DUMAS


Al lezend kwam ik weer eens een naam van een schilder tegen en dat prikkelt mij dan genoeg om dit even op te zoeken. De naam Marlene Dumas deed ergens in de verte wel een belletje rinkelen, maar haar echt thuis brengen kon ik niet.

Wat is zo'n computer dan een zegen. Op deze manier op zoek gaan, was vijfentwintig jaar geleden echt niet mogelijk. Ik liep toe vele malen tegen het feit aan dat ik iets niet wist en dat ik mij dan voornam om het bij gelegenheid maar eens in de bibliotheek op te gaan zoeken. Maar de gelegenheid deed zich dan heel vaak niet voor en ik vergat het heel vaak weer. Het mij ergens in verdiepen kwam er dan gewoon niet van.

Met de PC is dit wel mogelijk, dus maar even aan het zoeken. Maar dat even wordt dan vaak wel heel lang, omdat ik ergens blijf hangen. Ik zie een aantal werken van haar, dat boeit mij en dan wil ik wat meer weten van de persoon Marlene Dumas. Hup naar de volgende site en ik krijg mijn informatie.

Ze is ongeveer van mijn leeftijd, ze is van Zuid Afrika naar Amsterdam gekomen en ze wordt geplaatst bij de conceptuele kunstenaars. In dat rijtje zie ik ook Wim T. Schippers staan en opeens begrijp ik dat gedoe met die pindakaas.

Via via kom ik op de website http://www.allposters.nl/   terecht en ja, dan ben ik nog lang niet uitgekeken. Opeens zie ik iets van Dubuffet. Het doet mij direct denken aan een tekening van één van de kleindochters. Ik heb daar een foto van gemaakt en die komt nu zo af en toe voorbij omdat de screensaver als fotogalerij staat ingesteld. Dat is een hele aardigheid, want zo zie ik in de loop der tijd alle foto's in willekeurige volgorde voorbijkomen. Ook de foto van die tekening.

Alleen ik weet niet waar ik dat ding kan vinden. Wat ik wel weet is, dat ik die foto moet vinden en dat ik die dan wat uirvergroot wil afdrukken. Die foto wil ik definitief als kunstwerk aan de muur hebben hangen. Het doet zeker niet onder voor het werk van die Dubuffet, waarvan er in een beperkte oplage posters zijn gemaakt.

Voor de nieuwsgierigen onder ons: Het boek waarin ik de naam Dumas tegenkwam heet: De Franse tuinman van Santa Montefiore. Het is een niemandalletje, maar het leest ter ontspanning wel even lekker weg.

                                                            klik

hanscke Dinsdag 15 November 2011 - 11:23 pm | | Standaard

vijf reacties

Hanny

Internet is geweldig om iets op te zoeken, hoewel je toch uit moet kijken dat de informatie klopt. Dat hadden we in onze jeugd moeten hebben. ;-)
Met alle mogelijk namen de zoekmachine erop loslaten om de foto te vinden op je pc. Succes ermee!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 16-11-’11 01:41
Sjoerd

Het is hobby gegroeid naar mijn beroep, het hele ICT gebeuren en alles wat daarbij komt. Het boeit mij nog steeds…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 16-11-’11 08:19
Marjolijn

Ja, surfen over het WWW maakt de wereld groot en je kunt hele mooie dingen tegenkomen.
Mooie dag vandaag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 16-11-’11 10:43
Renesmurf

ja, ik heb dat ook, lekker dingen opzoeken op google en dan verdwalen.

Ik ben zelf niet zo dat ik dingen echt aan de muur wil hebben of zo, het blijft bij rondsurfen en weer een boel nieuwe favorieten er bij.

Schippers begreep ik altijd al wel, ik poogde dat nog uit te leggen, maar das niet te doen.

Renesmurf, (URL) - 16-11-’11 18:06
Thérèse

Ja, zeker is dat heerlijk, dat meteen te kunnen opzoeken (en dan eventueel verder te gaan.) Ik ken M.Dumas haar werk al heel lang, maar ja, het is mijn vak en was vooral de 1e keer dat ik het zag danig onder de indruk.
Maar haar conceptuele kunst ken ik eigenlijk niet. Ik zal het eens gaan opgoegelen.

Thérèse, (URL) - 17-11-’11 19:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.