GREGORIAANS


Het wordt wel eens gezegd, wanneer de éne deur dicht gaat, treur niet, want dan gaat er ergens anders wel weer een deur open. Dat heb ik gisteren weer eens heel sterk ervaren. Helaas kan ik deze winter, door het ontbreken van een juiste bridgepartner, slechts één maal per veertien dagen bridgen en niet elke week. Jammer, maar het is niet anders.

En toen las ik vorige week opeens een artikel over een cursus klassieke muziek luisteren. Dit zou op vier dinsdagavonden plaats gaan vinden. Toen ik mijn agenda raadpleegde, kwam ik tot de conclusie dat ik geluk had. De avonden waren juist op de avonden dat ik kon.

Dit was precies wat ik wilde. Ik zou graag mij wat meer verdiepen in de klassieke muziek. Ik kan noten lezen, ik ken de namen van veel componisten, maar dan houdt het ook op. Er valt voor mij hierover nog veel te leren. En dat heb ik gisteravond gedaan.

Het programma voor de pauze was een inleiding over de gregoriaanse muziek. In vijftig minuten tijd heb ik hierover heel wat kennis gekregen en de meestal toch wel wat eentonige dreun krijgt door de verworven kennis opeens veel meer uitdaging om er echt naar te luisteren. Ik weet nu dat er verschillen kunnen zijn in het gebruik van lettergrepen, in gebruik van tonen, of het een vraag en antwoordspel is en of er bijvoorbeeld polyfoon gezongen wordt. Kortom er is een nieuwe wereld voor mij open gegaan.

Maar het allerlmooiste moment was toen ik voor mijzelf een ontdekking deed. Het gregoriaans gezang kan gekenmerkt worden als sfeergezang. Terwijl ik luisterde naar een meerstemmig gezongen gregoriaans muziekstuk, bedacht ik dat dit eigenlijk gelijkenissen heeft met de dancemuziek van tegenwoordig van onder andere Armin van Buuren Tiësto en Sunnery James. Ik weet wel, de muziek van genoemde heren is vele malen sneller, maar de overeenkomst zit in het feit van het eindeloos herhalen met net op het juiste moment een andere toevoeging. Dit maakt het op de één of andere manier aantrekkelijk.

Toen ik gisteravond deze gedachte naar buiten bracht, kreeg ik bijval van de cursusleider. Hij begreep wat ik bedoelde en onderstreepte mijn gedachte met nog een toevoeging. zo zei hij dat het bij beide vormen van muziek vooral gaat om het oproepen van de juiste de sfeer.

De muziek van het youtubefilmpje geeft niet helemaal weer wat ik bedoel, maar het heeft ook de vebinding van oude en nieuwe muziek. Zonder die cusrsus zou ik dit nooit op het spoor zijn gekomen en het is toch allerlaardigst om te zien èn te horen.

  

hanscke Woensdag 01 Februari 2012 - 9:54 pm | | Standaard

acht reacties

Di Mario

Niet verder vertellen hoor, maar die armin en tiesto kunnen eigenlijk niet eens muziek maken, maar kopieëren hele muziekstukken van vroeger… ;-)

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 01-02-’12 23:18
Sjoerd

Ik begrijp een beetje wat je bedoelt. Er liggen op deze wijze nog oneindig veel mogelijkheden open. Alleen heb ik de vrees dat straks de mens digitaal probeert te leven. En het echte handwerk blijft toch onontbeerlijk.

Sjoerd, (URL) - 01-02-’12 23:53
Hanny

Muziek verrijkt je leven. Welke muzieksoort het ook is.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 02-02-’12 01:37
Marjolijn

Ik begrijp het wel denk ik.
De sfeer is heel belangrijk.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 02-02-’12 07:22
ria

Grappig om zo met een groepje mensen muziek te beleven.

ria, (E-mail ) (URL) - 02-02-’12 12:00
Renesmurf

ja, wat een merkwaardige curus.

Als ik de behoefte mocht voelen dan zou ik gewoon naar een concert gaan, of thuis lekker luisteren.

Het heeft wel wat, maar ik zit het niet uit.

Renesmurf, (URL) - 02-02-’12 22:49
Annemarie

Ik denk dat dat met muziek altijd hetzelfde principe is..
Op die manier boeit het de mensen. :-)
Heerlijk dat je nu zo’n cursus kan doen hanscke!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 03-02-’12 15:16
Thérèse

Een heel goed idee. Je wilde dit al langer, geloof ik. Maar is 4 lessen (avonden) niet wat kort?

Thérèse, (URL) - 03-02-’12 17:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.