POSTCROSSING


Een paar weken geleden las ik een artikel over de terugkeer van de 'leuke post'. Dit zou een reactie zijn op de vele elektronische post en email. Vroeger stuurde iedereen een kaartje als men met vakantie was. Er zijn vele kaartjes van Ameland en de Veluwe verstuurd. Sinds de reizen naar steeds verder gelegen bestemmingen gaan is het prentbriefkaartenverkeer afgenomen.

Toch is het bijzonder om post te krijgen uit de Dominicaanse Republiek of uit Chili. Vooral als het persoonlijk is. Net als de heropleving van de vinylplaat na cd en ipod, schijnt er nu een opleving aan te komen met de de prentenbriefkaart.

Een jonge Portugees, Paulo Magelhaes bedacht een nieuwe toekomst voor de ansichtkaart en noemde dit postcrossing.. Meedoen kost niets. Wie zich inschrijft maakt een persoonlijk profiel aan met eigen voorkeuren. Dit kan van alles zijn, landschappen, auto's, molens, koeien, gebouwen, te veel om op te noemen. 

Alle deelnemers zijn voor leden (inloggen om binnen te komen op de website) terug te vinden. Er kunnen maximaal vijf adressen aangevraagd worden en per e-mail ontvangt de aanvrager dan een willekeurig adres en een code met de nationaliteitsletters van het eigen land. De code wordt gebruikt om de kaart te registreren.

Het eigen adres wordt aan een willekeurig persoon in een ander land gemaild. En zo kan het gebeuren dat er een kaart naar bijvoorbeeld Tampere in Finland gestuurd moet worden en dat er dezelfde dag een kaart uit Taiwan ontvangen wordt.

Voor uitgebreidere spelregels verwijs ik naar http://www.postcrossing.com

Of ik er aan mee ga doen weet ik nog niet. Voor het geval dàt heb ik al wel een thema bedacht. Ik zou heksen willen sparen. Post krijgen heb ik altijd wel leuk gevonden. Deze week ontving ik zomaar een brief van mijn kleindochter en het was niet eens voor mijn verjaardag. De sint had haar postpapier gegeven, omdat ze nu al een heel klein beetje kan schrijven. Wat is er dan mooier om dat ook in praktijk te brengen.

Maar de mooie tekening binnenin de verjaardagskaart was ook schitterend. Zo heb ik deze week zo maar twee keer hele leuke post gekregen. Misschien is dat postcrossing toch een aardig idee, maar voorlopig zet ik het nog even in de ijskast.

Vandaag ben ik in ieder geval druk met het schrijven van echte kerstkaarten. Voor mijzelf en voor mijn vader. Ik krijg er elk jaar wel minder en ik schrijf er ook elk jaar wat minder, maar het helemaal afschaffen wil ik toch ook nog niet. En u als lezer, wat doet u, verstuurt u nog prettige feestdagenkaarten? Ik ben benieuwd.

                                                    (klik)

hanscke Zondag 18 December 2011 - 3:17 pm | | Standaard

twaalf reacties

Hanny

Zeker weten heel verrassend en hartstikke leuk om zo maar uit het niets post te ontvangen. Die kregen wij een paar weken geleden ook van de jongste kleindochter.
Postcrossing heb ik over nagedacht, maar ik ben er nog niet over uit of ik mee zal doen. Degenen die meedoen en die ik ken, zijn allemaal heel enthousiast.
Kerstkaarten maak ik al vanaf dat ik jong was zelf. Er zijn nog genoeg familieleden die geen internet hebben. Daarom stuur ik ‘gewoon’ alle familieleden en hele goede vrienden een normale kaart.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 18-12-’11 17:13
Renesmurf

Ik had er al meer van gehoord.

Ik vind het niks voor mij.

Gedoe en je hebt er zo weinig aan.

Ik bestel dan liever een pakje.

Renesmurf, (URL) - 18-12-’11 17:57
Wieneke

Tja, ik lees bij wat bloggers dat ze helemaal gek zijn van postcrossing. Ze vinden het erg leuk en het schijnt ook goed te werken allemaal. Dus als jij het leuk vindt kun je het rustig proberen. Als het tegenvalt hou je er toch gewoon mee op.
Ik heb gisteren 60 kerstkaarten gepost. Meestal ontvang ik er meer dan dat ik verstuur. Er zijn namelijk lui die blijven sturen terwijl ik ze al jaren niet meer heb gezien of gesproken. Ik plak ze allemaal op een deur in de hal. Staat wel vrolijk.

Wieneke, (URL) - 18-12-’11 18:29
Annemarie

postcrossing.. Maar dat bestaat toch al vrij lang?

het idee is echt super! Toch doe ik er niet aan mee… Waarom? Ik vergeet het toch altijd, hihi.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 18-12-’11 20:19
Sjoerd

Ik vind dat ik de Post al genoeg gesteund heb in mijn leven. Maar voor wie wil, waarom niet…

Sjoerd, (URL) - 18-12-’11 21:09
Di Mario

Ik stuur altijd nog steeds kaartjes als ik op vakantie ben. Een stuk of tien. En volgens mij zijn er wel altijd blij mee.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 18-12-’11 21:22
Nanos

Ik heb het versturen van kerstkaarten vier jaar geleden afgeschaft. We kampten toen met ziekte en ik had er geen zin in. Het niet-sturen beviel me goed. Alleen een paar buren krijgen nog een kaart in de bus.

Nanos, (URL) - 19-12-’11 00:13
Marjolijn

Nee tante post beleefd weinig lol meer aan mij.
Kerstkaarten verstuur ik al een paar jaar niet meer, op een hele enkele na.
De meeste kerstwensen gaan over het virtuele draadje.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 19-12-’11 09:32
Keepsmiling

Heb er ook wel eens van gehoord, Postcrossing, leuk lijkt me dat idd om post uit allerlei landen te krijgen.
Mijn kerstkaarten worden ook ieder jaar minder :D

Groetjes

Keepsmiling, (E-mail ) (URL) - 19-12-’11 11:20
Bertie

Ik ben er juist mee gestopt. Er zijn veel leuke en aardige mensen maar er kwamen er ook voorbij die verzochten om ‘…geen nationale kaarten, geen folklore, geen streekplaatjes, en nog een paar dingen ‘ te sturen.
Dat stoorde me.
Misschien is mijn lontje weer eens te kort:-(

Bertie, (URL) - 19-12-’11 17:53
Thérèse

Aan Kerstpost doen wij nog steeds, bijna altijd een zelfgemaakte. Wordt ook wel een beetje verwacht van ons, als kunstenaars.
Ik vind het ontzettend leuk om ansichtkaarten te krijgen én te sturen, maar dan wel aan en van wie ik ken. Dat postcrossing zie ik even nog niks in.

Je zorgt goed voor je vader, Hanscke. Mag wel eens gezegd. Goed hoor!

Thérèse, (URL) - 19-12-’11 21:43
SUSKE

de postkaarten liggen ieder jaar klaar, maar meestal vergeet ik ze te posten.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 19-12-’11 23:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.