MAROKKOREIS 3.


FÈS is een stad die uit drie delen bestaat. Het nieuwe gedeelte dat nog steeds groeit, maar dat ontstaan is tijdens de Franse tijd die tot 1955 duurde, het oudere gedeelte, ontstaan rond 1700 en de medina waar de vele souks zich bevinden. Na eerst een pottenbakker bezocht te hebben gingen we onder leiding van een plaatselijke gids de medina in. Het was overweldigend, ik kwam ogen te kort.
We doorkruisten heel veel straatjes, waarvan velen overdekt waren en zagen de wonderlijkste dingen. Groenten, vlees, kruiden, shawls, aardewerk, drogisterijwaren, kleding, noem het en het was er en veel, maar alles wel in hele kleine winkeltjes. En zo nu en dan moest er ook nog een ezel passeren. 

De medina in Fès is heel groot en een plaatselijke gids bleek dus echt niet overbodig te zijn. Het was een hele klus om een groep van 32 personen door al die straatjes te leiden en zo nu en dan ook nog iets over de geschiedenis te vertellen. En passant bezochten we ook een leerlooierij. Het was niet het mooiste wat ik zag, maar wel heel indrukwekkend, zie de popup foto. Het is erg smerig werk. Vanaf een plat dak konden we zien hoe dit vieze werk door de mannen wordt uitgevoerd. Alle huiden moeten in verschillende baden gewassen en gespoeld worden, om vervolgens geverfd te kunnen worden. Echt gezond is dat werk niet, maar aldus onze vaste reisgids, iemand moet dat werk nu eenmaal doen.....

We bezochten ook nog enkele prachtige bouwwerken zoals de eerste universiteit van Marokko. Het was een schitterende dag. Misschien wel de mooiste dag van de hele reis

 

Overzicht van de stad met de medina in de kom

2018-02/marokko3p.jpg

                                     klik

het smerige werk van de leerlooierijen, het lijkt wel middeleeuws

2018-02/marokko3p2.jpg

                                   klik

nog een uitvergroting

hanscke | Woensdag 07 Februari 2018 - 8:54 pm | | Standaard | Vijf reacties

MAROKKOREIS 2.En we gaan verder, tijd om te lunchen. We blijven nog even in Meknès en stoppen bij al weer een prachtige poort op een heel groot plein en van daaruit gaan we lopend de medina, wat zoveel als altstat of historisch centrum betekent, in. Ik sta versteld van de kleine straatjes. Dit ligt meer in mijn smaakgebied. Dit is wat ik mij voorgesteld had om te gaan zien. Het ene straatje is nog kleurrijker dan het andere. Bij elke stap word ik blijer. De bezienswaardigheden die op de lijst van werelderfgoed van Unesco staan vind ik wel mooi, daar niet van, maar ik wilde ook zo graag het "gewone" Marokko zien.

En opeens gaan we een deur binnen, lopen we door een prachtige gang, muren en vloer helemaal bekleed met prachtig tegelwerk en komen we in een ruimte waar de tafels gedekt staan. Hier zullen we de lunch gebruiken. Natuurlijk krijgen we als welkomstdrank een kop "lange" thee.

Binnen is het koud, we houden onze jassen aan. De reisleider heeft ons zojuist uitgelegd, dat de meeste huizen in de winter niet verwarmd worden. Buiten is het nu ongeveer 17 graden. De donsjasjes komen zowel buiten als binnen goed van pas. We vertellen nog eenmaal aan de mensen met wie we aan tafel zitten, hoe het nu kwam, dat we ons vliegtuig gemist hadden, maar dat is dan ook absoluut de laatste keer. Vanaf nu zijn we gewoon onderdeel van de groep. Helemaal blij dat het toch nog goed is gekomen

Na de lunch rijden we een stukje het Rifgebergte in om uit te komen bij de vroegere Romeinse stad Volubilis. Dit was mij thuis, evenals het bezoek aan de graanpakhuizen en de stallen bij de voorbereiding op deze reis ontgaan, maar mede door het mooie weer is het een genot om dit alles te bekijken en begin ik ook iets meer van het ochtendprogramma te begrijpen. Het is indrukwekkend groot en de plaatselijke gids weet het goed uit te leggen. Vroeger hebben hier ooit meer dan 15.000 mensen gewoond.

Het is al vijf uur geweest als we richting Fès rijden waar we de volgende twee nachten zullen slapen. Onderweg krijgen we heel veel informatie over de bewoners van de Rifstreek. Landgenoten zoals Ali B. en Aboutaleb schijnen van oorsprong hier vandaan te komen. Gelukkig blijft het langer licht dan bij  ons, wel tot bijna 7 uur en ik kijk tijdens de rit naar het hotel mijn ogen uit. Wat heb ik deze eerste dag veel gezien!

