb ik weinig ervaring met pesten. Zelf ben ik vroeger niet gepest, ik heb ook niet gepest en gelukkig hebben mijn kinderen ook weinig met pesten te maken gehad. Gelukkig wordt kleindochter Rixte ook niet gepest, maar ik ben er achter gekomen dat zij pesten wel heel erg leuk vindt. "Niet schrikken mam", zei mijn dochter", ze bedoelt het kaartspelletje."

En zo hebben we de laatste dagen, toen ze bij ons was, heel veel gepest en wat was het gezellig. Ach, en daarmee hebben we het tijdperk van het 'mens erger je niet' waarschijnlijk al weer achter ons gelaten. Wat gaat de tijd toch snel en wat verandert er in de loop der jaren veel. Van schattige peuter, naar de onbevangen kleuter, om via het ontdekkende schoolkind hard op weg te zijn naar de tienerfase.....zo mooi om dat allemaal mee te mogen maken. Alleen jammer dat je geen enkele tijd nog een keer een klein beetje over kunt doen. Even nog dat warme peuterlijfje op te kunnen tillen. Maar nee, voorbij is voorbij en net als bij het pesten, liggen is liggen, iets terugdraaien kan niet!

En ach met de gedachte in mijn hoofd om hier iets over te schrijven ben ik op zoek gegaan naar twee plaatjes, het liefst schilderijen en ik heb ze gevonden. Het moest iets met kaarten te maken hebben en ik ben er wonderwel in geslaagd. Het eerste schilderij is van Theo van Doesburg, heeft als titel de kaartspelers, dateert uit 1916/1917 en hangt o hoe toepasselijk in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Het tweede schilderij is van Cézanne . Dit is het duurste schilderij ooit verkocht. Een emir uit Qatar heeft het voor 250 miljoen gekocht en is daarmee de trotse bezitter van dit kunstwerk geworden. 

Ik vind het erg leuk om de wetenswaardigheden van dit laatste kunstwerk te koppelen aan mijn eigen herinneringen aan het gezellige pesten met onze Rixte. De herinneringen aan die mooie momenten zijn voor mij van onschatbare waarde, die ik voor geen goud had willen missen. 

2015-03/kaartspelerscezanne.jpg

                                klik

hanscke Zondag 01 Maart 2015 - 8:46 pm | | Standaard

acht reacties

Marjolijn

Zolang het bij een kaartspelletje blijft is het niet erg.
Kan zelfs heel gezellig zijn.
Hou de fijne herinneringen goed vast, ze komen niet meer terug.
Je kunt er alleen nieuwe bij maken.
Goede start van de nieuwe week.

Marjolijn, (URL) - 02-03-’15 06:47
Sjoerd

Ik hoop dat we onze kleinkinderen als die ooit nog komen, wat meer zien….

Sjoerd, (URL) - 02-03-’15 21:17
Rietepietz

Spelletjes doen met kinderen blijft leuk en inderdaad groeien de spelletjes met de kinderen mee..
Ik weet dat je wat jonger bent dan ik en met een bijna tiener kleindochter is het theorie niet onmogelijk dát je nog een keer “in de herhaling mag” met een volgende generatie. kleintjes.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat dát heel bijzonder is. Of ik aan pesten toekom met de nieuwe generatie moeten we maar afwachten;-)

Rietepietz, (URL) - 02-03-’15 22:16
Mirjam Kakelbont

Het schilderij van Cézanne vind ik mooi. Maar verkocht voor 250 miljoen? Ongelofelijk…
Het eerste schilderij vind ik ook. Eerst dacht ik dat het origami was, maar ik zat er behoorlijk naast.
Spelletjes met kinderen is leuk. En zonder dat ze het door hebben, leren ze er veel van.
Ik heb me van de middelbare school laten pesten, maar voorbij is voorbij. Mijn dochter is gelukkig nooit gepest.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 02-03-’15 22:31
Renesmurf

Ik heb altijd een hekel aan spelletjes gehad, en ook aan pesten.
En hoe mensen soms in elkaar zitten, dus ik hield me daar afzijdig van.

En het is leuk om opgroeiende kinderen mee te maken, en hoe snel of dat gaat!

Renesmurf, (URL) - 03-03-’15 00:23
Margo

Absurd toch dat die schilderijen zo krankzinnig veel geld opbrengen! Waar stopt dat? Met pesten gelukkig ook nooit iets van doen gehad en zoals ik al eens schreef ben ik geen spelletjesmens. Mijn kleindochter is pas 10 weken, het gaat toch snel, zal er binnenkort weer eens over schrijven.ik ga met haar boekjes lezen en kleuren! :-)

Margo, (URL) - 03-03-’15 00:26
Hanny

Altijd leuk om met kinderen spelletjes te doen. Of ze nu klein zijn, of groot, samen spelen is gezellig. Alleen wordt dat wel moeilijker als ze groot zijn, want de phone blijft trekken.

Hanny, (URL) - 03-03-’15 00:34
Ria

pesten deden wij vroeger ook vaak, natuurlijk niet het echte pesten, want dat is vreselijk. Ik weet sinds vorig jaar denk ik een klein beetje hoe dat voelt.

Ria, (URL) - 03-03-’15 10:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.