WANDELLES


Het was al weer heel wat jaren geleden, dat wij deelnamen aan een kerstwandeltocht. Met kleinkinderen en oude vaders kwam het er gewoon niet van. Bovendien behoorden op tweede kerstdag de wat langere tochten van twintig kilometer of langer al heel lang tot de verleden tijd, omdat ze niet meer georganiseerd werden. Dacht ik.

Omdat dochterlief al ruim van te voren vermeld had, dat Rixte en zij op tweede kerstdag niet al te laat op de morgen weer zouden vertrekken, werd mijn aandacht als vanzelf naar een korte wandeltocht getrokken. Tijd om met onze jonge viervoeter voor het eerst georganiseerd een klein tochtje te gaan lopen.

Het zou Bakkeveen worden, maar in de zaterdagkrant las ik dat Harkema ook kerstkuiers organiseerde. Dit was helemaal mooi, omdat dit veel minder ver rijden is. Het wandelgenot kon nu wat tijdsinvestering boven de reistijd uitstijgen.

Tien kilometer leek ons lang genoeg, maar die afstand was er niet. De keuze was zeven kilometer of dertien of zelfs twintig kilometer en dat al vele jaren lang. Ik heb dit nooit geweten, We hebben de middelste afstand gekozen, omdat een rondje van vijf kilometer bij ons in de buurt Hessel wel heel gemakklijk afging, maar twintig kilometer wel erg ver is voor een half was hond. 

Waar we geen rekening mee gehouden hadden was het feit, dat Hessel wel een aantal keren los, dus zonder riem mee kon lopen, maar, dat hij de afstand dan drie keer loopt. Eén keer vooruit om op onderzoek uit te gaan, weer terug om ons op te halen om dan weer een eindje met ons mee te lopen, om vervolgens het onderzoeksspel te gaan herhalen.....

Achteraf kennen we dit patroon maar al te goed, maar we waren het even vergeten. Ook waren we even vergeten dat wanneer Hessel aan de riem loopt hij nog geen stuur over zichzelf heeft. Hij is òf een ballonnetje dat heen en weer danst, òf een ruitenwisser die heen en weer voor je voeten dartelt, òf het gaat hem niet snel genoeg waardoor hij meent je vooruit te moeten trekken. Naast de beenspieren worden de armspieren dan ook volop getraind.

Kortom dertien kilometer was voor ons alledrie meer dan genoeg. Maar wat heb ik genoten van het feit dat we er weer op uit kunnen. Gaande weg zal Hessel heus het gewenste gedrag gaan vertonen, want hij vond het reuze leuk. Meegaan is voor hem nu al het einde.  En als een hond iets leuk vind, wil hij er alles aan doen om het de baas naar de zin te maken.

Als laatste nog even het punt: Is het wel vertrouwd om de jonge Hessel los te laten lopen? Dat vroeg ik mij ook af, maar tot nog toe is Hessel heel gehoorzaam als ik hem roep met een fluitje. In no time is hij bij me en ik laat mijn blijdschap over zijn komst altijd gepaard gaan met een beloningsbrokje.Of dit zo blijft weet ik niet want zijn puberteit moet nog komen. Maar deze eerste wandelles heeft in ieder geval goed voldaan.

                                                         klik

hanscke Woensdag 28 December 2011 - 4:56 pm | | Standaard

negen reacties

Marjolijn

Dat beloofd weer veel goeds voor de toekomst, en vele mooie wandelingen in het vooruitzicht.
Geniet er volop van.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 28-12-’11 19:10
ria

Heerlijk hè, daar kan ik ook zo van genieten. Didi mag ook vaak los, maar als het druk is houd ik haar toch liever aan de riem. Ze loopt keurig mee en vindt dat ook prima.

ria, (E-mail ) (URL) - 28-12-’11 19:58
Sjoerd

Daar kun je dus nog veel plezier mee beleven de komende jaren. En ach, als er geen kwaad in zit, waarom niet.

Sjoerd, (URL) - 28-12-’11 20:58
Renesmurf

Los lopen is heel erg goed!

Jong geleed is oud gedaan. En volwassen honden doen puppy`s nooit wat, dat vind ik altijd een geruststellende gedachte.

Quandy mag af en toe eens los, maar soms wil die ook vechten.

Renesmurf, (URL) - 29-12-’11 00:21
Nanos

Voor mij hoeft het niet, loslopende honden.

Nanos, (URL) - 29-12-’11 00:59
Thérèse

Het gaat goed, zeg, met hondje Hessel. Het is toch een fikse wandeling.

(OT: Als je het niet erg vindt, stuur ik je het schaap pas na 3-koningen, want het is racen om de konningen enzo op tijd af te krijgen. Geeft niet, hè?)

Thérèse, (URL) - 29-12-’11 02:35
nans

klinkt heerlijk!!! en vermoeiend, zo’n heerlijk dartel beest!
grtz,

nans, (E-mail ) (URL) - 29-12-’11 08:16
Annemarie

Fijn dat het zo goed ging!
Leuk van die wandelingen. :-)
Hessel zal vanzelf genoeg leren om het hele eind lekker los te kunnen lopen.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 29-12-’11 22:31
Di Mario

Wel goed voor zijn spierontwikkeling natuurlijk zo’n wandeltocht. Mooi dat jullie zo genoten hebben.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 29-12-’11 22:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.