   De vroegere Romeinse stad Volubius

2018-02/marokko2p.jpg

                                klik

hanscke | Zondag 04 Februari 2018 - 1:32 pm | | Standaard | Acht reacties

MAROKKOREIS 1.Na een niet geheel voorspoedige reis, we misten het vliegtuig omdat we ruim twee uur in de file stonden, maar met een groot improvisatietalent, kwamen we toch nog op dezelfde dag aan in het juiste hotel in Rabat, zodat we nog op tijd de aansluiting met de groep vonden.

Na van een welverdiende nachtrust genoten te hebben kregen we de volgende morgen pas echt goed oog voor de omgeving. De lobby, lounge of hoe die ruimte ook mag heten, mocht er wezen. Omdat wij nog niet echt kennis gemaakt hadden met het landschap van Marokko, het was immers donker toen wij met de taxi van Casablanca naar Rabat reden, vond de groep het prima, dat wij vooraan in de bus, waar je het beste uitzicht hebt, plaats namen. Deze dag zouden we van Rabat, via Meknès naar Fes rijden.

Het eerste wat mij opviel, en dat had ik 's avonds in het donker ook al gezien, was, dat er naast de palmbomen ook bomen met blad langs de kant van de weg stonden. Het zijn sinasappelbomen met zure sinasappels. De vruchten worden niet gebruikt, maar de bloesem wel om er een kleurstof oranje van te maken. Verder was het straatbeeld in Rabat vrij normaal, veel auto's waaronder de Dacia, die hier ook zijn intrede heeft gedaan, maar ook heel veel brommerds in plaats van de moderne scooters. Zo hier en daar zag ik al wel mannen in een djellaba gekleed.

We reden door een glooiend landschap en het oogde best wel groen. Bij de eerste koffiestop, viel het mij op dat er in het café eigenlijk alleen maar mannen zaten èn dat er binnen flink gerookt werd. In deze plaats was er ook de gelegenheid om dirhams te pinnen, want daar waren we op Schiphol niet meer aan toegekomen.

Van onze reisgenoten kregen we veel complimenten over het feit, dat we er toch in geslaagd waren om  verder met de reis mee te kunnen doen, maar we voelden ons nog wel wat een vreemde eend in de bijt. De anderen waren in Casablanca samen in de bus gestapt en hadden die middag al kennis met elkaar gemaakt en 's avonds samen gegeten. Het diner was bijna afgerond toen wij arriveerden en de meesten gingen toen naar hun kamer om te gaan slapen.

Na de koffiestop reden we verder naar Meknès. Daar stopten we bij de eerste bezienswaardigheden zoals de prachtige poorten, stadsmuren, de paardenstallen en graanpakhuizen, gebouwd in de 17e eeuw, de gouden eeuw van die stad. Ik liep nog een beetje onwennig rond. Was dit het waarvoor we gekomen waren?     

2018-02/marokkop1.jpg

                                          klik

                      graanpakhuis

                   paardenstallen

hanscke | Vrijdag 02 Februari 2018 - 8:51 pm | | Standaard | Vijf reacties

ALLEGAARTJE


Het is hoog tijd om weer eens een blogje te plaatsen om te voorkomen dat men gaat denken dat deze website zo zoetjesaan gaat inslapen. Dat is zeker niet het geval, maar een mens kan het zo druk hebben met van alles en nog wat, waardoor het schrijven van een blogje er wel eens bij in schiet.

Toen ik nog werkte, had ik iets meer structuur in de dag waardoor het schrijven van een blogje minder in het gedrang kwam, maar nu stel ik het wel eens uit tot morgen om dan die volgende dag 's avonds laat tot de conclusie te komen dat ook deze dag al weer voorbij is. Het betekent wel, dat ik het reuze naar mijn zin heb in mijn leven.

Ik heb ook altijd met heel veel plezier mijn werk gedaan; met de leerlingen omgaan en het les geven heb ik meestal geweldig gevonden, maar die tijd is geweest. Aan alles komt een eind en zo ben ik in het landschap  van de vrijheden aangekomen. Alhoewel, natuurlijk heb ik door mijn verschillende bestuursfuncties als vrijwilliger nog wel de nodige verplichtingen, maar daar is het toch iets makkelijker om je vrij te maken voor zo maar een korte vakantie tussendoor. Zeker in de zomermaanden.

En omdat we dat de komende jaren nog heel graag willen blijven doen, zijn we het afgelopen weekend naar de caravanbeurs in Leeuwarden geweest en daar hebben we goed zaken gedaan. We hebben onze oude Hobby ingeruild voor een nieuwe caravan,  een Caravelair. Ik kan het nog nauwelijks bevatten, ik ben er zo geweldig blij mee.....maar daarover schrijf ik een andere keer, want nu staat er even iets heel anders te gebeuren.

