ONBEGRIJPELIJK


Jarenlang heb ik met plezier gewerkt en ik werk nog met plezier. Alleen heb ik in al die jaren gedacht dat ik met werken zou kunnen stoppen als ik begin zestig zou zijn. Een paar jaar geleden kwam aan die toekomstdroom een einde. Ik ben geboren in het verkeerde jaar, voor mij gelden allerlei regels, anders gezegd verworven rechten, niet meer. Ik moet doorgaan totdat ik vijfenzestig ben.

Ik had mij daar bij neergelegd. Natuurlijk, het stelsel moet betaalbaar blijven, er moeten genoeg arbeidskrachten overblijven en zo zijn er vast nog wel een paar argumenten die aannemelijk maken dat er langer doorgewerkt moet worden. Het was even slikken, maar, zoals eerder gezegd, ik had me er al bij neergelegd. Tot vandaag.

Nu raak ik echt het spoor bijster. Ik lees in de krant dat er de komende vier jaar naar verwachting 1,6 miljoen mensen hun baan kwijt raken. Elk jaar zullen er dus 400.000 mensen aan een andere baan geholpen moeten worden. Waar wil men die banen vandaan halen?

Is het dan toch maar niet beter dat de eerder gestelde regels weer geldig verklaard worden, zodat de mensen van mijn leeftijd alsnog kunnen stoppen als ze bijvoorbeeld tweeënzestig zijn. Ik begrijp niet dat ouderen in de tijd die gaat komen verplicht worden om langer door te gaan met werken terwijl er aan de andere kant een tekort aan banen gaat komen en er werk gecreëerd zal moeten worden.

Mijn verstand staat echt even stil. Ik vraag mij echt af of ik het verkeerd zie. Of denk ik nu toch een beetje te veel richting mijn eigen wensen? Hoe dan ook, begrijpen doe ik het op dit moment niet. 

hanscke Woensdag 27 Juni 2007 - 8:58 pm | | Actueel

acht reacties

Michiel

Ik begrijp het ook niet. Ik behoor tot degenen die er vroegtijdig uitgekieperd zijn omdat ze te oud, te duur en te lastig zijn. Balkestein wil dat ik weer aan het werk ga. Maar de reden waarom ik er destijds uitgekieperd ben is nog steeds aanwezig: ik ben nog steeds oud, duur en lastig. Eigenlijk is dat alleen maar erger geworden. Als er echt een schrijnend tekort aan werknemers was, zou dat oud duur en lastig wel te overkomen zijn. Maar dat was het toen niet, dus waarom zou dat nu ineens anders zijn?

Nah, het is weer het oude Melkert verhaal. Politici die mooie sier proberen te maken met banenplannen die netto nooit iets zullen opleveren omdat er in de markt gewoon geen vraag is naar al die mensen die tussen wal en schip zijn gevallen.

Michiel, (URL) - 28-06-’07 00:53
Loes

Ik heb me er inmiddels ook maar op ingesteld dat ik tot mijn vijfenzestigste moet werken. Val ook net buiten de gunstige regels die er voorheen waren. Ook al probeer ik via levensloopregeling een spaarpotje op te bouwen om misschien nog 1 jaar eerder te kunnen stoppen. Ben inmiddels ook te oud om voor meer jaren te kunnen sparen…

Loes, (E-mail ) (URL) - 28-06-’07 21:19
V@nM@n

Ik snap het ook niet meer. Ik kon er tot voor een paar jaar terug met 60 uit. Twee keer Balkellende verder moet ik ook al tot 63. En dat te bedebken dat die jongeren het harder nodig hebben…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 28-06-’07 22:09
Nanos

Tja, heel vervelend als het anders loopt dan je gedacht en gehoopt had. En nog vervelender als je zo’n beetje op de grens zit en dan net aan de voor jou verkeerde kant.
Ik ben in januari jarig en heb meermalen net na de fatale datum gezeten als ze weer iets nieuws verzonnen.
Bij deze maatregel maakt het voor ons niet meer uit. Maar ik snap heel goed hoe vervelend het voor je uitkomt.

Nanos, (URL) - 28-06-’07 22:33
Renesmurf

Ja, ik snap dat ook niet, ik snap er helemaal niks van.
Werk moet zijn voor wie graag wil, niks verplicht.

Renesmurf, (URL) - 29-06-’07 00:18
Xiwel

Geen idee, ik ben al gestopt. Volgens mij kunnen heel veel mensen eerder stoppen als ze de auto de deur uitdoen. :-)

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 30-06-’07 00:36
Geertje

Ik snap het ook niet. Er is zoveel werkloosheid, maar mensen moeten wel langer werken.
Balen voor jou.

Geertje, (E-mail ) (URL) - 30-06-’07 23:54
annabee

Zo begrijp ik ook niet dat ouderen (boven de vijftig, bijvoorbeeld) die nét zo lief thuisblijven toch moeten solliciteren, terwijl jongeren niet aan de bak komen.

annabee, (URL) - 01-07-’07 22:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.