BEVRIENDEN


Natuurlijk weet ik ook wel dat ontvrienden het woord van het jaar is geworden. Ik had het zelf kunnen bedenken. Als ik zo heel nu en dan eens een hyvessite bekijk en ik zie het getal 232 staan dan denk ik, wat moet je met al die mensen. En wat doe je er mee als je al een tijdlang van iemand niets of nauwelijks iets gehoord hebt. Dan verdwijnt zo iemand weer achter de horizon. Ik kan me voorstellen, ik heb dat namelijk wel,  dat je zo af en toe de behoefte hebt om de hyvessite weer up to date te maken en allerlei vage "vrienden" richting prullenbak doet laten verdwijnen. Het zogenaamde ontvrienden. Ik vraag mij af hoe men daar bij te werk gaat, voorzichtig, twijfelend of juist zeer resoluut?

In dit afgelopen jaar is wel gebleken dat de vluchtige vormen van hyven en twitteren niet bij mij past. Of het nu gaat om het versturen van veelal onbeduidende niemendalletjes of het lezen van dergelijke berichtjes, het kan mij niet boeien. (ik weet dat boeien tegenwoordig een modewoord is met een andere interpretatie maar juist daarom gebruik ik het graag nog eens met de oorspronkelijke strekking) Ik lees liever een aantal weblogs met wat meer inhoud en zelf schep ik er ook veel genoegen in om een lezenswaardig stukje op het scherm te krijgen, al dan niet geïllustreerd met een foto. Het schrijven van het bericht, het formuleren van de tekst komt bij mij op de allereerste plaats. Mijn gedachten onder woorden brengen, het spelen met de taal verschaft mij het plezier wat ik aan deze weblog beleef. 

Door de jaren heen heb ik een min of meer vaste kring medewebloggers waar ik op gezette tijden een kijkje neem en die omgekeerd dit weblog regelmatig bezoeken. In het onderhouden van dit netwerkje ga ik met enige zorgvuldigheid te werk. Ik zal niet direct over één nacht ijs gaan om een link naar een nieuw gevonden weblog aan te maken. Daar staat tegenover dat ik ook niet zomaar iemand uit het linkenlijstje zal verwijderen. Dan moet ik toch echt de overtuiging hebben dat het niets meer wordt.

Vandaag heb ik de linkenlijst dan toch maar eens onderhanden genomen, maar niet helemaal zonder twijfel. Zal ik die en die nu echt verwijderen en zal ik haar of hem er wel of niet bij zetten? U ziet het. Ik ben niet zo geschikt voor het verzamelen van grote aantallen. Om niet helemaal in het vaste kringetje te blijven heb ik mij voorgenomen om in deze vakantie eens her en der op bezoek te gaan. Het verschaft vaak een bron van nieuwe informatie. De tijd zal het leren òf en wanneer ik een beslissing neem om de één of andere weblog aan het linkenlijstje toe te voegen. Vaak gun ik mij er ook de tijd niet voor en stel ik het steeds maar uit. Ondertussen ben ik er reuze handig in geworden om zonder vaste linken toch regelmatig bij verschillende weblogs op bezoek te gaan. Dus mocht uw weblog (nog) niet in het rijtje er bij staan, treur niet, het wil niet zeggen dat ik er geen belangstelling voor heb.

hanscke Maandag 21 December 2009 - 9:22 pm | | Standaard

acht reacties

ria

Ik doe het allemaal en ik moet zeggen dat twitteren, hoe onbenullig het misschien ook overkomt, best leuk is. Het ligt er maar aan wie je volgt en wat hij/zij te melden heeft. Vaak nieuwtjes, linken naar iets leuks, foto’s. Eingenlijk vind ik het nu ik het een tijdje doe, bijna leuker dan Hyven. Ach ja, ontvrienden, ik begin er maar niet meer aan, ik zoek gewoon geen nieuwe vrienden meer, en willen ze mij kwijt vind ik het wel best ;-)

ria, (E-mail ) (URL) - 21-12-’09 22:17
Me!