Aan het eind van de week gaan we ook op vakantie, dit keer niet met de caravan maar met het vliegtuig. We gaan een rondreis door Marokko maken en daar heb ik ook heel veel zin in. Ik weet weinig van de cultuur van Marokko; ik heb me wel een heel klein beetje ingelezen, maar de reis langs de vier koningssteden Cassablanca, Rabat, Fes en Maracech zal echt een ontdekkingstocht voor mij (ons) zijn. Hoewel ik het echt heel leuk vind om, als we met de caravan gaan zelf een reis uit te stippelen, vind ik  het ook heerlijk om zo af en toe eens met een reis mee te gaan die al helemaal uitgestippeld is. Het enige wat we hoeven te doen is, als we op de plek van bestemming zijn, op tijd in de bus te stappen en de rest wordt geregeld. Heerlijk.

Dus, als er de komende dagen geen nieuw blog komt, de website is niet ingeslapen, ik ben alleen maar even heel druk met genieten. Ook hierover hoort u te zijner tijd wel meer, waarschijnlijk.

2018-01/allegaartjem.jpg

                           klik

hanscke | Dinsdag 23 Januari 2018 - 3:44 pm | | Standaard | Zes reacties

ANDERE VISIE


Ik dacht, dat ik per week niet zo heel veel uren zoet breng met televisiekijken, maar zo langzamerhand kom ik er achter, dat de werkelijkheid een beetje anders is. Omdat we, toen kleine dochter en haar vader hier waren, weinig tv hebben gekeken, heb ik het één en ander opgenomen. Nu anderhalve week later heb ik nog steeds niet alles gezien wat ik heb opgenomen.

Inmiddels hebben we wel de oudejaarsconference van Guido Weijers gezien. Hij had het onder andere ook even over tv kijken en hij deelde de mening met allerlei deskundigen (onder wie Haagse politici)  dat dit een achterhaalde zaak zou zijn. De jeugd zou bij wijze van spreken niet eens meer weten hoe een tv-toestel er uitziet. Alles moet tegenwoordig digitaal, online, via internet.

Toch is tv-kijken nog steeds onze populairste tijdsbesteding, ook bij jongeren. We kijken gemiddeld twee uur per dag en gepensioneerden kijken vaak nog een uurtje meer dan die twee uur. Televisie kijken is qua tijdsbesteding torenhoog de favoriet en dan is de nieuwe trend Netflix daar nog niet eens in meegeteld.

Mark Ritson, hoogleraar marketing aan de Melbourne Business School stelt, dat de ouderwetse tv verre van dood is, zo las ik in Max Magazine. Ik heb even gegoogeld wie die Mark Ritson dan wel niet was, maar het schijnt een gerenommeerd persoon te zijn die vele belangrijke publicaties op zijn naam heeft staan. Dus als Ritson stelt: "de enige manier waarop Google en Facebook televisie zouden kunnen verslaan, is de tv op te kopen en het vervolgens af te sluiten", zal dat wel waar zijn. 

Kastje kijken is dus ook in deze tijd nog een hele normale manier van tijdbestding. Tot besluit een korte opsomming van programma's waar ik graag naar kijk: Expeditie Robinson, jammer dat het afgelopen is, De Mol is gelukkig begonnen, Pappadag heb ik een hele leuke serie gevonden en ook ik, net als vele anderen, heb met heel veel plezier naar het Dagboek van Hendrik Groen gekeken, The Voice wordt al breiend ook gevolgd en het nieuwe programma van Linda de Mol vond ik ook aardig om te zien. Daarnaast zijn er nog wel meer programma's die ik los/vast bekijk. En op dit moment volg ik de Australian Open tenniswedstrijden.

Het is een aardige opsomming geworden en natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig waar u als bezoeker van dit blog graag naar kijkt, laat het me weten.

2018-01/televisiep.jpg

                                                          klik

hanscke | Woensdag 17 Januari 2018 - 11:10 pm | | Standaard | Zes reacties

FRANSE NOT ME


Vandaag hadden we tijdens de koffiepauze op de tennisclub een heftige discussie. Ook hier waren de meningen verdeeld, maar ik was al lang blij, dat ik niet meer de enige ben die blij is dat er ook vrouwen zijn die afstand nemen van de #MeToo-beweging. Ik, en samen met mij bijna de helft van de aanwezigen, zowel mannen als vrouwen, zijn heel erg blij dat Catharina Deneuve en 99 andere Francaises uit de culturele en academische wereld hier afstand van nemen en hiervoor de publiciteit zoeken.

Ik onderstreep hun stellingname, "verkrachting is een misdrijf. Maar iemand proberen te verleiden, onhandig of misschien iets te vasthoudend, is dat niet".

