WEEROM


Het is moeilijk om in een paar woorden mijn indruk van Rome weer te geven. Mooi, schitterend, indrukwekkend, het zijn allemaal woorden die wel toepasselijk zijn, maar het net niet weergeven. Het is niet een stad die ik bij het eerste aanzien, als ware ik verliefd, onmiddellijk omarm. Nee het is voor mij een stad die ik, door het stukje bij beetje te ontdekken, pas veel later omhels. Vooral in het begin was het moeilijk om een totaalbeeld te krijgen. Door de ligging op de zeven heuvelen krijg de stad iets driedimensionaals en dit vergemakkelijkt het overzicht niet.

Er is zo veel te zien. Waar te beginnen? vroeg ik mij af, maar zal menigeen zich afvragen. Wij wilden met iets eenvoudigs beginnen en de keus viel op de Trevifontein. Door het steeds sterker worden van de kakafonie van geluiden kon het niet ver meer zijn en bij het omslaan van nog een bocht was het eerste wat ik zag een grote gezellige mensenmenigte. Veel mensen die aan de rand van iets wat wel een vijver leek, bezig waren foto's te nemen van de fontein, maar ook heel veel mensen die de tijd namen en rustig alles in ogenschouw namen en ergens een plekje zochten om te kunnen zitten. 

Het weer nodigde daartoe ook uit. Het zonnetje scheen volop en liet zijn warmte al voelen. Het zal zo'n twintig graden zijn geweest. Voor de meeste inwoners van Rome nog geen reden om er al zomers uit te gaan zien. Het viel mij op dat zij nogal winters gekleed waren. Verschillende toeristen daarentegen zagen er al zeer zomers uit en sommigen lagen al volop te zonnen.Wij hebben ook een plekje gezocht om in het zonnetje te kunnen zitten om alles eens rustig in ons op te nemen.

En zo heb ik in de dagen daarna Rome verder verkend. Niet alleen vluchtig gekeken, maar vooral de tijd genomen om het ook te beleven. Met dit acccent ben ik, gezien het feit dat mijn reisgenote zich wat minder makkelijk voortbeweegt dan ikzelf, deze trip begonnen. Steeds in mijn achterhoofd: Niet bang zijn om bij vertrek de conclusie te trekken, dat ik niet alles wat er te zien valt, ook gezien heb. En dat is mij heel goed bevallen, de tijd voor alles nemen, want soms heb ik de neiging om hardhollend overal aan voorbij te gaan.

Nu, achteraf, kan ik zeggen dat ik toch wel heel veel heb gezien. Rome is indrukwekkend. Colosseum, Sixtijnse Kapel met bijbehorend museum, of de Sint Pieter, het was allemaal even prachtig. Het is weer een geweldig mooie en gezellige trip geweest. Ik heb genoten.

                                                      klik

hanscke Woensdag 07 Maart 2012 - 4:04 pm | | Standaard

twaalf reacties

Hanny

Beter iets goed bekijken op je gemak, dan overal langs te hollen. Reden om weer een keer terug te gaan, om weer andere dingen te bekijken.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 07-03-’12 20:32
nans

Supertrip zo te lezen! Staat ook nog op ons verlanglijstje. Heerlijk als je er de tijd voor hebt kunnen nemen…Dan wordt t extra genieten.
En nu nog een tijdje nagenieten…..

nans, (E-mail ) (URL) - 07-03-’12 21:02
Annemarie

En gelukkig ben je terug in Nederland!
Soms is zo genieten ook wel heel erg fijn ipv te hollen…
Zeker denk ik bij een stad als Rome.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 07-03-’12 21:19
Thérèse

Wat een mooie beschrijving, Hanscke. Het is ook een wonderlijke stad. Zo veel pracht en praal. zoals bij de Trevifontein bijvoorbeeld, is voor ons, Nederlanders, gewoon niet voor te stellen. Geniet maar lekker na!!

Thérèse, (URL) - 07-03-’12 21:23
Bertie

Moet een mooie trip zijn geweest, je hebt genoten dus was het goed.
Een stad van overdaad, dat verwoordt je precies.
Ik ben er nooit geweest maar hoorde gelijke geluiden van familie. Een schrijfster zei hetzelfde: om alles te willen zien moet je er wonen.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 07-03-’12 23:06
Sjoerd

Ik voel me dan altijd een Japannertje… Ik moet en zal alles vastleggen met mijn camera.

Sjoerd, (URL) - 07-03-’12 23:16
Di Mario

Rome lijkt me zo’n mooie stad met zoveel historie…

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 08-03-’12 00:16
Nanos

Ik weet hoe het voelt, wij waren er vorig jaar.

Nanos, (E-mail ) (URL) - 08-03-’12 00:30
Renesmurf

Ik ben vorig jaar naar Rome geweest, inderdaad prachtig!

Alles zien kan niet, ik beperk me altijd tot een boekje en daar kies ik een paar punten uit.

Vooral voor het vaticaan trok ik wat tijd uit.

Renesmurf, (URL) - 08-03-’12 00:56
Ximaar

In 1996 ben ik 45 minuten in Rome geweest. (Altijd nog meer dan de 7 minuten in hartje Londen.) Ik ging met de trein van Napels naar Firenze wat ik beter heb bekeken en waar ik overnachtte. Rome in 45 minuten gaat natuurlijk niet. Ik ben alleen een rondje om het coloseum gefietst, wat gesloten was voor filmopnames. Uit Napels was ik gevlucht, daar had ik de verkeerde dingen gezien. En misschien droeg dat er ook toe bij dat ik nooit meer de behoefte heb gehad om Italië ten zuiden van Firenze te bezoeken. In die vakante had ik o.a. ook Bergamo, Venezia, Bari, Athene en Pompeï bekeken. Daar heb ik betere herinneringen aan. Pas in Napels fietste ik me vast.

Ximaar, (URL) - 08-03-’12 03:05
Marjolijn

Mooi, zo moet het ook.
Rustig alles bekijken, niet haasten.
En als je in de gelegenheid bent, nog eens teruggaan voor nog meer.
Fijn dat je genoten hebt.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 08-03-’12 05:50
Margo

Italië is prachtig en ik ben er eigenlijk alleen maar doorheen gereden. Op een dagje aan Venetië na dan. Maar dit gaan we begin mei goedmaken dan gaan we naar Toscane en Umbrië. Ik weet nu al dat mijn camera overuren gaat maken! Ik hoop alleen dat het niet warm is want dan kak ik helemaal in.

Margo, (E-mail ) (URL) - 16-03-’12 22:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.