TERUGZIEN


Vooruitzien en terugblikken met daar tussenin de werkelijkheid, mooier kan ik het niet omschrijven. Voorafgaande aan het op vakantie gaan, kan ik  helemaal opgaan in het mij verheugen dàt ik op vakantie ga. Zo nu en dan zoek ik op de computer dan alvast plaatjes op van de omgeving waar we heen zullen gaan. Verlekkerd kan ik dan naar òf een kasteel, òf naar een mooie natuurfoto òf naar iets anders kijken wat verband houdt met de streek waar we naar toe gaan. 

De werkleijkheid, de vakantie zelf, geeft mij veel. Ik kan heel intens genieten van alles wat ik zie, maar ook van wat ik doe. Niets doen is er bij mij niet bij. Altijd bezig, en ook als we even "niets" doen heb ik nog genoeg te doen door te zien, te kijken, waarnemen van wat er om mij heen gebeurt en het registreren van gebeurtenissen. Maar ook de dagelijkse routine dingen zoals opstaan, douchen, ontbijt klaar maken, ik vind het allemaal even leuk om te doen.  's Morgens buiten ontbijten met een vers croissantje en stokbrood wat nog zo lekker knapperig vers is vind ik iedere dag weer een feestje, maar dat geldt ook voor het vijf uur gevoel. Meestal zijn we rond die tijd weer terug bij de caravan en wat is er dan lekkerder om òf een heerlijk koel biertje te nuttigen of, als het iets minder warm is, een lekker glas rosé. En ondertussen heerst er één en al bedrijvigheid op de camping van mensen die net zijn aangekomen en zich, vaak voor één nachtje, gaan installeren. 

Eenmaal weer thuis, kan ik dit soort dingen echt even missen. Nee, niet in de eerste dagen, want dan heb ik het druk genoeg met de was, het opruimen van allerlei spullen en de tuin weer op orde maken. Wanneer dat allemaal weer klaar is, kan ik echt gaan genieten van het terugblikken op de afgelopen weken. Ik plaats dan de foto's op de computer, ik schift de folders die ik her en der heb opgedaan en ik probeer in gedachten even terug te gaan naar de dag van, bijvoorbeeld de dinsdag, van de vorige week, van die week daarvoor en van de eerste week. Zo probeer ik mijn herinneringen en mijn ervaringen wat vast te zetten en een plekje te geven. 

Wat ik de eerste dagen een beetje mis zijn niet de croissantjes en het stokbrood, dat heb ik dan wel genoeg gehad, maar wel het vijfuur drankje, maar ook dat ebt na een paar dagen wel weg en ben ik weer reuze tevreden met mijn kop thee rond drie uur. 

Kortom ik ben weer thuis, al is het dit keer maar voor even, want het vierdaagse evenement van Nijmegen staat al aan de deur te rammelen. 

2017-07/terugblikp.jpg

                              klik

hanscke | Dinsdag 11 Juli 2017 - 9:56 pm | | Standaard | Vijf reacties

LOIRZIEN CINQUE


De laatste dag, daarna de thuisreis en dan behoort deze vakantie ook alweer tot het verleden. Natuurlijk is niet alles zo verlopen zoals ik het vooraf in mijn fantasie voor mij zag. Soms is mijn fantasie iets te groot.

Neem de wandeltocht van gisteren. Op het kaartje zou de helft van de tocht langs de Loire gaan. In mijn gedachten zouden we kilometers over het zand langs het water lopen vergelijkbaar met het lopen langs zee, met een lekker fris windje en het het uitzicht op, net als bij Montjean,  de ook hooggelegen kerk van  St. Florent le Vieil. 

Het zou weer warm worden, dus waren we vroeg opgestaan. Tot een uur of één is het nog niet zo warm en is het wandelen nog goed te doen. Ik had de tocht zo gepland,dat het gedeelte, langs de Loire, in het tweede gedeelte van wandeltocht zou vallen, dus na énen. Lekker koel met een windje, zo was mijn gedachte. Groot was mijn teleurstelling, toen bleek dat het paadje wel langs de Loire liep, maar afgeschermd was door struikgewas en geboomte. Helemaal geen lekker fris windje. Een bloedheet smal pad, (niet het pad van de foto) met links struiken die het zicht op de rivier ontnamen en de verfrissende wind en rechts korenvelden een paar weilanden en maisvelden. Afijn, we zijn het  7 km lange pad in de hitte wel doorgekomen, maar leuk was anders. Ondertussen moest ik wel lachen om mijn eigen fantasieën die ik had toen ik deze tocht op het kaartje zag.

