DAG HOOR


Vandaag wordt Sinterklaas voor het eerst officieel uitgeleide gedaan. Ik heb me af zitten vragen wat mijn mening hierover is. Ben ik ervoor, ben ik ertegen of heb ik geen mening?Misschien dat laatste wel. Ik heb zo mijn twijfels. Het is een ongevraagd stukje uitbreiding van een al heel oude oer-Nederlandse traditie en of we daar nu op zitten te wachten? Waar ik wel een uitgesproken mening over heb, is over het feit dat het sinterklaasfeest is gebleven. In de tachtiger jaren zag het er even naar uit dat het hele feest zou gaan verdwijnen om over te stappen op het meer veramerikaansde kerstfeest. Gelukkig is dat niet het geval geweest. Sint leeft weer als nooit te voren en is daarmee weer een stukje Nederlands erfgoed. Kleine Nina heeft ons, zij het onbewust, laten zien hoe diep dit geworteld is. Zij was deze weken hier in Nederland op bezoek en werd maatschappelijk gezien, in haar beleving lang niet zo meegetrokken als haar nichtje Rixte. Nina heeft genoten van het pakjesfeest, en ook was er de verwondering toen zij deze week oog in oog stond met sinterklaas en zwarte piet, maar niet meer dan dat. 's Avonds tijdens het eten liet ze ons weten dat ze naar een mooi theater was geweest. Rixte daarentegen is weken lang in de ban van Sinterklaas geweest. Zij is bij de intocht van sinterklaas geweest, op school is er de nodige aandacht aan besteed, ze heeft verschillende keren de schoen mogen zetten en zelf heeft ze dagenlang als witte zwarte piet rondgelopen. Haar pakjesavond was HET sluitstuk van de sinterklaasperiode. Tsja, als "men" daar nog een uitzwaaidag achteraan wil hebben, dan moet dat maar, echt nodig vind ik het niet. Ik heb zo mijn twijfels over het argument dat dit beter zou zijn voor het autistische kind. Elk kind reageert op zijn of haar manier en het is de kunst om als (groot)ouders daar op in te spelen. Voor mij was dit een topjaar, met beide kleinkinderen heb ik een hele gezellige pakjesavond gehad, ik kijk er met genoegen op terug.

hanscke Zondag 06 December 2009 - 4:59 pm | | Standaard

negen reacties

Me!

Ik weet het niet, voor ons is het sinterklaas feest niet echt een feest. Dat ligt er wellicht aan dat mijn dochter jarig is op 4 december.

Me!, (E-mail ) (URL) - 06-12-’09 20:14
ton

Ik vind het uitzwaaien onzin. Vroeger zeiden we gewoon dat Sinterklaas erg moe was van zijn verjaardagsfeest en dat hij na afloop direct op de boot was gaan slapen en dat de boot voor zijn rust onmiddellijk richting Spanje was gegaan.

ton, (E-mail ) (URL) - 06-12-’09 22:21
Renesmurf

Mijn mening is dat er best een extra sinterklaasjournaal op 6 december mag met uitzwaaien.
En wie dat niks vindt die kijkt lekker niet.

Renesmurf, (URL) - 06-12-’09 22:53
Xiwel

Ik zou dat uitzwaaien alleen eenmalig landelijk doen. Dus niet elk dorp met een eigen uittocht. :-)

Xiwel, (URL) - 06-12-’09 23:51
Hanny

Als dat beter is voor sommige kinderen, dan vind ik het prima. Maar dit afscheid moet absoluut niet commercieel uitgebuit gaan worden.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 07-12-’09 00:45
marjolijn

Och ik weet het niet.
Voor mij persoonlijk hoeft het hele sinterklaasfeest niet zo, maar dat komt omdat er geen kinderen in mijn buurt zijn.Het is echt een feest voor en met kinderen.

marjolijn, (URL) - 07-12-’09 05:00
Elmar

Het blijft een heerlijk feest en zal ook hopelijk nooit verloren gaan!
Wat betreft het uitzwaaien dat hoeft voor mij niet zo nodig maar kwaad kan het ook niet lijkt me.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 07-12-’09 16:16
Thérèse

Ach, het mag van mij best, maar het wordt zo’n heisa misschien. Fijn dat je het zo gezellig gehad hebt, Hanscke. Mijn kleinkinderen zijn nog net wat te klein om het echt te beleven.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 07-12-’09 21:53
f r e d

dat uitzwaaien hoeft voor mij niet!!

f r e d, (URL) - 09-12-’09 11:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.