Ik heb dan ook met afschuw gekeken naar de uit protest in zwart geklede filmsterren bij de uitreiking van de Golden Globes. Ik vraag mij af waarom vele van deze dames zo gekleed moeten gaan als zij doen. Heel veel  onbedekte schouders, diep uitgesneden decolleté's en de op verschillende plaatsen de aangebrachte transparante stof. Kan en mag dat dan allemaal wel? Van mij mag men, maar als een man dan te ver zou gaan door bijvoorbeeld een hand op een knie te leggen, of als hij wil gaan zoenen, laat de dame in kwestie dan op dat moment voor zich zelf op komen en duidelijk maken dat zij de avances niet op prijs stelt.

Catharina de Neuve waarschuwt voor puritanisme. Elke vorm van ongewenste intimiteiten in de ban doen werkt in het voordeel van de tegenstanders van de vrije seksualiteit. 

#Me Too is ooit begonnen als een beweging om vrouwen hun verhaal te laten doen, maar het lijkt wel veranderd te zijn in het tegenovergestelde. Vrouwen die kritische geluiden laten horen over deze discussie, die voornamelijk op het internet gevoerd wordt, worden min of meer als verraders gezien. Iedereen moet de #Me Too geluiden onderschrijven en er in meegaan.

Ik ben blij met de tegengeluiden afkomstig van deze Franse vrouwen. En ik ben ook blij dat ik vanmorgen merkte, niet meer de enige te zijn die het wel even gehad heeft met die openbare discussie van #Me Too.

Voor mij was het zien van deze tegenactie vanuit Frankrijk genoeg aanleiding om hier toch nog even een blogje aan te wijden, hoewel de tegenstijdigheid er natuurlijk van afdruipt. Wars zijn van het hele gedoe en er dan toch nog aandacht aan schenken. Vooruit dan maar, moet ook kunnen, denk ik dan maar.

2018-01/catharinap.jpg

                   klik

hanscke | Donderdag 11 Januari 2018 - 9:16 pm | | Standaard | Zes reacties

AAN DE ROL


Verschillende jaren achtereen heb ik de gewoonte gehad om via een brug op mijn blog het nieuwe jaar in te gaan. Dit jaar is het er (nog) niet van gekomen, maar ondanks dat er al tien dagen van het jaar voorbij zijn, verbreek ik deze gewoonte niet. Het is tenslotte mijn eerste blog in het nieuwe jaar.

Dit jaar ben ik gestart in de rol van praktizerende oma en ik heb het met heel veel liefde en plezier gedaan. Kleine dochter uit het buitenland en haar vader, zoonlief dus, zijn ruim een week bij ons geweest en het was een heerlijke tijd. Ik kwam weinig aan mijn eigen dingen toe, maar dat vond ik niet erg. Ik had kleine dochter  ruim een jaar niet gezien, dus we hadden heel wat in te halen en dat hebben we gedaan.

Ik weet bijvoorbeeld nu dat ze van muziekinstrument is veranderd, van blokfluit is de overstap naar hobo gemaakt. Dat was mede een reden voor zoonlief om op Nieuwjaarsdag voor ons vieren een heen en weertje naar Amsterdam te organiseren om het nieuwjaarsconcert uitgevoerd door het Nederlands Blazersensemble,  in het Concertgebouw te kunnen bezoeken. 

Wat heb ik genoten, van het concert, maar ook van de hele entourage; het stond al lange tijd op mijn wensenlijstje om eens naar het concertgebouw te gaan. Het concert had een Fries tintje, want Leeuwarden is dit jaar Culturele hoofdstad en dit onderwerp was er helemaal in verwerkt. Het duet met de trombones deed mij wat denken aan de muziek van Kyteman, muziek waar ik ook erg veel van houd.  

En dan aan het eind de vele  ballonnen, honderd procent biologisch afbreekbaar en losgelaten uit hergebruikte netten. De vele knallen maken het als nieuwjaarsconcert dan natuurlijk helemaal compleet.

En zo ben ik met deze korte terugblik weer helemaal bij de tijd.

 

hanscke | Woensdag 10 Januari 2018 - 2:21 pm | | Standaard | Zes reacties

HET NIEUWE JAARTWEEDUIZENDACHTTIEN

Een heel nieuw jaar in het verschiet
Vol met lege dagen
Nog zonder kleur geur of smaak
En ik ben de godin
van de toekomst
die haar eigen leven maakt

HANNAH       27-12-17


Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling en tevens veel voorspoed in het nieuwe jaar.

De kalender die we  dit jaar gekozen hebben is er één met de kleurige schilderwerken van                      Wasili Kadinsky

hanscke | Zondag 31 December 2017 - 12:15 pm | | Standaard | Acht reacties