TIJDSGEZEUR


Vandaag zijn we dus overgegaan naar de wintertijd en ik begin mij ernstig zorgen te maken, dat het verschijnsel 'tijdverzetten' uit de tijd gaat geraken. Ik zou dat heel erg jammer vinden, want ik ben juist zeer tevreden met die halfjaarlijkse aanpassingen van de tijd. 

Naast die jaarlijkse zinloze zwarte pietendiscussie die in het afgelopen decenium zomaar is ontstaan is er in de afgelopen paar jaar een tweede zinloze discussie bijgekomen en wel over het afschaffen van de zomer- en wintertijd en deze laatstgenoemde discussie neemt dit jaar in alle hevigheid toe.

Ik begrijp het niet en ik wil het ook niet begrijpen. Wat is er 's zomers nu mooier dan die heerlijke lange avonden. Tot 's avonds laat lekker buiten bezig kunnen zijn met sporten, tuinieren of als het warm is gewoon fijn op het terras zitten.

En dat we vandaag dan terugkeren naar de wintertijd vind ik ook heel erg prettig omdat het anders 's morgens wel heel erg lang gaat duren voordat het licht wordt. Nee een prima uitvinding, dat verzetten van die klok. Gewoon zo laten en dat gezeur over de ontwrichting van de biologische klok negeren. Je hoort "men" er ook niet over als er per vliegtuig weer eens een reis naar het zonnige zuiden wordt ondernomen waarbij er een uurtje tijdsverschil is. Dan hoort het er gewoon bij.

Nogmaals, ik zou het heel erg jammer vinden als de zomer/wintertijd wordt afgeschaft en mij maak je dus absoluut niet blij met een permanente tijd, of dit nu zomer- of wintertijd wordt.  

                                                      KLIK

hanscke | Zondag 28 Oktober 2018 - 3:28 pm | | Standaard | Tien reacties

BLOCKCHAIN


Nogmaals een nieuw woord voor mij. Blockchain. Toen ik de kop las: nu ook nootmuskaat in blockchain te volgen, had ik geen idee wat dat woord inhield. Omdat P. de krant nog moest lezen, wilde ik het artikeltje niet uitknippen, maar sloeg ik het woord even in mijn i-Pad op. Gisteren ben ik maar eens op zoek gegaan naar de betekenis van het woord en dan gaat er een wereld voor je open. 

Blockchain betekent in gewoon Nederlands: blokketen en het schijnt een systeem te zijn dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Het is geenszins mijn bedoeling om een hele uitleg over blockchain te geven, dat laat ik graag aan Wikipedia over, maar ik wilde gewoon een eenvoudig blogje over dit voor mij nieuwe woord schrijven en daarvoor had ik het artikeltje nodig, maar ik kon het in de krant nergens meer vinden. Ook niet toen ik bij de archieven van de LC blockchain en nootmuskaat intikte.

P. zag mijn wanhopige zoeken en zoals altijd schoot hij mij nu ook weer te hulp. Hij zocht en vond in no time dat er vorige week zaterdag een artikel hierover gepubliceerd was. Triomfantelijk overhandigde hij mij papieren versie van de krant, maar het was niet het goede artikel.

Ik wilde de krant weer opvouwen toen mijn oog viel op het wel bedoelde artikel. Het is echt een berichtje van nix. Wij, consumenten schijnen meer informatie te willen hebben over waar producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. Na sinaasappelsap van AH is nu ook de productieketen van nootmuskaat via blockchain transparanter gemaakt.

Zo kwam ik dit woord dus voor het eerst tegen en ik had geen idee wat de betekenis was. Ik las verder......  

Op die manier kunnen we zelf inschatten of het productieproces duurzaam is en de kwaliteit van de producten hoog . Elke stap van boom naar winkelmandje wordt gedetailleerd vastgelegd en opgeslagen met blockchaintechnologie.

En omdat ik gek ben op nieuwe woorden, vond ik dat ik er iets mee moest. Het heeft me in ieder geval weer veel kennis opgeleverd, mede omdat ik het artikel niet weer terug kon vinden, maar dat is niet zo verwonderlijk, want zeg nou zelf, is het heel erg belangrijk dat wij het productieproces van de nootmuskaat kunnen volgen? Maar zo denkt de ontwikkelingsorganisatie Fairfood er niet over. Binnenkort komt de nootmuskaat met een QR-code in het schap en kunnen wij, de consument die code scannen.

                             KLIK

hanscke | Zondag 21 Oktober 2018 - 4:42 pm | | Standaard | Drie reacties

BLURRING


Je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Dit jaar hebben we ons huis laten schilderen en is er geen ruimte meer in ons budget om ook nog een herfsttripje te doen zoals vorig jaar. Wat was het toen mooi in Monschau. Net als dit weekend was het toen ook schitterend weer. Maar goed, gelukkig heb ik de foto's nog en pak ik die er maar even bij waardoor de herfstkleuren toch binnen mijn bereik zijn. 

