DORPSFEESTPERIKELEN


Het dorpsfeest komt met rasse schreden naderbij. De organisatie van het gehele feest ligt in de handen van het bestuur van de Oranjevereniging en omdat ik vorig jaar januari toegetreden ben tot dat bestuur, ben ik er zeer nauw bij betrokken. Aan het eind van deze week zullen de festiviteiten plaats vinden.

Ik had mij van te voren niet direct gerealiseerd dat het een functie in een uitvoerend bestuur betrof. Het is dus niet een kwestie van het vooraf zorgen dat alles in goede banen geleid wordt, nee, het gehele bestuur an sich "draagt" ook de uitvoer van het feest, van optocht tot het feest 's avonds in de tent. Vooral tegen dit laatste zie ik nogal wat op, vanwege de herrie van de muziek en het drankgebruik. Eigenlijk pas ik daar niet, want het is al jaren geleden dat ik bij iets dergelijks aanwezig was. Maar goed, ik zal wel zien, het is maar één avond en daar is vast wel over heen te komen en misschien verruimt het mijn blik ook wel weer op een bepaalde manier.

Dat heeft de organisatie vooraf zeker gedaan, want er komt tegenwoordig nog al wat bij kijken. Het bestuur bestaat uit 9 personen en een ieder levert een specifieke bijdrage in de organisatie vooraf. De een regelt de band, een ander bemoeit zich specifiek met het huren van de tent en zo was het aanvragen van de benodigde vergunningen bij mij neergelegd. Ik had me nooit zo gerealiseerd dat de gemeente toestemming moet geven en daartoe verschillende vergunningen moet afgeven zoals bijvoorbeeld: toestemming tot het houden van een evenement, toestemming tot het houden van een optocht, een ontheffing geluidsoverlast, ontheffing drank en horeacwet, rioleringsrecht en wat ik dan in de snelheid nog vergeet.

En het wordt steeds moeilijker om die vergunningen te krijgen, want overal worden eisen aan gesteld. Verkeersregelaars moeten een proef via internet doen, mensen achter de bar moeten een alcoholinstructieavond volgen, er moet beveiliging zijn en er moeten voldoende EHBO'ers zijn en dit alles moet voor elk onderdeel apart geregeld worden. Stapels papier heb ik binnengekregen. Over de mail, natuurlijk, en overal moeten leges voor betaald worden. Ik ben op dit gebied behoorlijk bijgespijkerd wat gemeentelijke verordeningen aangaat. 

De afgelopen week is er een heftige discussie gaande over de aansprakelijkheid en de verzekering van de tractoren die de versierde wagens trekken. Tot nu toe werd dit individueel door de eigenaar van de tractor geregeld, maar ook hiervoor schijnen steeds strengere eisen te komen, waardoor het bijna niet meer mogelijk is om hier een verzekering voor af te sluiten, waardoor men bang wordt om de medewerking aan een optocht te verlenen. 

Ergens begrijp ik het wel, ik heb de wagens van voorgaande jaren bekeken en eigenlijk is het best gevaarlijk om met mensen op een wagen rond te rijden zonder dat deze beschermd worden door een omheining. 

Ons eerste evaluatiepunt staat dus al vast, hoe moet het in de toekomst met de verzekering van de tractoren en aanwelke eisen moeten de wagens voldoen. Misschien maar eens te rade gaan bij de wagens van de carnavalsoptochten.

Soms vraag ik mij wel eens af, hoe lang blijft het fenomeen dorpsfeest nog bestaan, want het wordt steeds moeilijker om aan alle eisen te voldoen. Ik zou het jammer vinden als het zou verdwijnen, want ik blijf zo'n feest toch zien als een soort cement van onze samenleving, zeker als men per straat aan de slag is om met een mooie wagen te komen of met een leuke act op de bonte avond. Zo'n feest verhoogt de saamhorigheid in de straat, maar ook in het dorp.  

Dit vond ik de vorige keer, twee jaar geleden de mooiste wagen

2016-06/feestp.jpg

           klik

hanscke Maandag 20 Juni 2016 - 5:10 pm | | Standaard

negen reacties

Ria

Ja daar komt zeker nogal wat bij kijken, ik zie af en toe al die vergunningaanvragen in de weekkrant , daar staan al die gemeentetoestanden ook in. En dan de dag zelf, een hele organisatie hoor, petje af vind ik altijd voor al die vrijwilligers. Zelf op de feestavond ok maar een wijntje nemen, dan kijk je er wat minder nuchter tegenaan :-D

Ria , (URL) - 20-06-’16 20:56
Thérèse

succes Hanscke. goeie genade, wat komt daar veel bij kijken qua papieren/mailrompslomp. toch is het wel iets bijzonders. zo iets hebben wij heleniet in onze dorpen. ik hoop dat je het toch erg gezellig zult hebben en natuurlijk dat alles in feestelijke stemming goed verloopt.

Thérèse, (URL) - 20-06-’16 23:18
Renesmurf

Ja, door burocratie gaat alles ten onder, ik meende dat ze er wat aan wilden doen. Maar ja, er mag ook niks fout gaan he, alles moet geregeld.

Renesmurf, (URL) - 20-06-’16 23:19
Rob Alberts

Wat vroeger makkelijk en gewoon was wordt nu steeds meer door wetten en regels beoordeeld.
Veiligheid blijft natuurlijk belangrijk.

Succes met de verdere organisatie.

Regenachtige groet,

Rob Alberts, (URL) - 21-06-’16 00:10
Marjolijn

Ja, er zijn overal regeltjes voor.
Maar natuurlijk veiligheid voor alles.
Geen enkele gemeente wil dat er iets gebeurd, waar ze later spijt van hebben.
Op naar een mooi dorpsfeest…!

Marjolijn, (URL) - 21-06-’16 05:19
Wieneke

Jeetje, daar heb ik nooit bij stilgestaan. Maar ergens is het wel logisch in een maatschappij waar de overheid aangeklaagd kan worden als burgers onvoorzichtig zijn. Goed van jou, dat je straks iets gaat trotseren wat je helemaal niet ligt. Ik doe het je niet na, hoor.

Wieneke, (URL) - 21-06-’16 09:19
Rietepietz

Het mag echt een wonder zijn dat wij vroeger groot geworden zijn zonder al die veiligheidsvoorschriften, alsof we niet zélf ook nog een beetje verantwoordelijk zijn voor ons welzijn.

Rietepietz, (URL) - 21-06-’16 15:26
Sjoerd

Ik heb dat vroeger ook allemaal mogen regelen, maar op een gegeven moment zijn we door alle gedoe eromheen daarmee gestopt. Het werd gewoon te duur.

Sjoerd, (URL) - 21-06-’16 20:26
Mrs. T.

Lastig met al die vergunningen. Maar tegelijkertijd ook wel begrijpelijk. Want als er iets mis gaat, dan is het in deze tijd meteen groot nieuws en vind iedereen er iets van.
Maar het wordt vast een tof feest!

Mrs. T., (URL) - 21-06-’16 22:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.