KAMPEN


 Vandaag (gisteren) is zoonlief jarig. Alweer 48 jaar geleden dat hij geboren werd in Kampen. Al heel lang had ik de wens nog eens een keer in Kampen rond te kijken en naar het huis te gaan waar hij geboren is en nu we in Heerde waren, was dat een mooie gelegenheid.

Na ruim een jaar in Bunschoten gewoond te hebben, zijn we, mijn toenmalige man, dochterlief en ik, naar Kampen verhuisd. Eerst naar één van de zes witte flats die toen zo kenmerkend waren voor de skyline van Kampen en een jaar later kregen we een huis toegewezen in de wijk die toen in aanbouw was. Een spiksplinter nieuwe hoekwoning, man, ik was de koning te rijk. Amper 23 jaar oud en een prachtig (hoek)huis in een hele nieuwe buurt met allemaal jonge gezinnen. Ik kon mijn geluk niet op. Een lot uit de loterij.

Een goed jaar later is zoonlief daar geboren. Het was in 1975 en het was een hele hete zomer. Mijn kraamdagen heb ik veelal buiten, op een stretcher, doorgebracht. Daar was het beter toeven dan op de slaapkamer aan de voorkant waar de hele middag de zon op stond. En zoonlief lag lekker in de kinderwagen naast me.

Na ruim vier weken gingen we verhuizen naar Friesland vanwege een nieuwe baan van ex; hij werd praktijkdocent in een verpleegtehuis. 

Ik heb dus niet zo heel lang in Kampen gewoond, bijna drie jaar, maar ik heb er hele gelukkige dagen gekend. Met dochterlief achterin de fietsmand door het park naar de binnenstad. Vele malen ben ik toen door de poortjes gereden op weg naar de peuterspeelzaal, naar de huisarts aan de IJsselkade of om gewoon even door de lange winkelstraat te slenteren.

De flat zag er nog ongeveer zo uit zoals ik mij het herinnerde, maar de buurt waar ik later dus gewoond heb herkende ik eerst bijna niet meer. Ik liep maar te zoeken tot een mijnheer mij vroeg of ik iemand zocht. "Nee, huisnummer 22", antwoordde ik. Grote verbazing want op dat nummer woonde nu deze mijnheer. We hebben een tijdje staan praten en ik mocht ook nog even in het tuintje kijken. Nee, het mozaïekje van onze letters, voor de deur van het schuurtje was er niet meer.

Van de stad Kampen klopten mijn herinneringen nog wel. Het was leuk om dit alles nog eens terug te zien.  

Op de heenweg reed ik meestal door de Broederpoort

Er is van deze plek een hele mooie foto van mij op de fiets en dochterlief in de fietsmand, maar die kan ik helaas niet laten zien want die zit in het fotoboek van dochterlief

De Koornmarktspoort, hier kwam ik veel minder, alleen als ik bij de huisarts moest zijn die aan de IJsselkade woonde

En terug fietste ik dan vaak door de Cellebroederspoort. Ik heb wel altijd moeite gehouden om de goede naam bij de juiste poort te gebruiken. 

                                     klik

mijn hond heet Hessel

hanscke | Donderdag 27 Juli 2023 - 10:07 am | | Standaard | Zes reacties

HEERDE


Wat is Heerde een heerlijke plaats om vakantie te vieren. En al helemaal de plek waar de camping is waar wij verbleven. Wil je naar het bos, helemaal goed, op 5 minuten loopafstand sta je midden in het Zwolse bos. 

Wil je naar de weilanden, prima, na 2 minuten is het Apledoorns kanaal bereikt en loop je langs de weilanden en ga je nog een klein eindje verder door de landerijen, dan kom je in de IJsselvallei.

Helaas heb ik lang niet alles kunnen doen van wat ik had willen doen. Er waren nogal wat beperkingen. Vooral in het begin de hele hete dagen. Onze honden, heidewachtels, kunnen niet zo goed tegen de hitte. Veel actie kan er  dan niet ondernomen worden.

Een andere beperking was en is oude hond Hessel. Meer dan 6 km. kan hij niet meer lopen. We hebben danwel een bolderkar gekocht waar hij in kan, maar zo'n ding trekken met hond erin is best vermoeiend. Dat houd je ook geen 20 km vol, dus er kon maar een beperkte afstand gelopen worden.