En zo zijn er natuurlijk wel meer dingen anders gegaan dan ik gedacht had, maar over het algemeen heb ik het prima naar de zin gehad. Veel moois gezien.Het oude gedeelte van Le Mans  was erg mooi, maar ook Angers was mooi om te zien.  De Loire heb ik weer erg mooi gevonden, maar ook van de lieflijke omgeving van de Loir zonder e en de Sarthe heb ik erg genoten.

Wat dan ook weer heel anders gegaan is dan ik gedacht had, is, dat ik veel meer zou lezen, breien, haken en webloggen. Daar is niet zo veel van terecht gekomen, daarvoor zijn de dagen veel te kort. Wat mij betreft zouden die hier wel 28 uren mogen duren ...

Maar goed, niet getreurd, breien en haken kan ik thuis ook doen, net als lezen. Ik bedoel maar... Ik ga echt weer met een tevreden gevoel naar huis. Het is weer mooi geweest

                                       klik voor de onderste foto

2017-07/vijfp.jpg

hanscke | Woensdag 05 Juli 2017 - 11:11 am | | Standaard | Vijf reacties

LOIRZIEN QUATRE


In onze vakantie willen we ook altijd een grote stad bezoeken en dit jaar stond onder andere de stad Le Mans op het programma. Het oude gedeelte van de stad is echt heel pittoreske en kan alleen per voet verkend worden. Wat heb ik genoten. We waren er ruim voor het middaguur, het was niet te warm en we we zijn op ons gemak alle nauwe straatjes doorgelopen zonder eerst van te voren bij een Toerist Informatie aan te gaan. Achteraf gezien was dat ook helemaal niet nodig, alles wees zich vanzelf en gelukkig maar dat ik niet eerst op zoek gegaan ben, want dat lag nog een aardig eindje uit de richting, terwijl we vanuit de parkeergarage bijna direct het oude gedeelte inwandelden.

Hoewel het een behoorlijke grote stad is, was het beslist niet moeilijk om naar het centrum te rijden zo vertelden we 's avonds aan de buren. Dit keer hadden we op de camping nog al wat contact met de buren. Dat kwam mede door de opstelling. We stonden in een groepje van vier en het klikte nog al tussen iedereen. We hebben zelfs een keer met elkaar gegeten en toch respecteerden we elkaars privacy.Gewoon heel plezierig. 

Mede hierdoor vond ik het dit keer wat moeilijk om het besluit te nemen om verder te gaan, maar P. en ik waren het er samen over eens dat het tijd was om te vertrekken.

In Montjean-sur-Loire aangekomen, nu dus wel de e erachter, heb ik totaal geen spijt. Het is hier echt heel wonderschoon, een lust voor het oog. En hoewel ook deze streek nogal gericht is op het fietsen langs de Loire zijn hier ook voldoende mogelijkheden om wandeltochten te maken. Ik heb zomaar en voorraadje van zes rondwandelingen in de buurt meegekregen van de Toerist Informatie. Deze keer zijn ze gratis. Dus we kunnen vooruit. Prachtige vergezichten over de Loire, wat inhoudt, dat wij wel wat meer moeten klimmen. Alleen moet het weer nu wat opknappen, want momenteel hebben we nogal last van onweersbuien. Dat is even leuk, maar het verveelt gauw

De brug over de Loire

2017-06/monjean.jpg

                                                klik


hanscke | Woensdag 28 Juni 2017 - 10:31 pm | | Standaard | Vijf reacties

LOIRZIEN TROIS


Le vélo ne peut pas être réparé. Giant n'a pas donné une response. Fietsen kan dus niet meer helaas. Maar gelukkig is het niet meer zo warm en kunnen we weer uit de voeten met het maken van wandeltochten. Bij de Toerist Informatie heb ik een mapje gekocht met tien wandeltochten in de omgeving. De employé verontschuldigde zich dat ik moest betalen, want voor de fiets zijn alle tochten gratis. Al lopend begin ik iets van het dal van de Loir zonder e te begrijpen.

