CULTUUR


Soms krijg ik het idee, dat ik tijd, heel veel tijd tekort kom. Dit keer zit deze gedachte niet gekoppeld aan de vele verplichtingen, maar aan mijn eigen ontwikkeling. Tegelijkertijd met het ondernemen van korte stedentripjes word ik mij bewust hoe weinig onderlegd ik ben in, zoals ik het dan zie, klasieke cultuur.

Schilders, klassieke muziek, Griekse mythologie, ik wist wel van het bestaan, maar het was niet zo aan mij besteed, dacht ik. Ergens vaag op mijn harde schijf, heb ik wel allerlei namen en wetenswaardigheden omtrent deze onderwerpen geregistreerd, maar ik heb nooit de moeite genomen om echt kennis over het één ander te vergaren.

"Geen tijd" zal niet het juiste argument zijn, ik houd het meer op andere interesses. Totdat.....

Nee, misschien is dat ook niet helemaal waar. Ik heb het als twaalfjarige prachtig gevonden om een keer in het Rijksmuseum te zijn en de Nachtwacht te zien. Ook de Picassotenstoonstelling, die ik heel toevallig zag omdat ik als vijftienjarige bij een verre nicht logeerde en zij mij daar mee naar toe nam, heeft diepe indruk op mij gemaakt. En toch heeft mij dat kennelijk niet genoeg geprikkeld om op deze terreinen verder rond te gaan kijken.

Totdat....Het lijkt wel of ik op mijn tripje naar Wenen echt wakker geschud ben. Hoe kon het bestaan dat ik nog nooit van Hundertwasser gehoord had. En Klimt, dat was duidelijk het verhaal van de klok en de klepel. Nu ik in het Belvederemuseum in Wenen ben geweest en ik daar de beroemdste Klimt "de kus" gezien heb, wil ik meer, veel meer van deze schilder weten.

In Instanbul werd mijn kennis over Atatürk flink uitgebreid en ik stond op het plein waar in de Romeinse tijd de wagenraces gehouden werden al waar ik mij realiseerde dat ook daar nog verschillende leemten in mijn kennis zijn.

Als voorbereiding op mijn reisje naar Rome aan het eind van de week heb ik het luisterboek: een historische wandeling door Rome uit de bibliotheek mee genomen. Over de werken van, maar ook over de schilder Caravaggio zelf werd veel verteld. Ooit was ik die naam wel eens tegengekomen, maar ook niet meer dan dat. Medusa was in dit geval voor mij niet een verbinding.

Via Medusa, een bekend werk dus van deze schilder, kom ik bij de Griekse Mythologiie. En opnieuw ervaar ik, dat ik ook op dit terrein nog wel de nodige bijscholing kan gebruiken.

Als ik dit allemaal bij elkaar optel, dan kan ik niet anders dan de conclusie trekken, dat er voor mij nog heel veel werk aan de winkel is. Niet om zo nodig hierin geschoold te raken, maar meer omdat mijn interesse gewekt is. Ik heb honger naar de kennis over dit alles. Het stillen van die honger kost tijd, heel veel tijd.

Nu is dit niet iets wat in een jaar klaar moet zijn en dat biedt perspectief. Zeker als ik in ogenschouw neem, dat het eind van mijn arbeidzame leven zo langzamerhand in zicht komt en dan krijg ik tijd. Ik kan bijna niet wachten om met van alles aan de slag te gaan, maar dat is nog toekomstmuziek

Eerst ga ik bezig met mij te oriënteren op wat er allemaal te zien valt in Rome, want dat is nabije toekomst waar ik met heel veel plezier naar uitkijk.

                                                                         klik

hanscke Zondag 26 Februari 2012 - 2:23 pm | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Zo blijf je gewoon je hele leven aan het ontdekken, en je hebt ook op iedere leeftijd andere ideeën.

Sjoerd, (URL) - 26-02-’12 16:17
Renesmurf

Voorpret, en voorbereiden, is het halve werk!

Zo ontdek ik achteraf nog wel eens dingen die ik wel graag had willen zien, maar vooralsnog bevalt het gewoon wat rondkijken wat ik tegenkom me nog prima.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 26-02-’12 16:52
Hanny

Heel veel plezier gewenst in Rome! Je zult daar op kunstgebied vast en zeker aan je trekken komen.
Een mooi vooruitzicht te weten dat je straks als inactieve heel actief bezig kunt zijn met iets dat je hogelijk interesseert.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-02-’12 17:07
Di Mario

Ik heb soms weleens geen tijd om er over na te denken dat ik tijd te kort kom.;-)

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 26-02-’12 22:45
Margo

Mooie uitdaging!

Margo, (E-mail ) (URL) - 27-02-’12 02:14
Marjolijn

Veel voorpret voor Rome alvast.
Daar kun je al een beetje van je honger stillen, in de dagen die je daar mag zijn.
veel plezier en geniet volop.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 27-02-’12 06:41
Bertie

Naar Rome, machtig!
Ik weet nauwelijks iets van de klassieken, schilders noch filosofen, muziek en andere dingen.
Ik ga er maar vanuit dat ik geen kunst-hersenen heb.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 27-02-’12 11:28
Annemarie

Tja cultuur… Ik weet van alles wat je hier schrijft helemaal niks, dus wat dat betreft! ;-)
Maar heel veel plezier in Rome toegewenst!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 27-02-’12 20:41
ton

Rome… Staat nog steeds op het plannenlijstje.

ton, (E-mail ) (URL) - 28-02-’12 18:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.