RESEARCH


Om het vorige blogje te kunnen schrijven heb ik heel wat onderzoek moeten verrichten. Ik denk dat ik al met al wel zes uur bezig ben geweest met research, alvorens ik echt kon beginnen met schrijven. En nog is het niet geworden zoals ik gehoopt had dat het had moeten worden. 

Ik had mijzelf de opdracht te geven om eens in de huid van een Syrische vluchtelinge te kruipen. Ik kwam er al heel gauw achter, dat ik eigenlijk heel weinig over dat land wist. Damascus wordt in de bijbel genoemd, dus de naam van die stad kende ik, maar dat was dan ook alles. Van Aleppo, Homs, Hama en Latakia had ik nog nooit gehoord.

De oorlog en daarmee de ontwrichting van dat land schijnt nu ruim vier jaar gaande te zijn. Omdat ik benieuwd was naar het gewone dagelijkse leven van daarvoor ben ik op zoek gegaan naar informatie. Het beeld wat ik daar van gekregen heb, is dat er in de grote steden sprake was van een leven vergelijkbaar met het leven wat wij als gewoon beschouwen. Naast de islamitische godsdienst, die veruit het meest beleden werd, was er ook ruimte voor diverse andere geloven. Dit was ook in het straatbeeld terug te vinden, want lang niet alle vrouwen droegen een hoofddoek.

Ik leerde al snel dat het juiste woord voor hoofddoek hijaab is, of hijab, ik kwam beide schrijfwijzen tegen. Ik vroeg mij af of er onder de jonge meiden wel eens verzet was tegen het moeten dragen van een hoofddoek. Ook deze meisjes komen toch in een puberteitsfase terecht waarin het verzet tegen de bestaande regels toch vaak een hot issue is. Al zoekend kwam ik op een site terecht waaruit bleek dat er inderdaad wel tien redenen zijn waarom de jonge meiden niet altijd even blij zijn om een hoofddoek te moeten dragen. In mijn blog heb ik twee genoemde reden gebruikt.

Daarbij kwam ik ook info tegen die zeer beslist met mode te maken heeft. Zo zouden hijaabs met kleuren in de roze ondertonen de licht getinte Marokkaanse en Berbermeisjes beter flatteren en dat vrouwen met de wat donkere, wat meer gebronsde huidskleuren juist gebruik maken van de wat koelere tinten zoals blauw omdat hen dat beter staat. 

Omdat ik graag iets wilde lezen over de gedachtewereld en de gevoelens van de migranten, heb ik diverse pagina's bezocht met verhalen van vluchtelingen. Ik heb veel gelezen over de vluchtroutes die afgelegd zijn en de vaak nare ervaringen met de mensensmokkelaars. Hier en daar las ik over de heimwee naar vroeger, maar over hoe dat vroeger er dan uit heeft gezien ben ik niet zo veel te weten gekomen. Ik zou zo graag eens lezen hoe bij hen een doorsnee dag er uit heeft gezien, wat zij nu het meeste missen, in eten, maar ook in ontspanning, in contacten, in snuisterijen, in roddeltjes, in muziek, ja in wat eigenlijk niet. Waar kun je zo al niet naar hunkeren als je ontheemd bent en heimwee hebt naar alles wat je ooit zo vertrouwd was, maar daarover ben ik niets gewaar geworden.  

Als laatste, om het verhaal in het blog rond te krijgen, heb ik mij nog verdiept waarom de meeste vrouwen in vroeger dagen bij het naar de kerk gaan een hoedje droegen (en waarom dat in sommige streken nog steeds het geval is)  Ik stuitte daarbij op verschillende websites zoals politiek.tpo.nl refoweb.nl/de hoed als bijzaak en staatgeschreven.nl/draag een hoedje, waar ik mijn informatie over de bijbelteksten 1 Korintiërs 11:5-9 heb weggehaald.