Natuurlijk heb ik de afgelopen dagen ook wel het één en ander van de omgeving gezien. We zijn tijdens de extreem warme dagen naar Sablé-sur-Sarthe gereden. Daar liep ik zo maar tegen het winkeltje van de zandkoekjes aan, La Sablésienne, genoemd in Capitool Reisgidsen Loire.

Ook het kasteel van Le Lude was heel aardig om te zien. Mooi, maar niet zo mooi als het kasteel van Chambord. Dat geldt ook voor de tuin. leuk, maar niet zo indrukwekkend als de tuin van VIllandrey.

Maar goed, het hele warme weer is voorbij en we kunnen dus weer wandelen. De laatste twee dagen hebben we een mooie tocht van 20 km per keer gemaakt. Pas dan ga ik ervaren wat het dal van de Loir zonder e te bieden heeft. Het is niet imposant, maar lieflijk en zeer afwisselend. het éne moment loopje langs de korenvelden, even later kom je door een stuk bos om daarna op een weggetje uit te komen tussen de boomgaarden met appel- en perenbomen,

Echt een mooi stukje Frankrijk om dit te ontdekken.

 

nog een foto

2017-06/sablep_1.jpg

hanscke | Zaterdag 24 Juni 2017 - 10:01 pm | | Standaard | Vier reacties

LOIRZIEN DEUX


Vanmorgen de start gemaakt van de derde dag op rij met temperaturen boven de 35 graden. We staan dan vroeg op om het in ieder geval 's morgens nog even wat comfortabel te hebben. Ik geniet dan van de rust die er nog heerst en zie vanuit mijn ooghoeken hoe heel langzaam de camping weer tot leven komt.

's Avonds zijn wij meestal ook weer de laatsten die de lichten doven en het deurtje sluiten. Vooralals het zo warm geweest is, zit het nog zo lekker in het donker op een stilgeworden camping. 

Vandaag is P.voor de tweede maal op pad om te zien of de fiets gerepareerd kan worden en hij belde zojuist, we krijgen vandaag per e-mail bericht of de giantfabriek  op tijd nieuwe onderdelen kan sturen.

Met die bezoeken aan de e-bikedealer of zo u wilt, de fietsenmaker, wordt het te laat op de dag om nog met een wandeltocht te starten. Er blijft dan niet veel anders over dan verkoeling te zoeken in het meer op 2km afstand. En o wonder, de jongens mogen daar mee het water in. Er staat tenminste nergens een bordje dat het verboden is.  En zo vermaken we ons toch ondanks het hele warme weer.

Ik hoop wel dat in de loop van de week het weer gaat veranderen, zodat we ook andere dingen kunnen gaan doen, want één dag zwemmen is aardig, een tweede dag wil ook nog wel, maar dan heb ik het wel gezien. Hoe kan een mens veranderen, want in de eerste jaren dat we naar Frankrijk gingen, toen de kinderen nog klein waren, was ik helemaal gelukkig als het mooi weer was en we naar een meertje konden om daar te zwemmen. Hele dagen konden we daar mee vullen.

Om niet te blijven hangen in de nostalgie van vroeger geef ik mijn gedachten de ruimte. Heel vaag begint er zich een onderwerp af te tekenen wat ik kan gebruiken bij het schrijven van een kort (of langer) verhaal. Inspiratie heet dat geloof ik.  

2017-06/zwemp.jpg

                          klik

hanscke | Dinsdag 20 Juni 2017 - 10:11 am | | Standaard | Zes reacties

LOIRZIEN


Na thuis heel druk geweest te zijn met van alles en nog wat, is de tijd nu aangebroken, dat ik even helemaal niets meer hoef. Ik ben namelijk met vakantie. We zijn in La Flèche aan de Loir zonder e neergestreken. Ik heb deze vakantie niet echt grondig voorbereid, maar wel goed genoeg om er mee uit de voeten te kunnen.