Fietsen bleek ook niet zo'n succes, want jonge hond Pablo ziet de fietskar niet zo zitten en schreeuwt moord en brand. Ook geen pretje om dan een gezellig fietstochtje van een kilometer of 30 te maken

En als de vakantie dan ook nog wegens ziekte van P, waarvan achteraf blijkt dat het blaasontsteking is, voortijdig moet worden afgebroken geeft dit alles toch wel een beetje een onvoldaan gevoel. 

Natuurlijk zijn er in de twaalf dagen, en niet de zestien die gepland waren, ook hele leuke dingen gebeurd. De bezoeken aan vriendinnetje Lia en Wim waren onbeschrijflijk fijn en gezellig. En ik heb mij met plezier met het pontje, bestuurd door Wim, laten overzetten over de IJssel. Hattem was leuk en het bezoek aan Kampen ook. 

De fietstocht met E. en T. viel dus in het water, letterlijk door de regen, maar ook door de protestsong van Pablo in de fietskar. De dag zelf met hen was wel gezellig en zij hebben het door mij onworpen fietsrondje keurig uitgevoerd.

Maar waar ik ook heel erg van genoten heb zijn de boswandelingen met de twee honden die in het Zwolse bos echt "los" mochten en gingen. Echt een paar uur wandelen waarbij Pablo (en ook Hessel) niet aangelijnd hoefden te zijn. ik was heel erg benieuwd naar het gedrag van Pablo, of hij ver weg zou gaan, hard zou hollen etc. Ik had mij voorgenomen hem nooit te fluiten, hij moest op ons letten. We hadden de tijd, als hij ver weg zou zijn, zouden we blijven wachten tot hij ons ons gevonden had. 

Dit alles hoefde niet. Hij hield ons keurig in de gaten en veel verder dan 50 meter ging hij niet van ons vandaan. Een keer zou hij achter een mountain bike aan, maar na 100 meter bedacht hij zich en kwam keurig terug. Toen wij ergens op een bankje in de zon een broodje gingen eten was ik hem even kwijt. Het was hem te heet. Hij was een eind verderop ergens in de schaduw gaan liggen...

En het mooiste was, aan het eind van de wandeltocht floot ik 1 keer en hij kwam als een speer aangerend en kwam voor me zitten, zodat ik hem kon aanlijnen. Dan smelt je als bazin helemaal. En ondanks zijn gepuber, heb ik er wel vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen.

Dit neem ik zeker mee als mooie herinnering aan de vakantie in Heerde. Ik blijf hopen op betere tijden, want ik wil zeker nog wel een keer op vakantie naar Heerde ondanks dat het niet helemaal gegaan is zoals ik gewild had.  

                                     klik                         

mijn hond heet Hessel   

hanscke | Zondag 23 Juli 2023 - 7:03 pm | | Standaard | Vijf reacties

EERTIJDS 24

RADIO


Met de rubriek EERTIJDS wil ik een jaar lang, wekelijks een blogje maken over een voorwerp wat meer dan 50 jaar oud is. Dit kan van alles zijn. Iets uit mijn jeugd, iets van mijn vader of moeder, iets wat op een of andere manier bij mij terecht is gekomen, maar het MOET 50 jaar of ouder zijn. De herinneringen aan het voorwerp zal ik beschrijven en van het voorwerp plaats ik een foto.


De radio, hoe kon ik die vergeten, maar bij de zolderrenovatie kwam ik 'm natuurlijk tegen. Het is de radio van mijn ouders. Ik weet nog dat we hem gekregen hebben. Het was een overjarig type, ruim over de datum en daarom betaalbaar. 

Daarvoor hadden we een klein radiootje en hoe we daar aankwamen weet ik niet meer en daarvoor hadden we distributie. Dat was een soort schelp aan de muur met daarop een knop die je kon verzetten naar radio 1 of 2 of iets van België.

