KLEINE GENEUGTEN


Soms denk ik wel eens dat ik nu wel weet hoe ik zelf in elkaar steek, maar ook op oudere leeftijd doe ik nog wel eens nieuwe ontdekkingen. In de afgelopen tijd ben ik mij er van bewust geworden, dat ik mijzelf weinig ruimte toesta om mij te verheugen op de kleine genoegens van het leven.

Een aantal weken geleden gingen wij naar het theater naar een voorstelling van Montezuma. Vooraf zag ik eigenlijk alleen maar apen en beren in de trant, van: o ja, op tijd eten, we MOETEN weg, ZOU het wel wat zijn en wat was het leuk...... helaas is het er bij gebleven om er een blogje over te schrijven, maar ik hjeb het fantastisch gevonden.

Gisteravond had ik ongeveer eenzelfde ervaring. Ik kon mij vooraf nauwelijks verheugen dat ik 's avonds naar de bios zou gaan. Vooraf een hapje eten met oudcollega/vriendin sprak mij meer aan dan de film Nova Zembla die we samen zouden gaan zien. Veel mensen hebben zoiets, van ja, leuk, morgen dit of volgende week dat. Op de één of andere manier zit/zat daar bij mij een blokkade.

Ik kan mij nog herinneren dat dochterlief een vriendinnetje had die heel vaak bij ons binnenkwam met de woorden: ik heb zo'n zin in morgen. Ik heb mijn kinderen altijd voorgehouden dat je ook zin moest hebben in vandaag, niet wetend dat ik dat waarschijnlijk vanuit een eigen blokkade heb verkondigd.

Nu zie ik pas, dat er niets mis mee is om je te verheugen op kleinere dingen, want wat vond ik het leuk om die film te zien nu hij nog up to date is. Ik merkte dat ik na afloop heel vrolijk naar huis reed met een gevoel, zo, daar heb ik mijzelf eens een plezier mee gedaan. Ik begin die gevoelens te herkennen, want het was ongeveer hetzelf als na het schouwburgbezoek en niet te vergeten het concert symfonica in rosso.

Naast het grote verheugen op de vakanties, dat heb ik dan wel weer, ik ben allang bezig met de vakantie van volgende zomer, we willen naar de Corrèze, en ook ben ik in mijn hoofd al zachtkens bezig met mijn reisje naar Rome in het voorjaar, ga ik meer stil staan bij de kleinere geneugten in het dagelijkse leven. Voorpret mag ook bestaan net zo goed als de napret.

                            klik

hanscke Donderdag 01 December 2011 - 11:08 am | | Standaard

negen reacties

Wieneke

Ja, onbezorgd genieten en jezelf eens verwennen moet je leren. Vooral als je van het serieuze verantwoordelijke soort bent.
Maar het gaat jou lukken, Hanscke. Dat weet ik zeker :-)

Wieneke, (URL) - 01-12-’11 12:23
Sjoerd

Ik heb daar ook wat moeite mee, als ik er ben is het leuk, maar om er te komen…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 01-12-’11 13:33
Hanny

Het zijn juist de kleine dagelijkse dingen die zoveel vreugde kunnen geven. Die maken mij blij. Daar verheug ik mij op. Mijn man denkt ongeveer hetzelfde als jij. Dat is zo jammer, want dan mis je zoveel.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 01-12-’11 15:10
SUSKE

grote dingen voor mij hoeven niet echt.
gezellig samen genieten hoeft ook niet duur of speciaal.
voor mij dus ook de kleine dingen om van te genieten.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 01-12-’11 21:16
Renesmurf

Ik heb mezelf afgeleeerd om me ergens op te verheugen.
Ik vond het altijd erg vervelend om me ergens op te verheugen en dat het nog niet zover was.

Dus nu kan ik op de vrijdagmiddag tot het laatste doorwerken en kijk ik ook nooit meer echt uit naar de vakantie.

Ik geniet wel als het zover is.

Renesmurf, (URL) - 01-12-’11 23:53
Marjolijn

Het zijn juist de kleine dingen die het hem doen.
En zeker waard om je er ook op te verheugen, net als nagenieten.
Het mag allemaal.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 02-12-’11 08:09
Annemarie

Maar soms is het juist goed om je er niet op te verheugen, want dan valt het altijd mee… :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 03-12-’11 16:11
Bertie

Je verheugen op kleine dingen is óók een vorm van gelukkig zijn. Vind ik.

Bertie, (URL) - 03-12-’11 19:43
Thérèse

….en soms heb je bij iets enorme VOORpret en dan kan het eigenlijk gebeuren al niet meer tegen vallen. En je hebt DUBBEL pret. Ik zou het proberen, Hanscke.

Thérèse, (URL) - 04-12-’11 19:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.