OPMERKZAAMHEID


Zo af en toe las ik een dag in, waarin ik mijn wereld zo klein mogelijk probeer te houden. Nadat we gisteren met kleindochter en dochterlief op het strand van Scheveningen te vinden waren, was vanmorgen het besluit al snel genomen: vandaag even helemaal niet er op uit. Geen gehol gevlieg of gedraaf, maar gewoon proberen om wat tot rust te komen.

Tijdens het koffiedrinken bedacht ik dat het tijd werd om al het moois wat de tuin ons op dit moment te bieden heeft, eens goed in mij op te nemen.  Kijkend naar de gouden regen was mijn conclusie, dat een tuin elk jaar weer anders is, ook wanneer er weinig of geen veranderingen zijn aangebracht. 

Bijvoorbeeld, de bloei van die gouden regen, die er al jaren staat, valt dit jaaar wat tegen, maar de rhododendron daarentegen, die er inmiddels ook al weer verscheidene jaren staat, heeft nog nooit zo uitbundig gebloeid. En zo heb ik in mijn wandeling door de tuin geprobeerd heel bewust naar elke plant te kijken.

En zie, het was net of er iets van rust in mij kwam. Er was weer sprake van enige concentratie om iets te kunnen lezen. Ik had het tijdschriift "ZIN" gekocht en begon er wat in te bladeren. Groot was de herkenning toe ik een artikeltje las over een nieuwe trend, natuurcoaching. Tuintherapie schijnt hot te zijn. Ter illustratie was de volgende oefening beschreven: 'Een eenvoudige oefening van Esther Hasselman, (natuurcoach.nu) om zelf te proberen in een natuurlijke omgeving: Geef ieder zintuig apart van elkaar een paar minuten de aandacht. Zo ervaar je steeds meer om je heen en in jezelf'.

Nu had ik mijn zintuigen dan wel niet apart aandacht gegeven, maar ik had dus wel elke plant en elke bloem apart bekeken. Een beetje vergelijkbaar dus. Grappig om datgene wat ik een paar uur eerder zelf ervaren had, terug te lezen in zo'n tijdschrift. Mindfulness, waar van de vertaling opmerkzaamheid is, begint steeds meer betekenis voor mij te krijgen, het huidige moment bewust ervaren zonder het te willen veranderen.

                                                         klik

OT     Deze papaver heb ik vorig jaar gekocht en gepoot. Het aaantal bloemen, drie stuks, viel mij toen zwaar tegen. Dit jaar heb ik geen klagen. Ik tel nu wel vijftien knoppen.

hanscke Maandag 28 Mei 2012 - 9:59 pm | | Standaard

elf reacties

Nanos

Onze rododendron heeft er nog nooit zo beroerd bij gestaan als dit jaar. We doen hem weg.

Nanos, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 00:30
Wieneke

De ene keer doet dit het goed en de andere keer dat in een tuin. Kun je niet voorspellen. Op dit moment staat bijv. mijn roze Weigelia te bloeien als een waanzinnige. Vorig jaar was het niet veel. De rododendrons doen het dit jaar erg goed, vorig jaar nauwelijks. Het heeft van alles te maken met veel meer vocht (vorig jaar was het voorjaar enorm droog) en natuurlijk de vreselijke vorst die we in februari hadden. Ik knars ook wel eens een tand natuurlijk, want een mens is hebberig en wil dat alles het heel goed doet. Het is niet leuk als bijvoorbeeld een mooie klimroos dood is vanwege die vorst, maar die afwisseling is toch erg geinig.

Wieneke, - 29-05-’12 10:16
Hanny

Niet alleen in de tuin kun je die therapie toepassen. Ook in het bos, op de heide, in de duinen, op het strand etc. etc.
Een prachtige klaproos heb je!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 12:40
Sjoerd

Aha, dan ben ik heel goed bezig deze week… Drie tuinen en de floriade staan op het plan.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 15:24
Marjolijn

Zo zie je maar wat een rondje tuin allemaal kan doen.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 18:29
ria

Heerlijk hè, ik geniet er ook elke dag van. De rozen beginnen nu ook, die heb ik nog maar pas. Ik was nooit zo’n rozenmens.

ria, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 20:20
Annemarie

Het is denk ik inderdaad een goede oefening! :-) Tijd om maar eens uit te gaan voeren.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 20:28
Renesmurf

Ja, ik bekijk de tuin niet zo intensief als jij.

Ik vind het elk voorjaar en elke zomer weer mooi.

En soms valt het me ineens op als iets bloeit, en dan opeens weer uitgebloeid is.

En dan met mooi weer er bij zitten en van genieten.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 21:59
Di Mario

Zo zie je maar hoe verrassend de natuur kan zijn. Geniet er in iedergeval van, daar is het voor bedoelt.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 29-05-’12 22:17
Ximaar

De gouden regen van mijn buurman deed het ook dit jaar weer uitstekend, tot op 100 meter is onze straat geel. :-)

Ximaar, (URL) - 30-05-’12 01:38
platoonline

Waardevolle observatie. Door tuinhandelingen wordt je op basale handelingen teruggeworpen. Doe je het met aandacht dan heb je zelfs respect voor het ergste onkruid. En je ruikt van alles, momenteel is dat hier de bloeiende vlierstruiken.

Dat je dit denkt en daar tegelijkertijd over leest is ook een fraai staaltje synchroniciteit. Leuk om te ervaren en voor anderen om te lezen.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 05-06-’12 12:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.