DE ZAK VAN


Samen sleepten we, Nina en ik, de zak met cadeautjes van de gang naar de kamer. Met haar drie en een half jaar en nog een klein beetje wist ze zich nog iets te herinneren van het sinterklaasfeest van vorig jaar. Ze is net als de sint weer een paar weken in Nederland en natuurlijk moet dat oer Hollandse feest dan gevierd worden. Om het niet al te ingewikkeld te maken is er besloten om het dit weekend met Nina en haar vader en moeder te vieren. Op een bepaald moment deed zoonlief de deur naar de gang open en riep Nina. Toen ze de zak zag liggen was er iets van herkenning bij Nina. Zoiets had ze vorig jaar ook al eens meegemaakt. Dat de deur naar buiten ook openstond ging aan haar voorbij. Het eerste cadeautje wat uit de zak kwam was niet voor Nina, een foutje dat natuurlijk snel hersteld werd en glunderend maakte ze het pakje open. Daarna was er een pakje voor opa en oma, en in dit stadium was ze nog best bereid het pakje gewoon door te geven. En toen was er weer een pakje voor haar. De houten trein slokte even helemaal haar aandacht op. Dit gedrag had ik vorig jaar ook al bij haar gezien. Eigenlijk zou ze het liefst direct met de treintjes zijn gaan spelen, de zak met cadeuatjes verder helemaal vergetend. Na een korte pauze werd het pakjesfestijn vervolgd en Nina kreeg meer en meer aandacht voor de zak met pakjes. Ik zag hoe Nina en haar moeder een blik van verstandhouding met elkaar wisselden voordat Nina in de zak dook om een nieuw pakje op te diepen. Dat gebaar, die blik, het raakte mij. Het deed mij heel sterk terugdenken aan de tijd dat haar vader die zelfde leeftijd had. Ook hij had de kunst om op zo'n intieme non-verbale manier met mij van gedachten te wisselen. Nina liet vervolgens haar moeder de naam van het pakje oplezen, waarna zij het pakje naar de plaats van bestemming bracht.  Met ieder pakje werd haar enthousiasme groter en ook haar serviceverlening nam toe. Ze wilde zelfs de pakjes wel voor iedereen open maken. Ik heb genoten en hoewel Nina niet veel Nederlands spreekt, verstaan we elkaar goed. Het feest is nog niet op. Woensdag haal ik de kleine meid en haar moeder uit Amsterdam op. Op de school waar ik werk is er woensdagmiddag een sinterklaasfeest voor de kinderen en de kleinkinderen van de werknemers. Het lijkt me geweldig om daar mèt Nina aanwezig te kunnen zijn en ik verheug me daar ten zeerste op. Ik hoop dat we er goede herinneringen aan over zullen houden, die mij van pas gaan komen als ze straks net als de sint het land weer uit is.

hanscke | Zondag 29 November 2009 - 5:15 pm | | Familie | Acht reacties

OP DE STEP


Ik kan met veel genoegen terug kijken op het Paasweekeinde. Met eieren verstoppen hadden we nog niet veel ervaring, maar gisteren en vandaag hebben we dat helemaal in gehaald. Het mooie weer, de tuin, de familie en zij! Ik heb met volle teugen genoten. Wat is het heerlijk om je kleindochter weer een paar dagen om je heen te hebben en wat gaat het toch snel. Al weer ruim drie en een half jaar. Ik had ergens een step in de aanbieding gezien en P. en ik dachten dat ze er nu wel groot genoeg voor zou zijn........Vanmorgen, na het paaseierenfestijn, nog in de pyama was het tijd om haar de step te geven. En werkelijk, onvoorstelbaar, ze pakt de step aan en begint als een volleerde stepper te steppen. (klik op de foto voor een groter formaat)


hanscke | Maandag 13 April 2009 - 10:13 pm | | Familie | Negen reacties

KWALITIJD


Tijden veranderen. Vroeger, (ik hoor u al denken, daar komt zij weer aan met haar vroeger, maar dat vroeger heeft een grote indruk op mij gemaakt) toen ik nog kind was, gingen we ook wel eens een dagje op familiebezoek. Apeldoorn-Eerbeek is ongeveer 15 kilometer. Daar de broers en de zussen van mijn moeder in Eerbeek woonden, gingen we toch wel twee à drie keer per jaar naar Eerbeek. Op zondag dan. In de zomer op de fiets, in de winter met de bus. De VAD. Het was altijd een hele onderneming en er werd dan ook steevast een hele dag voor uit getrokken. 's Morgens half tien weg, 's avonds rond acht uur weer thuis.

