SHAFFYCHANTATE


Vanmorgen hoorde ik op de radio iemand iets vertellen over de uitverkiezing van het weblog van het jaar. De vraag of twitteren niet iets meer van deze tijd zou zijn, werd niet ontkend, maar er volgde toch ook een mooie uitleg over de weblog. In weblogland bestaan vele categoriën en een ieder heeft de vrijheid om er op eigen wijze invulling aan te geven. Maar, zo hoorde ik vertellen, de voorkeur gaat over het algemeen uit naar weblogs waarbij het taalgebruik aantrekkelijk is om te lezen. Ik weet dat de kwaliteit van mijn weblog door tijdgebrek mijzelf niet altijd helemaal naar de zin is. Ik mag graag knutselen met woorden en zinnen, maar de éne keer lukt het beter dan een andere keer. Ook heeft het onderwerp waarover ik schrijf er wel terdege invloed op.

Vandaag kan het niet anders, het moet gaan over Ramses Shaffy. Nu hij er niet meer is merk ik dat ik vooral in mijn jonge jaren een groot fan van hem ben geweest. Dat is begonnen met het nummer Sammy. Ik was toen 16 jaar en ik begon tot groot afgrijzen van mijn ouders meer en meer de engelstalige popmuziek te ontdekken. Bij dit nummer kreeg ik steevast te horen: dit is wel leuk , je kunt het in ieder geval verstaan en het gaat tenminste ergens over, dit in tegenstelling tot het nummer Het land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot. 

In de begin jaren zeventig, ik had nog maar net een gezinnetje, kochten we in een uitverkoop een dubbel LP met daarop de ShaffyCantate. Deze versie was uitgevoerd door Ramses Shaffy, Liesbeth List, Polo de Haas, Loesje Hamel en Joop Admiraal. De LP's zijn grijs gedraaid. En Silly Lilly of te wel: Ik ben Sjaantje/ met het haantje/en het kipje op de stok/het konijn zal in de tuin zijn/bij de geit en bij de bok/ ik houd van dieren/ik houd van mieren/ dieren houden ook van mij/ mensen niet, maar.../da's niet erg hoor/want ik gaan ze voorbij/   met in de slotzin   /'t is toch wel jammer.../ ken ik nog helemaal uit mijn hoofd. Het was zo vernieuwend, en hier en daar zo mooi poëtisch. Het nummer Marije hoorde ik als het ware in beelden. Het was alsof het de belofte van de toekomst symboliseerde.

Zij werden ouder en ik werd volwassener. Zij waren niet het volmaakte paar waarvan ik droomde en ook mijn toekomst verliep niet altijd zoals ik mij dat in eerste instantie gewenst had. Ik ben ze wat uit het oog verloren. In de late jaren negentig kreeg het steeds opnieuw uitbrengen van hetzelfde repertoire voor mij iets van vergane glorie. Met de levensstijl van Ramses heb ik nooit moeite gehad. Dat was zijn keuze, maar die vergane glorie steeds oppoetsen vond ik iets armoedigs hebben. Het was niet meer zoals het geweest is. Toen hij een paar jaar gelden nog bij ons in het theater een voorstelling kwam geven ben ik er ook niet heen geweest. En achteraf maar goed. Het is wat een genante vertoning geweest.

Toch merk ik dat de dood van deze zanger mij iets doet. De term "onze tijd of mijn tijd" gaat steeds meer voor mij leven. Hij was de zanger die in mijn jeugd te boek stond als iemand van de vooruitstrevende generatie. De tijd is gekomen dat er meer en meer afscheid genomen moet worden van deze vooruitstrevende jongeren die nu oud zijn. Zij waren mijn voorbeeld en zij zullen nu ook een voorbeeld zijn door te tonen dat, of ik het nu wil of niet, het eind van het leven toch heel langzamerhand zo nu en dan vaag zichtbaar wordt. Morgen zal deze gedachte hopenlijk weer voor een groot gedeelte weggedreven zijn en zal ik denken dat ik nog vele jaren voor de boeg heb, maar toch, iedere keer wanneer zo'n geliefd persoon, waaraan een stukje jeugdsentiment kleeft, sterft, is het net of er ook heel even aan de poort van mijn leven gerammeld wordt. 

hanscke Dinsdag 01 December 2009 - 8:48 pm | | Actueel

elf reacties

Annemarie

Het is zonde dat hij is heengegaan. Een groot man dat zeker weten. :-)
Ik denk dat ook de jeugd zijn liedjes wel kennen.. Ik in elk geval wel.
Hoog Sammy, zing vecht etc. Blijven mooie nummers.

Vast drijft de gedachte weer weg. Tenslotte staat er bij jou nog zoveel leuks op het programma dat je aandacht vraagt.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 01-12-’09 22:34
Hanny

Waar amper meer over gesproken wordt, is over zijn acteertalent. Ik heb hem in Hamlet zien schitteren. En zoals veel andere meisjes, was ik ook wel een beetje verliefd op hem, de mooie Adonis. Toen hij later ging zingen, vond ik het in eerste instantie een afgang. Ik zag hem veel liever op toneel schitteren. De levenskunstenaar, levensgenieter, is heengegaan. Een stukje jeugd is afgesloten.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 01-12-’09 22:57
Me!

Een begaafd acteur en zanger, In mijn hart heeft hij een klein stukje veroverd…

Me!, (E-mail ) (URL) - 01-12-’09 23:10
Renesmurf

Op de eerste dag, van de laatste maand, van het eerste decennium van dit milleninum, een mooie dag om te sterven.

En de beste weblog, dat is onzin, geen enkele weblog is beter dan een andere!

Renesmurf, (URL) - 01-12-’09 23:49
marjolijn

Ja het was een groot kunstenaar, een levensgenieter.
Jammer….hij is niet meer.
Weer een stukje jeugd minder. Gelukkig wordt zijn muziek bewaard.

marjolijn, (URL) - 02-12-’09 06:06
ton

Wat blijft zijn cd’s en een mooie herinnering.

ton, (E-mail ) (URL) - 02-12-’09 10:43
Ebelien

Mooi verwoord en herkenbaar. Een prima blog ;-)

Ebelien, (URL) - 02-12-’09 16:29
Jane

Laat mij mijn eigen gang maar gaan…
Tja, aan al het goede komt een eind. Bij ieder van ons. En daarom moeten we ons zo bewust zijn van het nu…en nu genieten…
En de beste weblog? Die bestaat inderdaad niet!

Jane, (URL) - 02-12-’09 18:23
Thérèse

Ach Hanscke, het gaat zoals het gaat. Geen zorgen, je weet het toh niet. Ik was ook een groot bewonderaar van hem en begrijp ook wel je gedachten, hoor. Ik vind het trouwens een héél mooi stukje!!!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 02-12-’09 20:17
nans

Mooi geschreven hoor!
Bijzondere man, die Ramses, ken niet zo veel nummers van hem, maar Sammy en pastorale zijn prachtig…
grtzz

nans, - 02-12-’09 21:23
zakina

Gek heh, maar “Sammy” is het enige liedje wat me te binnen schiet. Zal heus wel meer nummers van hem kennen, maar niet meteen aan hem koppelen. Ik vind dat je niet mooi beschreven hebt :-).

zakina, (URL) - 03-12-’09 10:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.