Het schrijven van het vorige blog met de titel 'Nadenken' heeft mij veel opgeleverd. Ik heb tijdens het research veel geleerd, maar dit afgezet tegen de complexe gebeurtenissen kom ik tot de conclusie dat ik toch maar bitter weinig afweet over dat wat zich in Syrië afspeelt. Vandaag las ik in de krant dat er in Aleppo weer fel gevochten zal gaan worden. De strijdende partijen worden zo terloops even genoemd, maar het is mij al lang niet meer duidelijk welke partij voor wat staat en met welk doel het gevecht wordt aangegaan. Ondertussen wachten vele mensen die ontheemd zijn op betere tijden. Het zal voor hen nooit meer hetzelfde worden. 

2015-10/research.jpg

                                           klik

hanscke Vrijdag 16 Oktober 2015 - 1:54 pm | | Standaard

vijf reacties

Rietepietz

Bij dit soort onderwerpen kun je wel spreken van “hoe meer ik weet hoe minder ik begrijp” . Dat is niet heel vreemd natuurlijk want we kunnen nou eenmaal niet alles weten van alle culturen op de wereld.
Heimwee zal in iedere cultuur voorkomen en dat is een emotie die ik begrijp.
Waarschijnlijk zou ik ook niet snel op de vlucht slaan omdat ik wéét hoe sterk ik hecht aan “wat ik gewend ben” .
We hoeven ook niet iedere vluchteling te begrijpen maar “slechts als mens” te behandelen.. Meer kun je niet doen .
Uiteindelijk is de beslissing om hier te willen leven (door welke omstandigheden dan ook ) door hen zelf genomen en zullen zij de consequenties daarvan, hoewel misschien niet helemaal goed overzien, afgewogen hebben.

Rietepietz, (URL) - 16-10-’15 16:50
Ximaar

Syrië is een halfwesters land net zoals Turkije. Er was ook meer godsdienstvrijheid en het meest opvallende is dat Assad een Alewiet is. Een soort tussenvorm van Islam en Christendom. Turkije heeft het niet op de Alewieten en behandeld ze net zo beroerd als de Kurden. Alewieten hebben het ook niet op hoofddoekjes. Het probleem van Assad is dat die groep niet groot is. Hij is bang voor z’n eigen hachie als de andere grotere groepen als Soenieten of Siieten aan de macht komen. Uit die angst doet hij domme dingen en heeft zo de steun van het Westen verloren. Toch heeft het Westen tot nu toe geen moeite gedaan om hem uit de weg te ruimen, omdat ze bang zijn dat extremere vormen van de Islam het er dan voor het zeggen krijgen.

Naar mijn gevoel zijn vluchtelingen vooral met het nu en het overleven bezig. Ik baseer dat op mijn zwerfvakanties. Ik ben dan niet op de vlucht, maar kom wel elke dag op plekken waar ik niet eerder geweest ben en kom in aanraking met mensen die ik niet eerder gezien of gesproken heb. Tijdens zo’n vakantie houdt me dat zo bezig dat ik me totaal niet bezig ben met thuis, vrienden of familie.

Ximaar, (URL) - 16-10-’15 17:24
Renesmurf

Ja, ik ben daar ook wel benieuwd naar.
En wel over meer gebieden op aarde, ook waar het allemaal prima gaat.

En ik ben benieuwd hoe hun toekomst zal zijn, waar dan ook.

Renesmurf, (URL) - 16-10-’15 17:58
Marjolijn

Het is zeker moeilijk om in andermans hoofd te kruipen, en er achter te komen waarom iemand iets doet.
En helemaal bij mensen met een andere cultuur.

Marjolijn, (URL) - 17-10-’15 17:26
Sjoerd

De situatie aldaar is ook moeilijk te begrijpen. Toch denk ik dat we op de een of andere manier daar moeten zorgen dat alles in goede banen komt. We kunnen niet een heel volk hier inburgeren. Daar is Nederland te klein voor. Als ik lees dat er nog twee miljoen voor de poort staan weet ik het ook niet meer.

Sjoerd, (URL) - 17-10-’15 20:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.