Maar goed, even terug naar het kleine radiootje, nee geen transistor, maar gewoon een klein vierkant bakje. Deze ging het steeds slechter doen. Mijn vader werkte toen bij de Rekkense Inrichtingen, afdeling Oldenkotte een long stay afdeling voor mannen met een tbs. Eén van hen had mijn vader weten te overtuigen dat hij echt verstand had van radio's en dat hij hem wel kon repareren. Mijn moeder had er niet veel vertrouwen in en toen mijn vader het ding op een goede dag meenam, nam zij met de volgende woorden afscheid van dit apparaat: Dag radio, die zien we nooit meer terug! en ze heeft gelijk gekregen.

Een paar maand later is deze radio bij de plaatselijke fietsenwinkel die dus veel meer dan alleen maar fietsen verkocht, aangeschaft, waarschijnlijk voor een schappelijk prijsje. We waren er erg wijs mee, want er waren heel veel zenders op te krijgen. En het mooiste vond ik wel dat radio Luxemburg goed door kwam. Bij goede weersomstandigheden lukte het mij soms ook wel eens om de zeezender radio Veronica te ontvangen, maar dan kwam het geluid vaak in golven en daar was de rest van de familie niet zo van gediend. 

Ik weet dat ik een keer alleen met mijn moeder was en dat het geluid van die zender toen enigszins acceptabel was. Lady Jane van de Rolling Stones werd gedraaid en ik was helemaal "weg" van dat nummer. Toen ik haar vroeg of ze dit dan toch niet een heel klein beetje mooi vond, want het was uiteindelijk geen kabaalnummer, zei ze hartgrondig: NEEN. 

Jaren later hebben mijn ouders een bijdetijdse radio gekocht, maar deze heeft nog lange tijd ongebruikt in de kamer gestaan tot ze het zat waren en ze het ding weg wilden doen. Ik was toen al getrouwd met P. en hij was helemaal weg van deze buizenradio en wilde hem graag hebben. Hij is als rariteit bij ons op de zolder terecht gekomen en bij de herinrichting van de zolder zal hij ook wel weer een plekje krijgen. Een volkomen nutteloos ding, maar zolang er plek is mag ie blijven.

                                      klik

mijn hond heet Hessel

hanscke | Donderdag 13 Juli 2023 - 8:30 pm | | EERTIJDS | Vijf reacties

GAAN EN KOMEN


Al ruim voordat het kabinet is gevallen en dus moet gaan en ook nog net voordat de storm kwam en ging heb ik besloten het bestuur van Oranje, de vereniging die de dorpsfeesten organiseert, voortijdig te verlaten. Het Kleintje Dorpsfeest is, zoals in het vorige blog beschreven, echt wel goed verlopen, maar na alles nog eens goed op een rijtje gezet te hebben, is het tijd om te gaan.

Mijn hoofdtaak, het secretariaat, heb ik overgedragen. Dit maakt, dat mijn positie binnen het team ook veranderd is, niet erg, maar wel tijd om de conclusie te trekken dat het er voor mij op zit. Ik begin mij een beetje overbodig en eenzaam binnen het team te voelen. Ik ben meer een bestuurder dan een doener, dus lijkt het mij beter mijn plaatsje af te staan aan een doener die daardoor beter op zijn plaats zal zijn, dan ik die tegen heug en meug nog een jaar door ga. Afscheid nemen doet pijn, het geeft verdriet, maar het hoort bij het ouder worden.

Dat brengt mij bij het tweede deel van dit blogje. We komen op een leeftijd dat niet alles meer kan. De vakantie naar Frankrijk hebben we geschrapt, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat een vakantie in eigen land en niet te ver weg, nog wel tot de mogelijkheden behoort. De Noord Veluwe leek ons wel een mooi gebied om naar toe te gaan en zo kwam deze camping in Heerde in mijn vizier. Een hele ruime parkachtige camping voor mensen die rust willen. En werkelijk het is een camping naar mijn hart.

Heel veel ruimte en in een omgeving waar van alles wat is; de Veluwse bossen op loopafstand, de Ijsselvallei met de pontjes naar Olst en Wijhe, leuke steden en dorpen zoals Heerde, Wapenveld, Wezep, Hattem en Kampen. Deze laatste stad is iets verder weg, maar met de auto toch maar een kwestie van nog geen half uur rijden en ik wil daar graag nog eens kijken, omdat ik daar een paar jaar gewoond heb en zoonlief daar geboren is. En als laatste bijzonderheid wil ik Epe noemen, dit ligt op schootsafstand en daar woont mijn vriendinnetje L. Dit biedt de mogelijkheid om zoals heel vroeger, toen we nog kind waren, saampjes over de markt te kunnen slenteren.