Wat ook binnen ons bereik lag was het genieten van een lekker herfstbiertje buiten op het terras, ons eigen terras dan wel te verstaan. Ik was gisteren in ons eigen stadje en er waren genoeg terrasjes, maar ik vind er weinig aan om daar in mijn eentje een glas wijn of een bockbiertje te gaan drinken, dus dat heb ik uitgesteld totdat ik weer thuis was om dit samen met P. te doen. Wel zo gezellig om zo van die uitzonderlijk mooie herfstdag te genieten. 

En zo kom ik bij het eigenlijke onderwerp 'blurring'. Oh, u weet niet wat dat is? Nou ik ook niet, maar het is een mengvorm van horeca en winkels. Het MKB wil de weg inslaan dat er bijvoorbeeld bij de kapper of bij de kledingboetiekjes een glaasje wijn aangeboden mag worden, al dan niet betaald als stimulans om het winkelhart levendig te houden.

Ik ben het zelf nog niet tegengekomen maar de GGD-directeur van Friesland waarschuwt de wethouders alvast, want het schijnt dat er een intitiatiefwet 'gemengd kleinhandelsbedrijf' in de maak is die blurring mogelijk maakt en de verwachting is dat hiervoor een kamermeerderheid zal zijn. De GGD-directeur vindt dat we hiermee de verkeerde kant opgaan, want zo zegt zij: hiermee wordt ook aan kinderen wel heel erg het signaal afgegeven: drank hoort erbij.  

Voor mij hoeft het ook niet. Er zijn horecagelegenheden genoeg waar men een drankje kan nuttigen. En al zou de kledingzaak waar ik gisteren een bloesje kocht, mij een drankje aangeboden zou hebben, ook dan zou ik daar niet op ingegaan zijn. Bij mij horen tijd hebben om gezellig samen een drankje te doen nu eenmaal  heel erg bij elkaar en zie ik er niets in om snel even een biertje of een wijntje weg te werken omdat ik een aankoop heb gedaan.

                              klik

hanscke | Zondag 14 Oktober 2018 - 12:11 pm | | Standaard | Acht reacties

CYBERWAR


Zal ik wel, zal ik niet, ik heb lang getwijfeld of ik dit blogje wel durf te schrijven en eigenlijk twijfel ik nog steeds, maar ik probeer het gewoon. Donderdag laat in de middag was er opeens allerlei commotie rond een persconferentie over een hackoperatie bij de OPCW. 

Het gleed wat langs mij heen, maar de berichtgeving sudderde op de tv de hele avond wat door en dat zette mij aan het denken. In het geheel genomen miste ik de directe aanleiding om hier nu opeens zoveel aandacht voor te vragen. De "spionnen" waren immers in april al opgepakt, iets wat ik toen niet heb opgepikt, als het al in het nieuws was geweest, ik vond het dus maar een rare vertoning dat dit nu zomaar, alsof het uit de lucht kwam vallen, met zoveel vertoning gebracht werd. Het irriteerde mij.

s' Avonds, in onze nazit, onder het genot van een glaasje wijn, bespraken P. en ik dit onderwerp nog eens met elkaar. "Waarom nu op dit moment deze bekendmaking, waarom niet gisteren of vorige week of volgende week?' opperde ik. P. deed een zwakke poging om mij te overtuigen dat vandaag het juiste moment was geweest omdat het onderzoek nu afgerond was en vorige week nog niet, maar hij vond dit antwoord zelf ook niet echt  sterk.

Hoe ik er op kwam weet ik niet meer precies, zo gaat dat dan in een discussie, maar het had te maken met wat genoemd werd, het klungelachtige gedoe en het amateuristische handelen van de spionnen. Dit bracht mij tot de gedachte dat het allemaal wel eens in scene gezet kon zijn door door de Russen. P. vond het nog niet eens zo'n gekke gedachte.

De volgende morgen zag ik de blunder in Leeuwarder Courant. Zij hadden een foto op de voorpagina geplaatst met daaronder de tekst: Vier Russische spionnen zijn gisteren op heterdaad betrapt toen ze probeerden de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OCPW) te hacken.....enzv

Toen ik dit las dacht ik: Ben ik nu gek of zijn zij het of heb ik iets gemist? Voor de zekerheid maar even het nieuws gechecked, maar ik had niets gemist en ben dus ook niet gek.

Vandaag stond er een rectificatie in de krant, dat dit een foto was welke de actie in april betrof. Het was geplaatst bij een artikel handelend over dit hele gedoe. Het artikel heeft als kop: Dit was niet het A-team van Rusland.

Na het lezen van dit artikel heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken dat mijn gedachte nog helemaal niet zo gek is en ik ben er geloof ik ook wel aardig in geslaagd om mijn gedachten onder woorden te brengen. Niet dat het er iets toe doet, maar ik vind dit soort dingen je reinste stemmingmakerij en dat is iets waar ik een gloeiende hekel aan heb.

                                          klik 

hanscke | Zaterdag 06 Oktober 2018 - 12:34 pm | | Standaard | Vijf reacties