ALLERGIE

Had ik het maar niet genomen, dat laatste glaasje wijn, dat zoveelste koekje, dat derde chocolaadje of het zoveelste stukje kaas of worst, of die overheerlijke cashewnoten. Gelukkig ben ik niet zo heel vaak zo'n spijtoptant, vol met deze gedachtes, maar eerlijk is eerlijk, met een glas wijn kan ik zo heel af en toe de fout in gaan. Dan is het zo gezellig.....

Ooit was er een tijd, dat we op vrijdag- of zaterdagavond ook lekkere knabbelnootjes bij die wijn hadden. Het allerlekkerste vond ik de cashewnoten. Ik schrijf met opzet vond, want ik koop ze al een hele poos niet meer. Heel af en toe sta ik nog met een zakje in mijn hand om het met een zucht weer weg te leggen. Ik word er namelijk ziek van. Mijn darmen kunnen dat heerlijks niet meer op een juiste wijze verwerken.

Door schade en schande heb ik die wijsheid opgedaan. Eerst wil je, (hiermee bedoel ik mijzelf) niet geloven dat de lichamelijke ongemakken ontstaan na het eten van die lekkere noten, maar na de zoveelste poging om het toch nog eens te proberen, weet je genoeg. Het kan niet meer. Ik leg mij er bij neer.

En dan hoor ik opeens, dat zal rond 15 november geweest zijn, op de radio iets over kinderen en allergieën en cashewnoten. En o ja, dat stond ook nog op mijn lijstje om dat even uit te zoeken. Na enig speurwerk kom ik inderdaad het artikel tegen. In dat artikel schijnt het vooral om kinderen te gaan, maar ik kan u verzekeren, ook bij volwassenen kunnen cashewnoten voor grote problemen zorgen. Hoe lekker dan ook, voor mij geen cashewnoten meer

Als illustratie dit keer een stukje uit het persbericht.

Nederland telt steeds meer kinderen met een ernstige allergie voor cashewnoten. Dit probleem is mogelijk groter dan de bekende pinda-allergie. Onderzoekers van Erasmus MC, UMC Groningen en Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoe vaak deze allergie voorkomt en hoe ernstig kinderen erop reageren.

hanscke Zaterdag 26 November 2011 - 11:54 am | | Standaard

elf reacties

Sjoerd

Ik heb ze ook al een tijdje niet meer gegeten. Ik kan ook behoorlijk allergische reacties krijgen. Soms weet ik niet eens waarvan.

Sjoerd, (URL) - 26-11-’11 12:52
Renesmurf

Nou, gelukkig ben ik dan geen knabbelaar.

Ik vind al dat gesnoep ook nergens voor nodig.

Maar voor wie het wel lekker vindt, daarvoor is het jammer.

Maar wat anders nemen dan.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 26-11-’11 17:23
nans

volgens mij reageer ik niet op cashewnoten, gelukkig. Maar bij mij gaan de darmen van streek van gluten! Vandaag weer gemerkt, gisteren even gezondigd met bladerdeeg…. foei!

dat cashewnoten allergie nog vaker zou voorkomen dan pinda is schrikken!

grtz!

nans, (URL) - 26-11-’11 18:49
Hanny

Het lijkt me heel vervelend om voor (cashew)noten een allergie te hebben. Noten schijnen in behoorlijk wat artikelen gebruikt te worden. Zeker jammer als je weet dat je het hebt en je niet zo’n zakje met lekkere inhoud mee kunt nemen uit de supermarkt.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-11-’11 20:19
ria

Ik vind cashew noten eigenlijk de minst lekkere die er zijn. Eigenlijk heb ik alleen last van drop, ook zoiets, dikke buikpijn en soms kan ik toch de verleiding niet weerstaan.

ria, (URL) - 26-11-’11 20:54
Nnaos

Ik krijg gruwelijke maag- en darmstoornissen van paprika en aubergine. Die dingen komen hier de drempel niet meer over. Paprikapoeder zul je evenmin aantreffen in onze keukenkastjes.

In restaurants heb ik dus altijd vragen. Ik wil het nooit meer meemaken.

Nnaos, (E-mail ) (URL) - 27-11-’11 00:20
Marjolijn

Nee, van cashewnoten geen last, wel van paprika, dat schijnt ook vaker voor te komen.
Fijne zondag meis.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 27-11-’11 09:27
Rob Alberts

Steeds meer allergieën worden bekend.
Haren, veren, schimmels en stof zijn mijn boosdoeners.
Maar problemen met eten en drinken vind ik nog erger.
Zeker als het lekker smaakt.
Ik ben benieuwd of er ook een oplossing gevonden wordt voor voedsel allergieën.
Bezorgde groet

Rob Alberts, (URL) - 27-11-’11 09:28
Annemarie

Ik heb geen idee….

Ik eet ze bijna nooit. Vind ze trouwens wel super lekker! :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 27-11-’11 12:19
Bertie

Jammer Hanscke, ze zijn zo lekker. Ook zonder wijn.
Wat ik vreemd vind is dat een paar overgevoeligheden pas op latere leeftijd optraden.
Plotseling kon ik niet meer tegen mosterd(dikke keel) en cup-a-soep (buikkrampen).
Over dat berichtje: hoeveel kinderen aten vroeger cashewnoten?

Bertie, (URL) - 27-11-’11 17:55
hanscke

@Bertie: Ik denk dat we vroeger pinda’s aten en dat cashewnoten van de nieuwe tijd zijn. Ik was vroeger zelf niet zo dol op pinda’s

hanscke, (E-mail ) (URL) - 27-11-’11 20:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.