Na bijna 10 jaar pensionado merk ik dat onze situatie toch verandert. Van fitte jonge oudere komen we in de fase van (bijna) midden zeventigers die duidelijk een stapje terug moeten doen. Het hoort bij het leven en iedereen zal er ooit eens aan moeten geloven.

Tot slot: Rutte moet dus gaan en er zal een ander voor in de plaats komen. Alles verandert, niets is blijvend en dat maakt het leven boeiend, ook als je ouder wordt. 

                      klik

mijn hond heet Hessel

hanscke | Maandag 10 Juli 2023 - 09:40 am | | Standaard | Vier reacties

KLEINTJE DORPSFEEST


Het Kleintje Dorpsfeest is al weer voorbij en ik denk dat het toch wel aardig succesvol is verlopen. De vrijdagavond met de plaatselijke band had naar mijn smaak iets drukker bezocht kunnen zijn met wat meer dertigers, veertigers en vijftigers in plaats van de jongere jeugd uit de omliggende dorpen, maar het was toch wel gezellig.

Dat geldt ook voor de matinee. Het duurde lang voordat het wat op gang kwam. Van twaalf uur tot zes uur is misschien wel te vroeg en te lang, maar zo rond drie uur werd het tocht heel gezellig. Omdat we voor dit Kleintje feest geen hele dure bands hadden, kan het financieel toch wel uit. 

Voor mij komt naast het financiële aspect of het haalbaar is ook de vraag naar boven of het ook wenselijk is. Past het binnen de visie en de doelstelling van de Oranjevereniging, voegt het iets toe, zo vraag ik mij af. Gezien de aantallen die dit feest bezocht hebben zou je de conclusie kunnen trekken, ja het is wel gerechtvaardigd. 

Toch gaat mijn voorkeur veel meer uit naar het echte grote dorpsfeest met alles er op en er aan, op donderdagmiddag de lunch voor de schoolkinderen en later op de middag de kinderdisco, de bonte avond, de optocht, de versierde straten en ja ook de vrijdagavond met band en de matinee op zaterdagmiddag. Juist in de optocht en de versierde straten vind ik onderlinge verbinding terug en dat heb ik nu wel gemist.

Gelukkig was dat wat verder in de middag wel een beetje aanwezig. Ik heb mij tijdens de matinee kostelijk vermaakt met het observeren van de jonge stellen met kleine kindertjes. Ik heb ze tijdens mijn eerste feest, nu negen jaar geleden, leren kennen als enthousiaste jongeren die best bereid waren om op de vrijdagmiddag een zeskamp of later een survival e organiseren.

Nu negen jaar later hebben de meesten van hen een gezinnetje met één of twee jonge kindjes. We hadden voor de kleine kindjes een parcours met trapautootjes en puzzelhoek met grote puzzelstukken.  En of het de gewoonste zaak van de wereld was, de meeste kleine kindjes kregen een koptelefoon op om het gehoor te beschermen. Ik vond het heel vertederend om te zien hoe deze jonge ouders met hun kroost optrokken en het gtegelijkertijd ook heel gezellig met elkaar hadden

Een goede zaak lijkt mij, terwijl ik dit jaar het geluid niet eens zo irritant hard vond als voorgaande jaren. Zowel op de vrijdagavond als op de zaterdagmiddag had ik bij de muntenverkoop voor de consumpties minder moeite om het te verstaan. Ik heb mijn taak als muntenmeisje weer met heel veel plezier uitgevoerd. Hierna ben ik er als medebestuurslid van Oranje nog één jaar bij om het grote dorpsfeest te organiseren en daarna zet ik er definitief een punt achter, hoe gezellig en goed de samenwerking ook is. Dan is het echt einde verhaal. 

                                         klik

Mijn hond heet Hessel

hanscke | Maandag 03 Juli 2023 - 7:28 pm | | Standaard | Vijf reacties