BANKELLENDE


Ook ik heb, net als vele anderen, in het verleden meegedaan aan de spaarloonregeling, maar wat is het een gedoe, om als het eenmaal zover is, om ook echt over het gespaarde geld te kunnen beschikken. Dat ik niet in één keer het totale bedrag krijg uitgekeerd wist ik al, daar was ik vijf jaar geleden, toen het eerste deel van het gespaarde geld vrijviel, al achter gekomen. Maar in vergelijking met nu ging het toen nog vrij gemakkelijk om tot een regeling te komen hoe en wanneer het uitkeren van de jaarlijkse bedragen plaats zou vinden. En het was in ieder geval zonder kosten!

Maar er is in vijf jaar tijd al weer flink veel veranderd, waardoor de te nemen barrière nog vele malen moeilijker is geworden. In de eerste plaats bestaat de bank, de Frieslandbank, waar de werkgever toen zaken mee deed en waar het geld van alle deelnemers aan deze regeling naar toe gesluisd werd, niet meer.  

De RABObank is bereid gevonden om deze regeling over te nemen en daar heb ik dan ook wel bericht van gehad. Maar nu het einde van de overeenkomst in zicht komt, word ik opeens geconfronteerd met allerlei nieuwe spelregels.

Ik ben verplicht om mij tegen betaling te laten adviseren. Dat in de eerste plaats. Ergens had ik gelezen dat het eerste adviesgesprek gratis zou zijn, dus na eindelijk over de nodige weerstand van dit gedoe heen gestapt te zijn,  heb ik een afspraak gemaakt. In het gesprek blijkt dat het volgende punt is, wanneer ik geen rekening bij de RABObank heb de kosten van dit advies aanzienlijk hoger zullen zijn en dat de afhandeling dan ruim driehonderd euro gaat kosten. Okay, na dit eerste inleidende praatje neem ik zuchtend het besluit, eigenlijk noodgewongen, om dan de volgende stap ook maar te zetten en derhalve een rekening bij hen te openen om zo enigszins op de kosten te kunnen besparen. 

Als een mens van goede wille loop ik dus vervolgens naar het daarvoor bestemde loket. Ik vertel dat ik "graag" een rekening wil openen. Het jongmens vraagt of ik mij kan identificeren en trots overhandig ik hem mijn pas, want natuurlijk had ik deze vraag wel verwacht. Na de nodige copiën gemaakt te hebben krijg ik mijn pas weer terug èn de mededeling dat er op dit moment niemand beschikbaar is om een rekening voor mij te openen en dat i een andere keer maar terug moet komen. Werkelijk, mijn mond valt open van verbazing.  

En zo mag ik morgen dan opnieuw naar de bank om een rekening te openen, waarvoor ik maandelijks moet gaan betalen, om één keer per jaar, en dat gedurende vijf jaar, mijn spaarloontegoed uitgekeerd te kunnen krijgen. 

Ooit was een bank blij als ik mijn geld uit de spaarpot kwam brengen en als beloning kreeg ik ook nog wat rente. Tegenwoordig moet ik dus flink in de buidel tasten om mijn eigen spaartegoed weer terug te kunnen krijgen. 

Ik overweeg om maar gewoon weer een sok te gaan breien waar ik mijn centjes, als ik die over heb, in kan stoppen en dan bewaar ik het zelf wel, zonder allerlei kosten en regeltjes. Lijkt me een stuk goedkoper en ook veel efficiënter.  

2016-05/bankellende.jpg

                   klik

hanscke Maandag 30 Mei 2016 - 1:52 pm | | Standaard

elf reacties

Rietepietz

Ja de banken hebben ondertussen de macht, hebben we zélf afgegeven omdat het allemaal “zo makkelijk“was. Gelukkig hebben wij nooit geen problemen gehad met spaarloon innen maar dat was ook alweer wat jaartjes geleden.
Sparen is inderdaad niet lonend meer en alleen de bank wordt daar wijzer van.

Rietepietz, (URL) - 30-05-’16 15:15
Marjolijn

De banken hebben de macht en dat laten ze ook goed weten.
Die oude sok is zo gek nog niet.

Marjolijn, (URL) - 30-05-’16 17:57
Sjoerd

We zouden allemaal ons geld meteen van de bank moeten halen. Maar ze hebben ons goed in de knip…

Sjoerd, (URL) - 30-05-’16 21:48
Renesmurf

Ja, het is jammer dat we zo genaaid worden. Het is niet anders.

Renesmurf, (URL) - 30-05-’16 22:18
Mrs. T.

Echt te gek voor woorden.

Mrs. T., (URL) - 31-05-’16 21:41
Margo

Bizar inderdaad! Wie het geld heeft, heeft de macht. Misschien is die sok wel een goed idee, in ieder geval zodra we moeten gaan betalen om ons geld veilig op de bank te laten staan.

Margo, (URL) - 01-06-’16 00:12
Wieneke

Dit lijkt mij erg onrechtmatig toe. Heb je geen wetswinkel in de buurt? Ik zou daar alvorens ik op kosten gejaagd wordt toch even advies gaan vragen. Ik had ook een spaarloonregeling uit het verleden en dat kreeg ik – een paar jaar geleden – zonder mankeren keurig op een door mij aangegeven rekening gestort.

Wieneke, (URL) - 01-06-’16 16:46
Thérèse

nou moe, dat is schandalig. ik heb er geen woorden voor, hanscke.

Thérèse, (URL) - 01-06-’16 21:44
Mirjam Kakelbont

Schandalig! Wat een bijzondere slechte “service.” Toch van de zotte dat je je in allerlei mogelijke bochten moet wringen om aan het geld te komen waar je recht op hebt?
Opstandige groet (-:

Mirjam Kakelbont, (URL) - 01-06-’16 21:49
Ximaar

Een herkenbaar verhaal. Niet dat ik ooit aan een spaarloon ben begonnen. Ik heb zelf gespaart op m’n eigen voorwaardes en heb de indruk dat dat uiteindelijk meer opgeleverd heeft. Nee, door een ontslag moest ik mijn ontslagvergoeding in een stamrecht (aandelen) omzetten en daar geldt ook dat de bank alleen betaald mag adviseren omdat ze dan ‘neutraler’ zijn. Die adviezen waren belabberd. Ik ben dus blij dat ik ze in de wind heb geslagen waardoor het rendement een stuk hoger is. Ik had een aandelen die nog beter rendeerden en die ik qua milieu en mensen een stu socialer vond. Maar dat mocht niet meer omdat de kosten te hoog waren. Ja, maar na aftrek van die kosten bleef er wel meer over. Het gaat om een totaal andere bank, maar die hebben dezelfde regels van de overheid opgedrongen gekregen.

Ximaar, (URL) - 05-06-’16 00:14
plato

Dit is toch wel heel raar. Ik dacht altijd dat de Rabobank een normale bank was die zich niet tot dit soort fratsen liet verleiden. Fout gedacht. Nooit meer Rabobank!!
Overigens ben ik het met Wieneke eens dat dit niet allemaal zo maar kan. Er zijn wetten en regels in dit land. Je moet gewoon over je geld kunnen beschikken. Dat het niet onmiddellijk los komt maar in etappes wordt uitgekeerd, is volgens mij wel normaal. Dat herinner ik me ook nog van mijn spaarloonregeling.
Hoe dan ook: ik heb zin om heel hard: ‘stelletje idioten’ te gaan schreeuwen. Maar ik doe het niet. Want het staat zo raar voor de buren.

plato, (URL) - 07-06-’16 17:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.