ANAFYLACTISCH?


Het was een vreemde ervaring en eerlijk gezegd ook wel een beetje een angstige. Ik had nog maar een uurtje geslapen toen ik wakker werd van de vele oprispingen. Mijn lichaam had kennelijk grote moeite met de verwerking van de verse ananas die ik gebruikt had in de bereiding van de rijstschotel.

Na het nemen van een slokje water probeerde ik weer te gaan slapen, maar dit lukte niet zo goed. Sterker nog, ik begon mij steeds beroerder te voelen en ook de ademhaling ging niet zo soepeltjes meer. Ik kreeg het benauwd. Ik heb wat kussens uit de logeerkamer gehaald om het mij op die manier nog een beetje comfortabel te maken.

Omdat her piepende en raspende geluid bij het ademhalen bleef aanhouden, heb ik P. maar wakker gemaakt. Hij heeft heel lief water voor mij opgehaald en iets waarin ik het overtollige slijm kwijt kon. Samen hebben we, hij liggend, ik zittend, de rest van de nacht maar wat waakslapend doorgebracht. Tegen de ochtend nam de benauwdheid en de slijmvorming wat af en toen hebben we nog een klein uurtje geslapen.

Bij het opstaan waren, behalve dat ik hoofdpijn had en niet uitgerust was, de klachten goeddeels verdwenen. Omdat het examentijd is en ik een mondeling examen af moest nemen ben ik wel naar mijn werk gegaan.

's Avonds ben ik maar eens aan het googelen gegaan. Het blijkt dat ananas inderdaad een allergische reactie kan veroorzaken en ik vraag mij toch af of dit een lichte vorm van een anafylactische reactie is geweest, gezien mijn ademhalingsklachten. Een echte anafylactische shock kan levensgevaarlijk zijn. Het heeft te maken met het vrijkomen van te veel histamine. Bekend is de wespen- of bijensteek die bij sommige mensen dodelijk kan zijn.

Om nu met deze vage klachten spoorslags naar de huisarts te rennen gaat mij wat te ver, maar echt helemaal gerust ben ik nu ook weer niet. Het verhaal van zoonlief, hij was dit weekend bij ons, draagt daar zeker niet toe bij. Ook hij kent iemand die hele nare ervaringen heeft gehad na het eten van verse ananas. Wat en hoe precies weet hij niet meer, en de betreffende persoon woont ver weg, in Canada. Navraag doen wordt dus een beetje moeilijk. 

Het houdt mij nog steeds wel wat bezig. Natuurlijk wordt ananas op de lijst van verboden dingen geplaatst; ik ben gewoon bang geworden om nog maar één hap van die vrucht te nemen. Jammer, maar er zijn ergere dingen. Maar toch, het begint me slecht aan te staan dat de lijst van dingen waar ik niet meer tegen kan, steeds langer gaat worden.

                                                               (klik)

hanscke Maandag 04 Juni 2012 - 11:10 am | | Standaard

negen reacties

Di Mario

zonde is dat toch. Want er zijn zoveel lekkere dingen. Als je er dan niet tegen kan.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 04-06-’12 13:32
Hanny

Toch lijkt het me geen slecht idee om eens met je huisarts te gaan praten over wat je is overkomen en over de lijst die steeds maar langer en langer wordt. Misschien is er een middeltje voor dat je beschermt tegen dit soort allergische reacties. Of anders misschien een goede homeopaat?

Hanny, (E-mail ) (URL) - 04-06-’12 15:06
Sjoerd

Ik moet daar ook erg voor oppassen. Overdosis histamine bekomen mij ook niet echt goed en ik krijg het er ook behoorlijk benauwd van. Als de histaminespiegel al hoog is kan dit idd behoorlijk erin hakken. Dat heb ik met de kerst gemerkt…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 04-06-’12 16:06
Renesmurf

ja, ik zou het dan toch maar eens uit laten zoeken.

Het hoeft niet aan de annanas te liggen natuurlijk, en als het wel zo is wil je vast ook zekerheid.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 04-06-’12 17:51
Marjolijn

Niet leuk, als je zo sterk reageert op dingen die lekker zijn.
En helemaal niet als dat steeds vaker voorkomt.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 04-06-’12 17:54
SUSKE

inderdaad, misschien best eens de huisarts hierover consulteren. Hoe meer je hierover weet des te beter.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 04-06-’12 21:14
Annemarie

Misschien toch verstandig om de huisarts raad te plegen?Want ai, je moet niet nog een ergere shock krijgen!
Trouwens die ananas.. Mm ik heb er nog 1 hier staan…

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 04-06-’12 21:27
platoonline

Als je de gang naar de huisarts wat te veel vindt, kun je natuurlijk ook mailen of bellen om informatie. Mogelijk moet je even een allergietest krijgen om te weten wat ananas voor jou betekent. Die info kan in elk geval je onzekerheid wegnemen.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 05-06-’12 11:53
Bertie

Een akelige ervaring Hanscke, misschien is het handig een snelwerkend middeltje achter de hand te hebben? Je weet maar nooit.
Inderdaad, er komen zomaar overgevoeligheden te voorschijn die je eerst niet had, ik ken het.
Van ananas wist ik het niet.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 05-06-’12 12:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.