IEPENLOFTSPUL


Openluchtspelen. In mijn wijde omgeving zijn er verschillende voorstellingen te zien. Elk jaar trekt het weer mijn aandacht, maar vaak is het al weer voorbij, voordat ik er aan toegekomen ben om dit in mijn plannen op te nemen.

Dit jaar heb ik het iets anders aangepakt. De eerste keer dat ik ook maar iets las over het Iepenloftspul in Burgum, heb ik de site opgezocht om de data te noteren. Deze heb ik in mijn agenda genoteerd en zie daar, toen de data in zicht kwamen, was ik in staat om een datum te prikken en een voorstel aan vrienden te doen.

En nu heb ik spijt. Nee, niet dat ik gegaan ben, maar omdat ik dit zovele jaren voorbij heb laten gaan. Het is als mijzelf trakteren op een hele genoeglijke avond. Heel even had ik nog last van lang vevlogen herinneringen vanuit mijn kindertijd. (Apeldoorn kende namelijk ook een openluchttheater in het park Berg en Bos en als kind heb ik daar zo genoten.....) Ik wil niet altijd naar die tijd terug.

Het verhaal van Peer Gynt was bewerkt en werd voor het voetlicht gebracht. En niet onverdienstelijk! Het hele spektakele kan plaats vinden dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers, maar het spel is van een niveau waarbij je je dan afvraagt, of de spelers soms (semi)broeps zijn.

Het is toch prachtig, dat een zo'n oud verhaal, geschreven door de Noorse schrijver Henry Ibsen, buiten in zo'n prachtig klein zomers openluchttheatertje weer tot leven gebracht wordt. Ook dit is cultuur.

Zittend op het houten bankje moest ik heel even terug denken aan Rome......

                                             klik

hanscke Donderdag 21 Juni 2012 - 10:05 am | | Standaard

zes reacties

Hanny

Fijn dat je zo genoten hebt.
Hier in Friesland heb ik nog nooit een voorstelling bezocht. In Diever wel. Is ook een aanrader om daarnaar toe te gaan.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 21-06-’12 17:05
Marjolijn

Ja, leuk naar een voorstelling in een openlucht theater.
Doe ik ook wel eens.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 21-06-’12 18:21
Renesmurf

Ja, nu weet ik het zeker!

Alhier is onlangs een openluchttheater geopend.

En ik twijfelde, en de volgende keer ga ik wel!

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 21-06-’12 21:15
Sjoerd

Heerlijk toch dat dit soort voorstellingen nog plaatsvinden her en der. Alleen al door de inzet van vrijwilligers maakt dit het kijken waard.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 21-06-’12 22:17
Rob Alberts

Ooit keek ik uit op een klein kunstwerkje naast mijn flat. In de kom van een klein heuveltje was een mini open lucht theatertje nagebouwd.

Met een werkploeg heb ik daarna het bostheater van het Amsterdamse Bos mogen opruimen en schoonmaken.

De acoustiek van beplanting en overdrijvende bewolking geeft een extra sfeer aan buiten theater!

Modern of traditioneel het blijft een aparte kunstvorm.

Vriendelijke groet

Rob Alberts, (URL) - 27-06-’12 00:00
platoonline

Dat ziet er veelbelovend uit. Ibsen in de vrije natuur en dan in zo’n entourage. Ja, dat heeft wel wat.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 29-06-’12 17:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.