Deze winter stond er in een bijlage van de krant een artikel over de Loir. Het zou een mooi en lieflijk gebied zijn, zeker de moeite waard om te bezoeken, zodoende....

Gisteren zijn we na een voorspoedige reis goed aangekomen en hebben we ons hier gesetteld. Het is de bedoeling dat we hier een week blijven, om daarna onze tocht langsde echte Loire te vervolgen om aan het eind van de vakantie daar waar de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, uit te komen.

Of we hier echt een week blijven hangt af van vele factoren. Hier zou heel goed gefietst kunnen worden, maar tot nog toe heb ik nog maar twee fietstochten kunnen ontdekken. Morgen is de Tourist Informaite open, misschien hebben ze daar meer informatie voor ons. Maar dan nog, we hebben  vandaag al één fietstocht van 30 km gedaan. Het was een prachtige tocht, net niet te heet, maar....

terug bij het startpunt, op weg naar de camping begon de fiets van P. wel een heel apart indringend geluid te geven. Wij vrezen dat de motor van deze e-bike het heeft begeven. Morgen is het maandag en dan gaan we op zoek naar een reperateur.

Maar als de fiets gemaakt kan worden is het nog maar de vraag of er gefietst kan worden. Er wordt namelijk gewaarschuwd voor extreme hitte; 35 graden plus. Van wandelen komt er dan ook niets terecht.

Eén gelukje, we hebben wel een schaduwrijk plekje op de camping. We zien dus wel hoe de vakantie gaat verlopen. Een beetje lui zijn vind ik dit jaar denk ik helemaal niet zo erg.

2017-06/loir1.jpg

hanscke | Zondag 18 Juni 2017 - 9:47 pm | | Standaard | Zes reacties

DOORBIJTEND


 Liggend in de tandartsstoel wist ik het zeker, mijn eerstvolgend blog zou gaan over mijn gebit. Over mijn verdriet toen mijn boventanden en kiezen getrokken zijn, ruim veertig jaar geleden en er voor mij niets anders op zat dan tevreden zijn met een goed passend kunstgebit.

Maar de inleiding van mijn blogje zou ook moeten gaan over mijn vreugde en blijdschap toen er negen jaar geleden implantaten zijn aangebracht, waardoor ik nu tot mijn volle tevredenheid weer echte heuse vaste tanden en kiezen in mijn bovenkaak heb zitten. 

Maar het schrijven van dat blogje kwam er even niet van, want de reparatie cq het herstel van een kroon op een hoektand in mijn onderkaak is veel omvattender dan ik gedacht had. Ruim anderhalf uur is de beste man bezig geweest met één hoektand. Wat hij allemaal gedaan heeft weet ik niet, maar die anderhalf uur duurde veeeel langer dan de anderhalf uur die negen jaar geleden nodig was om zes implantaten aan te brengen. 

En in dat anderhalve uur heeft hij ook nog maar "slechts" voorbereidingen gedaan om later in de week in een sessie van al weer een uur, een gouden bolletje te kunnen plaatsen, waar volgende week dan weer een nieuwe tand over geplaatst zal gaan worden die het plaatje met een paar kiezen zodanig zal kunnen dragen waardoor de kaak niet gaat verzakken of slinken.

Toen de tandarts, die ik inmiddels al meer dan veertig jaar en al deze ingewikkelde verbouwingen in mijn mond heeft uitgevoerd, mij afgelopen maandag het gehele proces uitlegde, begreep ik er echt helemaal niets van. Vertrouwend dat het wel goed zou komen heb ik mij maar aan hem ovegegeven.

Nu er het één en ander gebeurd is, begin ik het een klein beetje te begrijpen wat het grote dilemma was. Ik had kunnen kiezen om ook in mijn onderkaak implantaten te laten aanbrengen, maar dan was het probleem met de kroon op de hoektand nog niet opgelost. Bovendien was het plaatsen van implantaten niet aanbevelenswaardig in combinatie met mijn medicatie tegen de osteoperose.

