DUURZAAM

Opeens lijkt het woord duurzaam overal op te duiken. Het begon met een kleine discussie in de auto, op weg naar de dierenarts voor een controle van hondje Hessel. By the way, Hessel is geen puppy meer, maar gepromoveerd tot junior!

We reden langs de hoge terp met daarop het kerkhof waar beide ouders van P. begraven liggen. Ik voel me altijd een beetje vreemd als ik daar langs rijd. De wetenschap dat we daar beide kisten in de grond hebben laten zakken.

"Misschien wil ik later toch wel gecremeerd worden" zei ik tegen P., "Zou dat niet schoner zijn?"   "Dat valt nog te bezien. Ik weet niet hoe het met de duurzaamheid van de oven is", antwoordde P.

Ik viel bijna van verbazing uit de auto. "Duurzaamheid bij cremeren?- Het verbrandingsproces duurt bijna twee uur. Dat heb ik vorige week gehoord toen ik met mijn kllas op excursie bij het creamatorium was. Ik vind dat lang genoeg, langer hoeft dat toch niet te duren?" Maar dit scheen P. niet te bedoelen met het woord duurzaamheid. Hij had meer het gebruik van energie om de oven te laten branden in gedachten. Dat wordt vaak in verband gebracht met duurzaamheid.

Het enige wat ik uit kon brengen was oh, om even later op te merken dat ik duurzaamheid veel meer met een lange levensduur in verband bracht. Als voorbeeld noemde ik de hardhouten kozijnen van de jaren tachtig en de kunststofkozijnen van nu.

Volgens P. was duurzaamheid al een tijdlang een modewoord dat te pas en te onpas wordt gebruikt om aan te geven dat iets op milleuvriendelijke basis plaats vindt.

Gisteren ontving ik een berichtje dat bol stond met het woord duurzaam. Het blijkt inderdaad een heel modische uitdrukking te zijn.Tijd om Wiki maar even te raadplegen.

"Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling zijn de afgelopen twintig jaar gevestigde begrippen geworden. Voor allerhande activiteiten en producten zijn duurzame varianten ontstaan. Dit varieert van de aankoop van ecologisch verantwoord voedsel, duurzaam hout (FSC) en fair trade-koffie met Max Havelaar-keurmerk, tot duurzaam bouwen en klussen, en van duurzaam beleggen en duurzaam bankieren tot duurzame energie. Er wordt tegenwoordig zelfs een duurzaam nationaal inkomen gemeten en ook het duurzaam ondernemen, compleet met duurzaamheidsverslagen, neemt een hoge vlucht."

"Weer wat geleerd" zou Tommy zeggen en dat hondje uit Sesamstraat brengt mij terug bij hond Hessel. We waren immers op weg naar de dierenarts voor een juniorcontrole. Hessel verkeert in een uitstekende conditie, alleen staan de tanden wat dwars in zijn bekje. Dit zal op de één of andere manier verholpen moeten gaan worden, want dit komt de duurzaamheid van zijn gezondheid niet ten goede. Het is even slikken, ik zie het al voor mij. De hond wordt een beugelbekje...... maar over dit onderwerp een andere keer meer.

                                                    klik

hanscke Woensdag 25 Januari 2012 - 11:11 pm | | Standaard

zes reacties

Di Mario

Dat is voornamelijk duur….

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 26-01-’12 00:16
Hanny

Bestaan er beugels voor honden? Zo ja, dan ben ik reuze benieuwd hoe dat eruit ziet. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg.
Ik heb verlekkerd zitten kijken naar je foto’s van de zee. De zee die er altijd zal zijn, maar waar vaak niet duurzaam mee omgesprongen wordt.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-01-’12 00:40
Ximaar

Duurzaam Veilig is een beruchte term sinds 1991, waarbij o.a. verkeer van rechts in dorpskernen voorrang heeft.

Zelf denk ik dat ‘duurzaam’ een Nederlandse vertaling is van sustainability. Dat woord raakte een paar jaar eerder in zwang bij milieufreaks, die de aarde heel willen houden.

Ximaar, (URL) - 26-01-’12 03:16
Marjolijn

Dat zal vooral duur zijn, maar uiteindelijk ook goed voor Hessel.
Fijn dat hij het zo goed maakt en al een vrolijke junior is geworden.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 26-01-’12 08:52
Annemarie

Tsja duurzaam… :-)
Als we nou bedenken dat ze het vroeger ook zo hebben opgebouwd, dan is het zo slecht nog niet toch?

Balen van het bekkie van Hessel..

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 26-01-’12 21:09
Renesmurf

ja, ik wist wel wat duurzaam is.
Het zit hem in dat zaam, niet zo zeer in de duur.

Ik laat me cremeren, en of dat duurzaam is of niet kan me dan toch niks meer schelen.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 27-01-’12 17:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.