Later toen wij naar de Achterhoek verhuisden, nam een familiebezoek, of wij nu op bezoek gingen of de visite kwam bij ons, een heel weekend. Maar we hadden toen ook nog geen auto en het openbaar vervoer nam wel een paar uur in beslag. In de jaren dat wij, en daarmee bedoel ik mijn generatie, pas getrouwd waren en al wel in het bezit van auto waren,  heerste ook nog de gedachte dat, als je langer dan een uur moest rijden, het eigenlijk ondoenlijk was om op één dag heen en weer te gaan. Een bezoek bestond dan vaak uit twee dagen. Soms ook uit drie. Vrijdagavond komen en zondag tegen de avond weer vertrekken. Zo'n visite moest dan ook ver van te voren gepland worden.

Vandaag zijn wij naar Rotterdam gereden en weer terug. Even bij schone zus kijken die thuis bezig is te herstellen van het krijgen van een nieuwe knie. Dat even werd op uitdrukkelijk verzoek toch wel iets meer dan een halve dag. Op de terugweg moest ik toch  even in mijzelf een beetje lachen toen we al zoevend over de vierbaanswegen flink de vaart erin hadden en ik terugdacht aan de familiebezoekjes van weleer. 15 kilometer, waar hadden we het over? Maar zo was toen de gedachte, het moest de moeite lonen. Voor mij zit het lonen niet in de kwantiteit aan tijd maar aan de kwaliteit. En die was er vandaag volop. Het was de moeite van het rijden waard.

hanscke | Zondag 08 Februari 2009 - 11:01 pm | | Familie | Tien reacties

VERGETEN?


Had ik mij voorgenomen om iets over Barbie te gaan schrijven, gooit de plotselinge dood van Hans Beck, de ontwerper van Playmobil roet in het eten. Over Barbie kan ik wel uit eigen ervaring schrijven en dat komt dan ook nog wel. Uiteindelijk wordt zij in maart pas 50 jaar. Dat heeft dus nog de tijd. Nu vragen de playmobilpoppetjes even de aandacht, alleen  staat dit veel verder van mij af. Hoe goed en veel ik mij ook uit het verleden kan herinneren, ik heb grote moeite om het één of het ander over dit speelgoed terug te halen. Ik had er niets mee. Ik heb het toentertijd heus wel gekocht en ook van deze en gene wel gekregen voor mijn kinderen, ik vond het ook mooi, maar daar stokt mijn herinnering. Er kleeft geen belevingswaarde aan dit speelgoed. Dit in tegenstelling tot Lego. Ik kan mij niet herinneren hoe mijn kinderen hier mee gespeeld hebben. Nogmaals, ik vond het mooi, het leken mij hele leuke hebbedingetjes voor mijn kinderen, maar nogmaals, ik heb er geen beelden bij hoe zij met dit speelgoed speelden. Ik heb de poppetjes, net als de lego, wel bewaard en het zit tegenwoordig ook in de speelgoeddoos van de kleinkinderen. En zie daar, tijdens het verjaardagsetentje van mijn vader in december, (ik had een linkje kunnen maken, maar dat was me op dit moment even iets te veel werk)  had ik een paar stuks voor kleindochter Nina meegenomen voor het geval dat haar vader en moeder er zelf niet aan gedacht zouden hebben om iets van speelgoed paraat te mee te nemen. Sowieso is het speelgoed, meegebracht door een oma, in heel veel gevallen aantrekkelijker dan het eigen speelgoed, omdat het een andere lading heeft dan het meegebrachte spul van thuis. Het is speelgoed wat je als kind niet altijd tot je beschikking hebt, waardoor het als vanzelf heel aantrekkelijk wordt. Ze heeft er dan ook volop mee gespeeld. En dat beeld heb ik nu voor ogen en daarmee zal ik oud worden. Ik heb dus geen beelden van hoe mijn kinderen met deze poppetjes speelden, maar het spel van Nina zal ik niet gauw vergeten. Het zijn die beelden die ik koester. Nina woont nu (even) heel ver van mij vandaan en mede daarom is die herinnering is mij dierbaar. Dat was dan ook het eerste wat ik voor ogen had toen ik in het nieuws hoorde dat de maker van dit speelgoed overleden was.