Ondertussen heeft de tandarts er ook nog voor gezorgd dat ik er in deze behandeltijd toonbaar blijf uitzien.  

En nu ik het een beetje begrijp, kan ik er ook woorden voor vinden en ben ik in staat om dit blogje te maken. Nog een weekje doorbijten en dan zit alles weer op zijn plaats. 

2017-06/vingerhoedskruid.jpg

                                     klik

hanscke | Maandag 05 Juni 2017 - 9:57 pm | | Standaard | Acht reacties

WEER MOOI


Heftig, de week die voorbij is. Op maandagmorgen wakker worden en dan horen dat er al weer een aanslag is gepleegd, dit keer in Manchester bij een concert van Ariana Grande met onder de bezoekers vele jonge meisjes, dan word ik even stil. Zo stil zelfs, waardoor het lijkt alsof ik geen woorden kan vinden voor dit afschuwelijks en misschien is dat ook wel zo.

Wat mij in deze afgelopen week wel  opviel, is dat de berichtgeving veel minder heftig was dan de eerste keren dat de wereld werd opgeschrikt door een aanslag die door terroristen werd opgeëist. Raakt men er wat aan gewend, was het dodenaantal niet hoog genoeg of was het tijdstip waarop dit gebeurde meer bepalend? De aanslag in de Bataclan in Parijs telde 130 doden en het deed Europa schudden op haar grondvesten. Bij de aanslag in Berlijn waren 12 doden te betreuren, maar dit was op een kerstmarkt en kerst is toch heel wel erg verbonden met vrede.  

Hoe het ook zij, het nieuws werd al heel snel weer in beslag genomen door de belangrijke voetbalwedstrijd, de UEFA finale van Ajax en Manchester. En aan het eind van deze week waren de tropische temperaturen die bereikt werden al weer hot nieuws. Tsja, het leven gaat door, ik weet het. Toch hoop ik niet dat wij al die aanslagen maar als gewoon gaan beschouwen. 

Donderdag, Hemelvaartsdag, was ik sinds jaren weer eens op de bloemenmarkt van Leeuwarden. Een vrij groot gebeuren. Terwijl ik 's avonds bezig was mijn aangekochte planten in de tuin te zetten, gingen mijn gedachten even terug naar al die aanslagen. Het zal je toch maar gebeuren, dat je denkt iets gezelligs te doen, en dat je daarbij het leven verliest of dat je zomaar ooggetuige bent van al dat vreselijks, iets wat op het netvlies gebrand blijft staan.

Gelukkig gebeuren er ook hele mooie dingen, ook al is het maar klein. Dit jaar had een koolmezenstelletje zich in één van de vogelhuisjes genesteld. Al voor wij met vakantie waren, werd er al druk gevoederd en toen wij na een week terug waren, werd er nog veel drukker en intensiever gevoederd. Wanneer zouden ze uitvliegen zo was onze vraag.

Gistermiddag, toen wij na een dertig kilometer lange trainingstocht vermoeid in onze tuin neerstreken, zag ik iets op de paal zitten. Het was een heel frommelig klein koolmeesje en hoe het daar terecht was gekomen weet ik niet. Ik heb er twee foto's van kunnen nemen. Toen ik wat dichterbij kwam, begon het wat te bewegen. Er werd wat met de vleugels geschud en opeens vloog het aarzelend een paar meter weg om in de gouden regen te landen. 

Naast die hele nare aanslagen, kan het leven dus ook heel mooi zijn, want reken maar dat ik genoten heb van de verschillende wandeltochten die we in de afgelopen tijd gemaakt hebben. De eerste foto heb ik een week geleden gemaakt tijdens een wandeltocht vanuit Leerdam. Het beeld van het lange pad met de vele wilgen vind ik mooi, maar evenzo de uitgestrekte verten met weilanden gevuld met boterbloemen en ander kleurig spul die we gisteren op onze wandeltocht in Zuidwest Friesland zagen, maken mij blij en gelukkig.   

               wilgenpaadje in de buurt van Leerdam

2017-05/wijdsp.jpg

                       klik

hanscke | Zondag 28 Mei 2017 - 2:10 pm | | Standaard | Acht reacties