KEUKENTAFELGESPREK


Het woord alleen al: keukentafelgesprek! Ik weet niet hoe het bij u gaat, maar bij ons worden aan de keukentafel geen zwaarwichtige gesprekken gevoerd. Als wij echt met elkaar in gesprek moeten of gaan, daar zit ook nog verschil in, dan doen we dat aan de eettafel of als het om een gezelligheidsdiscussie gaat, dan gebeurt dit meestal in de zithoek. 

Als wij aan de keukentafel zitten kijken we naar de koolmeesjes, de specht of de vlaamse gaaien die ons bezoeken. Of we praten bijvoorbeeld over de camelia, die voor het eerst knoppen heeft, maar waarvan wij ons afvragen of deze dit jaar ook ooit nog eens tot bloei zullen komen. Het zijn gesprekjes over alledaagse dingetjes dus.

Als er echt gepraat moet worden over wel of geen vervolgonderzoek naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek van de ontlasting van P. dan is dit een onderwerp van een geheel andere orde. Dan zoeken wij de eettafel op om daar met elkaar alle voors en tegens eens goed op een rijtje te zetten alvorens een beslissing te nemen. Een beslissing nemen is onvermijdelijk, maar kan heel ingrijpend zijn met verstrekkende gevolgen. Beslist geen keukentafelgesprekje.

En daarom bevreemdt het mij dat de gemeentelijke overheden het woord keukentafelgesprek in haar jargon heeft opgenomen. Het doet vermoeden dat het maar om onbenulligheden gaat, terwijl zorg van welke aard dan ook, en om dit te benadrukken, dus ook de huishoudelijke zorg, heel belangrijk is voor de mensen die dit nodig hebben. Het beleid is om mensen zo lang mogelijk en als het echt nodig is, met enige ondersteuning, in hun eigen woonomgeving te laten blijven. Vervolgens lijkt het wel of de ondersteuning dan gebagatelliseerd wordt, want dat kan wel even in een keukentafelgesprekje vastgesteld worden. Net alsof het dan minder hard aankomt als blijkt dat de reeds aanwezige hulp wel verminderd kan worden. 

Er zijn jaren geweest, dat ik niet eens een keukentafel had, omdat er in de keuken daarvoor niet genoeg ruimte was. Een belachelijk woord dus, wat maar zo snel mogelijk weer van tafel moet lijkt mij. Indicatie- en herindicatiegesprekken zijn ook niet de mooiste Nederlandse woorden, dat weet ik heus wel, maar daar waren we inmiddels in alle lagen van bevolking wel aan gewend geraakt en iedereen wist wat er mee bedoeld werd. De pijn van het moeten inleveren van hulp wordt heus niet verzacht door het zo vriendelijk te laten klinken om het keukentafelgesprek te noemen.

2015-04/keukentafelp.jpg

                                           klik

hanscke Maandag 13 April 2015 - 12:05 pm | | Standaard

elf reacties

Hanneke

Het woord mantelzorg klinkt ook leuker dan het is.

Hanneke, - 13-04-’15 13:38
Ximaar

Idd mijn vader had niet eens een mantel en toch had hij enige mantelzorg nodig.

Keukentafelgesprek klinkt in elk geval oubollig. Wie heeft nog zo’n ding. Zelf heb ik wel een achtertafel, die voor staat en vol ligt met rommel, waar geen goed gesprek aan te voeren is. Best lastig. Als zo’n gesprek nodig is, dan moet ik eerst een keukentafel aanschaffen?

Ximaar, (URL) - 13-04-’15 14:26
Ximaar

Moestuin vind ik overigens ook een raar woord. Volgens mij verbouuw je groente en fruit, dat je later op de keukentafel tot moes kan malen. Maar om daar al in een tuin aan te beginnen levert vlgens mij een rotzooitje op.

Ximaar, (URL) - 13-04-’15 14:28
Mirjam Kakelbont

Het woord “Keukentafelgesprek” past ook niet in de politiek. Ze proberen zo te doen voorkomen alsof het een informeel gesprek is van weinig waarde. Ten eerste onderschat je daarmee het volk, ten tweede wekt het weinig vertrouwen in de afloop van het gesprek. Je zou bijna zeggen: begin er gewoon niet aan!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 13-04-’15 14:32
Rietepietz

Hier hebben we inderdaad geen keuken tafel en zelfs géén speciale plek waar we gesprekken voeren, dat kan overal, zelfs onder het wandelen.
De overheid is een kei in lastig gebleken zaken onder een andere naam onder de aandacht te brengen .dat is niets nieuws, Noem achterstandwijken prachtwijken en het probleem is opgelost …. nou ja, totdat ook nié naam te beladen is geworden. Zo werden “buitenlanders” ineens “allochtonen” en wordt ondertussen de oorspronkelijk nationaliteit noemen al als beledigend ervaren

Rietepietz, (URL) - 13-04-’15 17:08
Marjolijn

Hier wordt er heel wat gebabbeld aan de keukentafel, maar ik heb dan ook een echte zit/leefkeuken.
Maar dat is van andere waarde dan de politiek bedoeld…!

Marjolijn, (URL) - 13-04-’15 17:47
Sjoerd

wij hebben hier gesprekken in de wandelgangen… Een keukentafel hebben we niet.

Sjoerd, (URL) - 13-04-’15 21:29
Renesmurf

Het is ook een raar woord, een keukentafelgesprek. Wij spreken van gesprekken, als het ergens over gaat, anders is het gewoon praten.

Renesmurf, (URL) - 13-04-’15 23:45
Laurent

Ik vind het op zich al bijzonder dat je een keukentafel èn eettafel hebt :-) Verder is de keukentafel toch de tafel waar HET gesprek plaats vindt. Eenmaal in de zitkamer leunt men achterover met nog eens een glas en komt er niets essentieels meer ter tafel. Maar dat zeg jij in feite ook. In de meeste gevallen is de keukentafel jouw eettafel, heb ik zo het idee.

En in dat geval klopt het natuurlijk wel. Het bleek laatst al dat ouderen er sterk op achteruit aan het gaan zijn, nu ze zo lang mogelijk thuis gehouden worden.
Nooit wordt de afweging gemaakt in het belang van de verzorgden, altijd gaat het erom met zo weinig mogelijk aan de zwakkeren der samenleving besteed geld weg te komen. Jij en ik weten, zoals zovelen, hoe het eraan toe gaat met ouderen en mensen die zorg nodig hebben. Toch hebben we steeds regeringen die er genadeloos op bezuinigen.

Laurent, - 14-04-’15 18:13
plato

Helemaal eens met je stukje.
In mijn kleine keukentje past niet eens een tafel en ik denk dat veel mensen van de keukentafeldoelgroep dat ook niet hebben. Een kwestie van goed bedoelen maar uiteindelijk de plank misslaan, denk ik. En uiteindelijk is de uitkomst van het hele verhaal toch dat er meer bezuinigd en niet per se beter gecoördineerd gaat worden (thuiszorg). Als ze dat laatste nu eens serieus zouden gaan aanpakken hoef je er ook niet over te praten.

plato, (URL) - 18-04-’15 08:22
Desire

Als telefoniste bij de overheid krijg ik regelmatig mensen aan de telefoon die er vragen over hebben, over zo’n keukentafelgesprek. Ik kan verwijzen naar de afdeling Zorg, want daar hoort het thuis. Maar wie zo’n term nou weer verzint … alsof het niets is dat er zo drastisch bezuinigd wordt op de zorg.

Desire, (URL) - 19-04-’15 19:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.