Ik hou de linklist op mijn site niet eens meer bij. Ik heb een reader, en degene die geen RSS feed heeft, heeft pech gehad. In de loop van de jaren heb ik mensen waar ik regelmatig kom. Mensen die nooit of zelden reageren knikker ik er na verloop van tijd gewoon uit.

Me!, (E-mail ) (URL) - 21-12-’09 22:56
Renesmurf

Ja, linklijsten hou ik me ook niet zo mee bezig.
Ik wil graag dat mensen reageren, hoeft ook niet altijd, maar mensen die nooit die moeite nemen, die hoef ik dan ook niet te bezoeken.

Beetje merkwaardig misschien, maar ik lees toch het liefste de weblogs die ook in mij geintereseerd zijn.

Renesmurf, (URL) - 22-12-’09 00:59
ggk

Ha, twitterem en Hyven is ook niets voor mij, zo’n schare “vrienden” dat is vriendschapsinflatie ofzo. Ben trouwens al druk genoeg met mn favourite weblogs bijhouden, reageren komt er al vaak niet. Goed om af en toe opruiming te houden, maar stiekem vind ik het wel leuk dat ik nog in de lijst terugkom!

ggk, - 22-12-’09 08:12
mikelodeon

Ik herken veel in je blog van vandaag en zou ook eigenlijk mijn linken eens moeten doorlopen…Ik mag ook graag iets schrijven of plaatsen wat me raakt en bezighoud. Het ontbreekt me verder ook aan de tijd om te twitteren of te hyven of eerlijker gezegd, het is me vaak te onbenullig. Net als de ‘fijne dag’wensers. Ai, ik spreek me uit ;-)Zo ik heb gezegd.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 22-12-’09 12:34
ton

Ik leidt een twitter-, hyves-, linkedin- en facebookloos bestaan. Ik hoef en kan dus niemand ontvrienden. Ik heb mijn min of meer vaste leeslogs. Ik denk dat ik daar meer van opsteek en/of plezier van heb dan al die mensen, die je niet kennen en zich vrienden noemen.

ton, (E-mail ) (URL) - 22-12-’09 12:39
Xiwel

Ik heb een facebook-account gehad om een mailadres van een Canadees- en ver familielid te achterhalen. Die bleek erg into facebook te zijn. Ik werd er een beetje malende van en ben er na een maand mee gestopt. Ook daar was ik niet van plan om mee te doen met het vriendjes verzamelen zonder ook maar iets met inhoud te produceren. Bij de meeste Hyvesdingen is het niet veel anders. Klik maar eens op de optie ‘blogs’ en in 9 van de 10 gevallen staat er: ‘Deze hyver heeft geen blogs aangemaakt.’ En dan gaat het dus alleen om vriendjes verzamelen. Daar doe ik niet aan mee. Met twitteren heb ik ook weinig, maar ik vind dat wel een totaal ander systeem wat meer draait op mobieltjes, die ik ook niet heb.

Ik heb wel een linkenlijst op mijn weblog en daar staat ‘Waar ik ook welles xi.’ En dat klopt, regelmatig klik ik op zo’n link. Maar dat zijn niet alleen logs, maar bijvoorbeeld ook mijn favoriete spotprententekenaars en wat locale media. Zo’n lijst maak ik niet alleen voor mezelf. Het is ook een methode om andere bezoekers aan aardige ideeën te helpen.

Ofwel ik ga nu ook even door jouw linkenlijst en misschien xi ik er wat nieuws in.

Xiwel, (URL) - 22-12-’09 20:52
Willemvk

Aan een linklijst op mijn site doe ik al heel lang niet. Niet sinds ik op mijn eigen domein werk. Ik gebruik daar mijn rss reader voor en daar gaat bijna nooit wat uit ;)

Willemvk, (E-mail ) (URL) - 22-12-’09 23:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.