LACROSSE


Tijdens het lezen van het artikel over de sport lacrosse, gingen mijn gedachten onwillekeurig terug naar het fenomeen panna, het kooivoetballen. Het heeft niets met elkaar te maken, behalve dan dat het, toen ik er een aantal jaren geleden over las, het volslagen nieuw voor mij was, net zoals lacrosse dat nu ook is.

Ik wist bijna zeker dat ik ooit een blogje over panna geschreven had en het leek mij leuk om daar even naar te verwijzen. Maar hoe ik ook zocht, het was en is nergens te vinden. Ik kon bijna niet anders dan constateren dat er misschien wel een gat of een andere onvolkomenheid mijn geheugen is binnengedrongen. 

Tijdens het koken schoot mij te binnen dat ik ooit een weblog bij 20six ben begonnen en dat ik die blogjes niet meegenomen heb naar b-cool en dus ook niet naar mijn huidige site. Ik zal er du zeker over geschreven hebben. Ik weet nu heel goed wat panna is. Als ik ooit iets uitgezocht heb en er daarna over geschreven heb, dan vergeet ik het nooit weer.  

Zoals ik hierboven al beweerde, lacrosse en pannavoetbal hebben niets met elkaar gemeen. Lacrosse is voor Nederland een nog nieuwe maar wel snelgroeiende sport. Verenigingen zijn alleen eigenlijk nog maar in de grote steden te vinden. Daar spelen ze vaak op hockey- of voetbalvelden. In Canada en in de Verenigde Staten is het een erg populaire sport en na honkbal de meest beoefende zomersport.

De sport is een mengeling van basketbal, american football, hurling, ijshockey en hockey.

Lacrosse is een teamsport die wordt gespeeld met 10 spelers per team. Elke speler draagt een stick (crosse) met aan het uiteinde een netje, waarin hij de bal houdt. De bedoeling van het spel is om de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander te schieten, waarbij 1 doelpunt 1 scorepunt oplevert. De lacrossebal is een harde rubberen bal met een gewicht tussen de 142 en 149 gram, en is in grootte vergelijkbaar met een tennisbal. Ik zie het spel nog niet echt voor mij, daarvoor heb ik net iets te weinig informatie, maar het schijnt er wel hard aan toe te gaan.

In navolging van de grote steden gaat nu ook Leeuwarden proberen een lacrossevereiging van de grond te tillen. Ach misschien vind ik het over een aantal jaren wel net zo gewoon alls de pannavoetbalveldjes of pannakooien, die overal her en der in den lande verschenen zijn. Ik zal er in de toekomst vast nog wel eens meer van horen. Of misschien van u, want graag zou ik van de bezoekers willen weten, kent u deze tak van sport en zo ja, kent u de spelregels van dit spel??

 

hanscke Zaterdag 22 Oktober 2011 - 7:25 pm | | Standaard

tien reacties

Sjoerd

Het is hier de eerste keer dat ik er van hoor. Maar op youtube heb ik verschillende filmpjes erover gevonden.

Sjoerd, (URL) - 22-10-’11 22:34
Nanos

Ik zag een paar keer lacrosse op tv. Ziet er leuk uit. De spelregels zijn voor mannen en vrouwen verschillend. Bij mannen is het een contactsport, bij vrouwen niet, weet ik nog.

Nanos, (E-mail ) (URL) - 22-10-’11 23:55
Nanos

Dan wil ik het weten ook, dus ik heb direct even gegoogeld :-)
De spelregels staan hier bij Wikipedia:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lacrosse

Nanos, (E-mail ) (URL) - 23-10-’11 00:06
Renesmurf

Nee, ik kende het totaal niet, ook al omdat ik niet zo van de sport ben.
Maar als ik het zie kan het zomaar zijn dat ik het herken.

Als er voldoende animo is maakt het wel een kans, toch denk ik dat er al genoeg sporten zijn en dat vele het al moeilijk hebben.

Overigens, bij mij is er ook wel eens een logje niet te vinden, terwijl ik zeker weet dat ik het getikt moet hebben.

Renesmurf, (URL) - 23-10-’11 00:40
Hanny

Nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd of er animo in ons land is voor een nieuwe sport.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-10-’11 01:13
Marjolijn

Nee, nog nooit over gehoord of gezien.
Wie weet gaat het wel iets moois worden.
Fijne zondag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 23-10-’11 05:47
Bertie

Alleen van boeken ken ik het, in Amerikaanse romans spelen studenten dit spel. Ik wist niet dat het was overgewaaid naar Nederland.
Misschien wordt het wat.

Bertie, (URL) - 23-10-’11 10:45
Annemarie

Ik ken het helemaal niet…

maar klinkt op zich wel aantrekkelijk om te gaan kijken. :-) Maar om te beoefenen?

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 23-10-’11 21:53
Thérèse

O jee, ik ken beide sporten niet en eigenlijk dat panna nog minder dan lacrosse, maar ik kijk ook nooit naar Studiosport. Misschien scheelt dat. Toch niet iets om mij voor te schamen, dacht ik?

Thérèse, (URL) - 24-10-’11 20:17
Trijntje

Ik kende de naam van het spel lacrosse al heel lang, vanaf dat ik een jaar of tien was. Ik las namelijk graag de boeken over Pitty op kostschool, dat was halverwege de zestigerjaren.
Echt ouderwetse meisjesboeken, zes in totaal, voor elk leerjaar één.
Ze spelen in Engeland, en de meisjes speelden lacrosse.
Het intrigeerde me wel, wat dat nu voor spel was, maar ik heb het indertijd niet uitgezocht. Google bestond natuurlijk ook nog niet. Geen idee of het wel ergens in de Oosthoek of Winkler Prins encyclopedie stond.
Enige jaren geleden ontdekte ik dat lacrosse nog steeds gespeeld wordt, en kennelijk komt het in Nederland nu op.
Pannavoetbal ken ik sinds een paar jaar als verschijnsel.

In de plaats waar ik woon wordt pannavoetbal ingezet voor hangjongeren, om hen te stimuleren leuk en sportief bezig te zijn.

Trijntje, - 02-11-’11 07:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.