hanscke | Woensdag 04 Februari 2009 - 11:50 pm | | Familie | Twaalf reacties

STRANDILLUSIE


Het mooie van een voorstellingsvermogen is, dat je daardoor soms even in staat bent om een eigen wereldje te creëren. Zo zie ik mijzelf  boven op een duin zitten. Ik kan het harde helmgras bijna tegen mijn blote benen voelen bewegen. De lucht is strak blauw en de zon schijnt uitbundig. Er staat een klein briesje en het is aangenaam van temperatuur. Niet warm genoeg om op het strand te liggen maar niet te koud voor een wandeling langs het strand. Ik mag mij verheugen in een tevreden gevoel. Ik begin te merken dat ik al een lange weg heb afgelegd. Ik wil nog steeds verder, ook al is het soms wat zwaar. Het rulle zand van het strand geeft soms te veel weerstand waardoor ik vermoeid raak. Even lijkt het beter om  langs de vloedlijn  te gaan, totdat ik voor een te grote inham van het zeewater kom te staan. Eén ding weet ik zeker. Ik wil verder, hetzij er doorheen of er omheen. Ik besluit om uit te wijken en via het mulle zand te gaan. Ik neem de tijd en ik loop door naar het duin om daarboven even neer te strijken. Ik kijk naar beneden en ik zie dat vele mensen bezig zijn hun pad en hun richting te kiezen, maar elk zal afzonderlijk zelf de stappen moeten zetten om vooruit te komen.
Vaag meen ik in de mensenmenigte mijn kinderen te herkennen. Zij zullen ongetwijfeld dezelfde hindernissen tegen komen als waar ik tegenaan ben gelopen of die ik opnieuw zal tegenkomen. Zij zullen misschien net iets andere keuzes maken of op een ander moment dan ik het rulle zand van het strand kiezen, maar zij zullen gaan. En het zal niet beter zijn dan mijn gekozen pad, niet slechter, maar gewoon anders. Ik sta op om naar het strandpaviljoen te gaan. Zo af en toe treffen we elkaar om gezellig samen even een kop koffie te drinken. Een ieder zal daarna weer zijns weegs op eigen wijze gaan.

Deze mijmeringen, deze beelden, ik zag ze voor me en beleefde dit op mijn vrije dag, lekker zittend op de bank, in mijn heerlijke knusse warme huis en ik was gelukkig.

hanscke | Maandag 02 Februari 2009 - 3:54 pm | | Familie | Dertien reacties

INGESLAPEN


Het is gebeurd. De oude man is ingeslapen. Na ruim een week van leven, hoop doet leven, overleven en vechten om te leven is er vanmorgen een einde gekomen aan zijn leven. Nadat hij gisteren op de afdeling intensive care was geplaatst leek het er eerst niet op dat er iets aan zijn situatie zou verbeteren, maar rond het middaguur was het toch weer mogelijk om enkele woorden met elkaar te wisselen. Hoewel gisteravond om negen uur de toestand enigszins verbeterd leek, skoanheit lag rustig en vredig te slapen toen wij nog even bij hem keken, bleek vandaag dat dit onze laatste woorden met elkaar zijn geweest.

Vanmorgen rond half negen werden we gebeld met het verzoek de andere familieleden te waarschuwen en naar het ziekenhuis te komen. De eerste aanblik viel niet mee, maar bij het komen van de andere kinderen ging allengs het ademhalen wat minder moeizaam. Vijf minuten nadat we er allemaal waren, kinderen en aangetrouwde kinderen, is skoanheit heel vredig heen gegaan. Het was heel indrukwekkend om dat samen als familie mee te mogen maken. Het heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt

hanscke | Zaterdag 27 December 2008 - 10:57 pm | | Familie | Vijftien reacties

VOORLOPIGE DIAGNOSE


Aan het artikel van MANTELZORG had ik een ander vervolg willen geven dan het nu krijgt. Ik had mijn zorgen over mijn eigen toekomst aan de orde willen stellen. Met geen kinderen die in de buurt wonen die straks op hun beurt de zorgtaken voor P. en mij op zich zouden kunnen of moeten nemen. Ik zou wat dieper op deze materie in hebben willen gaan en daarbij inhakend op de verschillende reacties die geplaatst zijn. Het maakte namelijk wel het een en ander los.

