HAAR


Het valt mij de laatste tijd nogal eens op dat de haardracht van de jonge mannen van tegenwoordig wel erg veel lijkt op de haardracht van de jaren veertig uit de vorige eeuw. Iedere keer als ik een Philémon of een Jan Vergsteegt op de tv voorbij zie komen, moet ik aan mijn vader denken. Ooit heeft hij in zijn jonge jaren zijn haar ook op die manier gedragen. Er moet ergens nog een foto van hem zijn, de enige van toen die jong was.

Ik heb het altijd een moeilijke foto gevonden, want ik herkende hem er niet in en helemaal niet in de tijd toen het gebruikelijk werd dat mannen het haar veel langer gingen dragen. Ik vond zomaar een afbeelding van Jan Mankes uit de jaren dertig. Dit schilderij doet mij wel wat aan de fotot van mijn vader denken.

Nu bij jonge mannen het korte haar weer veel gewoner is gaan worden, ga ik in mijn gedachten ook heel anders tegen die foto van mijn vader aankijken. Alleen, ik kan hem niet meer vinden en dat vind ik toch wel heel erg jammer. Toch weer iets niet bewaard, (klinkt anders dan weggegooid) wat ik nu nog graag even had willen zien. En ook de mooie foto van mijn moeder toen ongeveer zij net zo oud was als mijn vader. Volgens mij moet het toen best wel een knap stel zijn geweest.   

Vreemd hoor, dat je na jaren heel anders tegen die foto's aan gaat kijken, alleen omdat het tijdsbeeld veranderd is en de beelden van toen nu weer veel meer kloppen met de beelden van vandaag wat het uiterlijk betreft.     

De laatste paar jaar maak ik iedere keer foto's van mijzelf als ik naar de kapper ben geweest. Grappig om te zien dat, hoewel ik altijd door dezelfde kapper geknipt word, het iedere toch weer net iets anders zit.

Ik zou graag eens een galerij van al die pasfotootjes willen maken, maar die techniek heb ik nog niet onder de knie, maar in de nabije toekomst ga ik eens uitzoeken hoe dit moet. Gaat vast een keer lukken.  

2015-10/haarpg.jpg

                                klik

hanscke Vrijdag 23 Oktober 2015 - 5:10 pm | | Standaard

acht reacties

Marjolijn

Ja, er hoeft maar een bekende voetballer mee te beginnen en je krijgt een hype van dezelfde of bijna dezelfde kapsels.
Zo zal het vroeger ook wel gegaan zijn.

Op naar een mooi weekend….!!

Marjolijn, (URL) - 23-10-’15 17:54
Hanny

Veel van wat vroeger gebruikelijk was, komt een keer terug. Niet alleen de haardracht, maar ook de kleding.

Hanny, (URL) - 23-10-’15 18:26
Margo

Ja dat is waar, het lijkt minder ouderwets.
Zo’n galerij maken is heel eenvoudig hoor. Als je er genoeg hebt laat maar weten dan leg ik het uitZ

Margo, (URL) - 23-10-’15 19:32
Renesmurf

ja, een goed idee, telkens een foto maken!
En haardracht en zo, daar heb ik totaal geen kijk op, of verstand van.
Mij valt het wel op dat er slecht geschoren wordt tegenwoordig, maar dat is vast een rage die wel weer over zal gaan.

Ik heb zelf altijd standje drie, en dan groeit het vanzelf weer.

Renesmurf, (URL) - 23-10-’15 21:03
Sjoerd

De foto’s waarop ik als provo door het leven ga zijn niet meer van deze tijd. Al jaren ga ik als 1 cm kapsel door het leven, en dat bevalt prima…

Sjoerd, (URL) - 23-10-’15 23:10
Ria

ik vind het wel leuk die korte kopjes. Maaaar je ziet ook veel mannen met knotjes, dat vind ik ook leuk. Zelf zou ik ook best een knotje willen, maar daar is mijn haar veel te dun voor. Jammer dat je die foto,s opgeruimd hebt.

Ria, (URL) - 24-10-’15 10:04
Rietepietz

Ik dacht eigenlijk dat dit herenkapsel alweer over het hoogtepunt heen is. Het deed me inderdaad erg denken aan de kapsels van mijn broers destijds, mijn vader was toen al behoorlijk kaal maar ook dát is nog steeds in het modebeeld en dus herkenbaar.

Rietepietz, (URL) - 24-10-’15 17:05
Mirjam Kakelbont

Vandaag de dag kunnen mannen alles doen met hun haar. Lang haar en een weelderige (eerder een “wilderige”) baard vind ik teveel van het goede, maar ach, wie ben ik?
Van mijn vader heb ik ook weinig foto’s. Ik kan de schade nog inhalen, maar zoals hij er vroeger uitzag, komt niet meer terug…

Mirjam Kakelbont, (URL) - 25-10-’15 16:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.