HONGERBLOEMPJE


Vandaag is de vijftiende versie van het woordenboek de De Dikke Van Dale verschenen. Gisteren is daar op allerlei kanalen van de nieuwsmedia al op verschillende manieren ruchtbaarheid aan gegeven. Zo hoorde ik op de radio dat er verouderde woorden zijn verdwenen; hongerbloempje is daar een voorbeeld van(in de zoekmachine van google is het overigens nog gewoon te vinden, getuige de foto). In totaal zijn er rond de 2300 woorden gesneuveld. 

Via de tv vernam ik dat er , en dat is gebruikelijk, ter voorkoming van plagiaat een aantal fakewoorden zijn opgenomen en in de krant las ik de rare vergelijking dat de vorige editie uit 2005 bestond uit drie delen en 4464 bladzijden, dat de eerst verschenen editie 60.000woorden betrof en dat de nieuwste versie dikker dan ooit is en 4880 bladzijden telt. Vreemde informatie om het antal woorden opeens met het aantal pagina's te gaan vergelijken.

Om hoeveel nieuwe woorden het gaat ben ik ook niet te weten gekomen, maar ik heb er wel een aantal op mijn verlanglijstje staan. Dit zij woorden waar ik in de afgelopen tijd tegenaan gelopen ben en waarvan ik dacht, waar komen die nu opeens vandaan? Als voorbeeld noem ik er een paar. Het begon opeens met sneekers, ik geef toe, al weer een heel aantal jaren geleden. Ik weet nog goed dat mijn zoon het opeens over sneekers had, terwijl dat in mijn ogen gewoon een nieuwe vorm van gympen waren. Bootcamp, ook zo'n woord wat opeens uit de lucht is komen vallen. het heeft mij heel wat moeite gekost om te achterhalen dat het gaat om vroegere militaristische oefeningen die nu in de sportwereld zijn ingepast. En ineens waren ze er, de expats. Ook moest ik leren dat er met een hoodie een trui, een sweater met capuchon of trainingsjack bedoeld werd.

Als ik ga graven kom ik vast nog wel op meer voorbeelden, maar ik laat het hier maar bij. Ik hoop wel dat het er toe zal gaan leiden dat wordfeud ook aldeze nieuwe woorden gaat inlijven. Te vaak loop ik nu nog tegen het feit aan, dat een gewoon in zwang geraakt woord zoals een appje geweigerd wordt. 

Ik houd er wel van om onze taal van tijd tot tijd eens onder de loupe te nemen om dan te constateren dat er steeds weer wat nieuws onder de zon is. Ik kijk nu al weer uit naar de  vermeldingen aan het eind van het jaar welke nieuwe woorden er dit jaar zijn bijgekomen. 

2015-10/vandalep.jpg

hanscke Dinsdag 06 Oktober 2015 - 2:04 pm | | Standaard

tien reacties

Rietepietz

Het is bijna niet bij te houden met al die nieuwe woorden.
Het vervelende is dat er nogal wat eendagsvliegen bij zittendie al verouderd zijn op het moment dat ik door heb wat het betekend !
Maar ik sta net alleen in dit feit zie ik tot mijn vreugde;-)

Rietepietz, (URL) - 06-10-’15 16:15
Sjoerd

Een logje naar mijn hart. Ik vind een veranderende taal prachtig… Het houdt je fris.

Sjoerd, (URL) - 06-10-’15 21:48
plato

Ik zou wel eens willen weten welke 2300 er weg zijn. Er zijn vast woorden tussen die ik graag zou gebruiken.
Eigenlijk zou je een onderscheid moeten maken tussen woorden die nagenoeg vast in de van Dale thuishoren (zoals thee, koffie, griep etc) en woorden die er de laatste jaren ingekomen zijn en hun waarde meer ontlenen aan het eigentijdse karakter.
Ook zie ik met lede ogen dat er veel woorden worden opgenomen die hun oorsprong in het Engels hebben. Sneekers en bootcamps zijn m.i. geen woorden die in ons woordenboek thuishoren.

plato, - 06-10-’15 23:01
Hanneke

Ik dacht dat het sneakers waren, en hoody (meervoud hoodies).

Hanneke, (URL) - 06-10-’15 23:38
Marjolijn

De woorden uit van Dale zijn niet weg, als ze toch vaak gebruikt blijven komen ze in een evt. volgende editie gewoon weer terug.

Marjolijn, (URL) - 07-10-’15 04:32
Renesmurf

Ik hou erg van nieuwe woorden, en soms heb ik niet eens in de gaten gehad dat ze nieuw waren, of zijn.
Maar ik ben pertinent tegen het afvoeren van woorden, eens gebruikt moeten ze altijd behouden blijven.

Renesmurf, (URL) - 07-10-’15 21:16
Thérèse

Ik heb onze Dikke van Dalen nog wel, maar ik merk dat ik er zeker veel minder inkijk dan vroeger. Op de computer is een woord sneller gevonden.
Ik vind het ook wel raar dat ze woorden weglaten.

Thérèse, (URL) - 07-10-’15 21:21
ria

Dan vind ik het toch weer vreemd dat je loupe gebruikt in plaats van gewoon loep. Zelfs de spellingscontrole hier vindt loupe fout.
mijn vader had vroeger al een Dikke. Dat was er toen nog maar één, maar wel heel dik dus

ria, (URL) - 08-10-’15 20:03
Mirjam Kakelbont

Wel jammer dat Van Dale woorden weglaat, maar als ze decennia al niet meer gebruikt worden, wat geeft het? Taal leeft en dat blijkt wel. Het aantal nieuwe woorden is nauwelijks te tellen!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-10-’15 20:34
liesbeth staart

Leuk! Ik vind al die nieuwe woorden wel leuk en het verdwijnen ook boeiend. Ik heb wel wat met oude woorden. Leuk log

liesbeth staart, (URL) - 11-10-’15 22:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.