BOEKENGENRE


Ik heb mij er nooit aan gewaagd om naar de film "Soldaat van Oranje" te gaan. Vooraf heb ik de inschatting gemaakt dat dit te heftig voor mij zou zijn. Ik kan heel slecht tegen scenes die te maken hebben met martelen en geweld. Dit brengt bij mij hele vervelende en  lichamelijk onaangename reacties teweeg zoals transpireren, hartkloppingen en misselijkheid.

Ook het verhaal in musicalvorm trekt mij niet echt aan. Een musical moet voor mij licht vrolijk en luchtig zijn en dat is dit verhaal niet, denk ik, want zeker weten doe ik het niet. Het leek mij daarom een goed idee om dit boek als luisterboek in de auto af te spelen. Na de drie delen Milennium, geschreven door Stieg Larsson en voorgelezen door Ron Brandsteder, afgeluisterd te hebben, dacht ik wel bestand te zijn tegen de spanning van dit boek.

Halverwege de vijfde CD heb ik het verhaal stopgezet. De passage over het concentratiekamp in Oostenrijk, waarin verslag werd gedaan van die verschrikkelijke steengroeve waar geheime agenten terecht konden komen, werd het mij te machtig. Ik geloof het verder wel.

Heel heel misschien dat ik het boek nog eens leen. Met een boek is het mogelijk om een aantal bladzijden over te slaan, wanneer iets te heftig wordt. Of ik lees dan van achteren naar voren, of in hele grote lijnen. Deze technieken zijn met een DVD niet mogelijk. De DVD is weliswaar in een aantal hoofdstukken verdeeld, maar het is niet mogelijk om een klein stukje over te slaan. Als zo'n passage in het begin zit dan is het kiezen: of door luisteren, of misschien wel tien minuten voorleestijd overslaan waardoor er heel veel van het verhaal gemist gaat worden.

Vandaag kwam ik hier en daar op blogjes tegen dat men ook met gebruik van tablets leest, of met een e-reader. In de toekomst wil ik ook graag een dergelijk apparaat aanschaffen om op zo'n manier tijdens de vakantie af te zijn van het gezeul met boeken. Mogelijk zitter er ook nadelen aan om op een dergelijke manier te lezen, maar net als met luisterboeken zal ik dat gaandeweg wel ontdekken.

Soldaat is ingeleverd maar ik heb wel weer een nieuw luisterboek meegenomen. Zondagavond van Vonne van der Meer. Ook in dit boek schijnen gebeurtenissen uit de oorlog beschreven te zijn, maar ik hoop toch met een iets minder heftige beschrijving. Zo niet, dan geef ik mijzelf opnieuw toestemming om het boek niet verder af te hoeven luisteren. Ik houd er mee op om mij zelf te kwellen.

Uiteindelijk heeft het niets te maken met flink zijn en even doorzetten. Het is gewoon mijn genre niet, nooit geweest en dat zal het ook niet worden. Vanaf nu accepteer ik dat van mijzelf.

                                                          klik

hanscke Vrijdag 27 Januari 2012 - 11:21 pm | | Standaard

negen reacties

Nanos

Een luisterboek lijkt me toch het nadeel te hebben van wat er door de voorlezer allemaal aan toegevoegd kan worden.
Ik zou het zo sec mogelijk voorgelezen willen krijgen, gewoon technisch goed gelezen, in het juiste tempo, zonder uitgesproken accent en met de klemtonen op de goede plekken. De rest doe ik zelf wel. Maar dat krijg je vaak niet, sommige voorlezers maken er een hoorspel van. Dan lees ik liever zelf.

Nanos, (URL) - 28-01-’12 01:00
Hanny

Waarom jezelf pijnigen voor iets wat je heel plezierig vindt. Als een bepaald genre je niet aanstaat, zegt niemand dat je het MOET lezen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 28-01-’12 01:00
Marjolijn

Gewoon stoppen met lezen of luisteren als het je niet aanstaat. Het moet wel leuk en ontspannend blijven.
Er zijn al genoeg dingen die moeten.
Fijn weekend.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 28-01-’12 08:21
Di Mario

Je hoeft ook niet alles leuk te vinden.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 28-01-’12 08:35
nans

ik ben in de luxe positie dat ik ze allebei heb, die reader en tablet en bij beide kun je gewoon net als bij een boek, een bladzijde omslaan en dus ergens anders verder lezen…das geen probleem.

Een e-reader verbruikt minder stroom en daar kun je ook buiten in zon mee gaan zitten. Ik vrees dat een tablet dan weer moeilijk te lezen is, maar dat zal ik eens voor je uitproberen als de zon schijnt de komende dagen!

grtz

nans, (E-mail ) (URL) - 28-01-’12 10:27
Sjoerd

Ik vind dat helemaal niets, een luisterboek. Na vijf minuten luisteren val ik geheid in slaap…

Sjoerd, (URL) - 28-01-’12 12:22
Renesmurf

Het is goed dat niet alles wat gemaakt wordt even luchtig en vrolijk is.

Diepgang en ernst mag ook wel een keer.

En het is dan aan de individu om te bepalen het tot zich te nemen of niet, voor sommige mensen zou het wel goed zijn.

Renesmurf, (URL) - 28-01-’12 17:14
Bertie

Tja, keuzes makem moet je zelf.
Ik hield niet van de reader en ging terug naar het boek maar met beiden kon je gewoon doorbladeren.
Kwestie van wennen, denk ik.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 28-01-’12 23:50
Thérèse

Als je ergens niet goed tegen kan, dan zie ik ook geen enkel zinnige reden waarom je je er wel in zou moeten verdiepen.
Verder heb ik nog geen ervaring met luisterboeken en ook niet met e readers.

Thérèse, (URL) - 29-01-’12 14:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.