DE INKTLAP


Vandaag is mijn vader 88 jaar geworden en gelukkig voor hem kwam er toch nog wat familie uit den lande. Wat dat altijd geweest is met die verjaardagen weet ik niet, maar voor mijn ouders waren dat ieder jaar weer opnieuw DE hoogtijdagen. Nu moet ik zeggen dat ik uit mijn kindertijd ook de herinnering heb dat het altijd heel druk met mensen was en dat het vaak ook heel gezellig was. Op een avond ruim twintig mensen in een kleine kamer gepropt was geen uitzondering op zo'n verjaardag. Veel geld was er in de vijftiger jaren niet, maar de verjaardag moest gevierd worden. Niet met gebak, maar met een plak cake, twee kopjes koffie, twee keer een drankje, een paar keer een hapje, in de vorm van een plakje leverworst, een stukje kaas en een augurkje met daarom heen een plakje boterhamworst gewikkeld. Bij de tantes en ooms werden de verjaardagen op soortgelijke wijze gevierd en het was elke keer weer een drukte van belang.

Vreemd genoeg ging de overpeinzing van mijn vader vanmorgen niet naar deze tijd terug. Nee, tijdens de koffie diepte hij een heel ander verhaal op over een paar verjaardagen uit zijn vroege jeugd.

Wanneer er iemand jarig was, dan mocht deze vlak voor het speekwartier voor in de klas komen en dan werd er voor de jarige gezongen waarna er door de jarige getrakteerd werd, maar de juffrouw was dit bij hem vergeten, zo vertelde mijn vader. Vlak voor de school uitging was het de juffrouw weer te binnen geschoten. Hij had toen gauw nog even mogen trakteren, maar er was niet meer voor hem gezongen.  Het jaar daarop was het ook niet helemaal goed gegaan. Dit jaar was hij wel bij de andere meesters en juffrouwen langs gegaan, maar bij de juffrouw die de jarigen altijd een inktlap liet uitzoeken ging het fout. De juffrouw was van mening geweest dat hij eerder al een inktlap had gekregen. Uiteindelijk had hij er dan toch nog één uit mogen zoeken maar hij was er niet echt blij mee geweest.

Misschien had hij nog wel meer verhalen voor ons in petto, maar het bezoek vond dat er nu wel genoeg ge-entertaind was en begon zich in het gesprek te mengen. De aanwezige schoonzus van mijn vader, begon aan haar zoon, mijn neef en vandaag de chauffeur van mijn tante, te vertellen met hoeveel plezier ze altijd de inktlappen voor hem en zijn broertje had gemaakt. Ook de andere aanwezigen vertelden over hun herinneringen aan de inktlap. Zelf zag ik opeens weer de hele mooie inktlap voor mij die ik samen met mijn moeder gemaakt had. Een ronde, met boven en onder een lapje van tweed en binnenin verschillende lapjes van kleurig katoen, bijeengehouden door bovenop een mooie knoop, precies in het midden. Mijn neef en ik waren het  met elkaar eens, dat hoe mooi de inktlap ook was, wij toch liever een gekochte inktlap van echt zeemleer hadden gehad. Vooral de geur van dat zeemleer vonden wij als kind zo lekker ruiken. Een foto van een inktlap kan ik helaas niet tonen. Het is op het internet niet te vinden, maar ik neem aan dat u zich middels mijn beschrijving er wel een voorstelling van kunt maken.

De verjaardag heeft nog een staartje. Zaterdag aanstaande zullen we met vader, mijn broer en schoonzus, de vier kleinkinderen en een achterkleinkind gezellig uit eten gaan. Echt gebrek aan "gevierd" worden is er naar mijn idee ook dit jaar niet. Ik hoop dat hij het komende jaar met tevredenheid op deze verjaardag terug kan zien.

hanscke Woensdag 09 December 2009 - 6:17 pm | | Standaard

elf reacties

Thérèse

Alsnog gefeliciteerd met je vader! Ja, er gaat altijd wat mis en er gaat ook altijd wat goed; zo is het leven.
Ja, die inktlappen….er komen vage herinneringen bij mij boven.
Veel plezier a.s. zaterdag!!!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 09-12-’09 19:53
Hanny

Nog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je vader. Was het vroeger bij de verjaardsfeesten ook zo dat de mannen aan de ene kant (of kamer) zaten en de dames aan de andere?
Als je googelt (afbeeldingen) kun je toch wel een paar inktlappen vinden.
Inktlappen breien was een goede oefening om te leren breien bij “nuttige handwerken”.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 09-12-’09 20:13
Me!

Proficiat met je vader. Die inktlap kan ik me nog goed herinneren, samen met vloeipapier en de kroontjespen…

Me!, (E-mail ) (URL) - 09-12-’09 22:49
marjolijn

Nog van harte proficiat met je vader.
Ja, die inktlap kan ik me nog wel herinneren.
Fijne dag vandaag.

marjolijn, (URL) - 10-12-’09 06:04
Annemarie

Ik ben denk ik te jong voor een inktlap… Even googlen zo dus!!
Jammer dat hij werd onderbroken…
Alsnog gefeliciteerd met de verjaardag van je vader!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 10-12-’09 11:00
Renesmurf

Van harte gefeliciteerd!
Tijden veranderen, maar mensen gelukkig niet!
Gezelligheid is van alle tijden.

Renesmurf, (URL) - 10-12-’09 23:38
ton

88, ook visueel een mooie leeftijd. Allemaal gefeliciteerd morgen!

ton, (E-mail ) (URL) - 11-12-’09 17:10
nans

Gefeliciteerd nog met je vader! dat hij het nog vaak mag vieren!
Mijn zoon van 11 kreeg een paar jaar geleden op school ook een inktlap, want ze leren schrijven met een vulpen, bij hem op school…
Grappig! grtzzz en fijn weekend!

nans, - 11-12-’09 19:27
Merlijn

Die inktlappen, dat is toch voor mijn tijd denk ik. Nog gefeliciteerd met je vader en een fijn staartje zaterdag !

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 11-12-’09 23:05
mikelodeon

Alsnog van harte gefeliciteerd!
Wat heerlijk dat je over de inktlap schrijft, zo’n vertrouwd woord maar helemaal vergeten anno 2009. Mijn bovenkantje was rond gebreid. Heerlijke herinnering :-) Dank!

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 12-12-’09 15:17
Merlijn

En hoe was het etentje? Beetje genoten?

Merlijn, (URL) - 13-12-’09 15:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.