Maar helaas is de situatie er even niet naar. De toestand van schoonvader is heel zorgelijk. Er is vermoedelijk sprake van de ziekte van Kahler en dan in een verder gevorderd stadium.

Er nemen nu heel andere problemen een plaats in mijn denken in. Wat is in deze situatie wijs. De man is 88. Wat is er nog mogelijk, wat kan er nog, wat moet er nog. Hoe zien de eigen kinderen hier tegenaan? Ik ben slechts aangetrouwd en wat het allerbelangrijkste is, wat wil de de oude man zelf? En dit laatste is moeilijk in te schatten. Op dit moment, en dan bedoel ik nu, deze dagen, een echt gesprek met hem voeren, lijkt bijna niet mogelijk.

Van terug naar het verzorgingshuis gaan zal voorlopig geen sprake kunnen zijn. Hem als familie zoveel mogelijk bijstaan, dat is nu onze taak en onze plicht en ik zal dit met liefde vervullen. 

hanscke | Dinsdag 23 December 2008 - 3:39 pm | | Familie | Tien reacties

GESLAAGD

Sinterklaas vieren brengt veel drukte met zich mee, maar ik heb er echt volop van genoten dat ik dit jaar aan alle kanten mee mocht doen. Het feest zou in Den Haag plaats vinden en als suggestie was gedaan om een schoolbord te geven. En dan het liefts één tegen een wand. De maten werden keurig doorgegeven. Omapiet heeft vorige week het bord laten zagen, en het die zaterdag in de witte grondverf gezet en in de week daaropvolgend is het twee keer met schoolbordverf zwart gemaakt. Het resultaat was verbluffend en het paste uitstekend. Maar, nadat vorige week op zaterdag het schoolbord in de steigers was gezet en er wat andere cadeautjes gekocht waren, moesten er ook cadeautjes voor Nina ingepakt worden, want opeens was er een telefoontje dat zij die zondag zou komen. Voor haar waren er mooie grote houten kralen, want op deze leeftijd is 10 maanden verschil nog veel. We hebben samen een hele fijne dag gehad, maar op de één of andere manier heb ik èn Nina èn de kralen èn de andere cadeautjes niet op een foto staan. Het uitpakfeest van Nina ging die zondag heel geleidelijk. Als er een pakje was uitgepakt werd er eerst heel lang meegespeeld voordat er nieuw pakje geopend werd. Maar het was ook een heel andere situatie dan gisteravond, want er waren alleen maar pakjes voor haar waardoor het een heel ander soort sinterklaasfeest was.  Ik vond het geweldig om dit feest ook met haar te beleven. In de afgelopen week moest ik ook nog op pakjesjacht voor dochterlief, twee surprises maken voor twee leerlingen, ook op school zou het feest gevierd worden. Omdat er een nieuwe leerling in mijn groep zou komen, viel ik in de prijzen om een extra surprise te mogen maken. En toen, op het allerlaatste moment, bedacht ik ook nog dat Rixte krijtjes en een schoolbordwisser bij het schoolbord moest hebben. Uiteindelijk is het heerlijke avondje ook een heel gezellig avondje geworden. En toen alles was uitgepakt was het eindelijk zover dat Rixte kon gaan spelen. Ze had als eerste de doos kralen uit de zak van Sinterklaas gepakt en ze wilde er net als Nina direct mee aan de slag.  Dat konden we haar gelukkig uit het hoofd praten, maar toen alle cadeautjes waren uitgepakt en opa het schoolbord op de juiste plek ging hangen, kon Rixte eindelijk aan haar klus beginnen, kralen rijgen. Het is een armband voor oma geworden en ik was er erg blij mee. Met een heel voldaan gevoel ben ik vannacht doodmoe mijn bed ingerold. Moe, maar wel voldaan!

 

hanscke | Zaterdag 06 December 2008 - 7:55 pm | | Familie | Acht reacties