KLOPT


De afgelopen zaterdag had mooi als voorbeeld kunnen dienen bij de les die ik in de afgelopen week gegeven heb. Het verschil tussen een functionele relatie en een persoonlijke relatie. Ooit zijn we collega's geweest, maar soms klikt het zo goed waardoor er echte vriendschap gaat ontstaan die blijft, ook als er geen sprake meer is van directe collega's zijn. En om die vriendschap levendig te houden wordt er van tijd tot tijd iets ondernomen. Dit keer was het samen een wandeltocht lopen.

Lekker de tijd hebben om elkaar bij te praten. De regen was wat lastig, maar echt gevoeld heb ik het eigenlijk niet. De omgeving was bekend terein, dus de uitdaging om echt om ons heen kijken was ook wat minder. Totdat de wandeltocht dwars door een stal heen ging. Dat vond ik toch wel heel bijzonder en daarvoor heb ik het gesprek wel even onderbroken om een foto te kunnen maken.

Ook het oude boerenhuisje trok mijn aandacht, maar dat om een heel andere reden. Ergens, heel ver weg, ben ik nog bezig met schrijven. De verhaallijn heb ik voor een groot deel uitgewerkt en en de eerste paar hoofdstukken zijn er, maar ik heb een jaar geleden besloten het even te laten voor wat het is. Dat is voor straks als ik gestopt ben met werken. Een mens kan immers niet alles tegelijk.

Er zijn weken dat ik er helemaal niet meer aan denk. Maar zaterdag tijdens de wandeltocht was het er ineens. De tocht voerde midden door het gebied waar ik het verhaal laat afspelen. Het vervallen huisje zou zo maar het huis van één van de personages kunnen zijn. En naast mij liep zij, degene die mij een aantal jaren geleden een belangrijke duw in de rug had gegeven bij het uitgeven van mijn boek. 

Dit had iets mysterieus, iets magisch. Net alsof het zo moest zijn. Toch blijf ik bij mijn besluit. Ik laat het nog wel even liggen, ik pak de draad nog niet op. Ik voel dat ik er de rust nog niet voor heb.

Twintig kilometer was eigenlijk te kort. We waren nog lang niet uitgepraat. We hebben het bijna niet eens over de gemeenschappelijke factor: ons werk gehad. Ik had haar nog zo graag het verhaal over: Het Klopt willen vertellen. Dat het mij was opgevallen dat een aantal leerlingen van dezelfde school tijdens hun intake gesprek allemaal het woord: "Klopt" veelvuldig en met dezelfde intonatie gebruikten. 

En zo kwam ik op de gedachte dat deze vriendschap mooi als voorbeeld in mijn les had kunnen dienen. Dat het niet uitgesloten is dat functionele relaties veranderen in vriendschapsrelaties.

                                                       KLIK

hanscke Maandag 23 April 2012 - 11:19 am | | Standaard

zeven reacties

Di Mario

Heerlijk om ze bij te kunnen praten. En toch nog een enkele mooie foto gemaakt.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 23-04-’12 15:31
Marjolijn

Dat was dus een heerlijke bijpraat en wandel dag.
Vaker doen als de mogelijkheid er is..!!

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 23-04-’12 18:48
ria

Ik herken het allemaal wel, behalve het schrijven van een boek. Wat een prachtig sfeervol bouwsel :-D

ria, (E-mail ) (URL) - 23-04-’12 19:18
dwyn

klopt helemaal, het was gewoon een tocht waarin alles klopte: ons contact, het lopen, regen + droog worden, de geschiedenis en: nog lang niet uitgepraat!

dwyn, (E-mail ) - 23-04-’12 19:30
Sjoerd

Schitterend die foto’s, die zou ik alvast bij het boek leggen…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 23-04-’12 19:57
Renesmurf

Ik vind 20 kilomter best wel lang, en door een stal heen is wel bijzonder, en mooi!

Renesmurf, (URL) - 23-04-’12 20:12
platoonline

Dat laatste kun je inderdaad niet uitsluiten. Alhoewel ik na mijn VUT erg weinig collega’s heb overgehouden. Werk je niet meer, dan ben je weg. Gelukkig zijn er daarnaast nog anderen.
En nog gelukkiger dat jij de ervaring hebt dat het kan. Dan is het ook meteen een sterke vriendschapsrelatie, denk ik.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 26-04-’12 11:06
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.