DE MOL

 


"Kijk Melvin, de mol kan vliegen" en met een grote boog belandt de mol in het bos, grenzend  aan onze tuin.

"Mollen vinden het wel leuk om te vliegen he papa?"  "Ja hoor jongen", zegt Heino de mollenvanger lachend tegen zijn zoon, terwijl hij het geld voor de gevangen mol in ontvangst neemt. "Dat was er weer een", zegt P. terwijl we naar binnenlopen. Ik beaam het met een zucht. P. kijkt me eens aan en schudt zijn hoofd. Toch weer medelijden met de mol? En ik hoor hem zeggen:

Wat wil je nou. Eerst loop je dagen te klagen dat de mol de tuin verruineert. Het gazon wordt op de kop gezet, van de borders blijft niets heel,  het terras gaat verzakken enzv. enzv en nu de mol gevangen is vind je het weer zielig. Of had Heino soms een dooosje moeten vragen om de mol daar in te doen, zodat je de mol op een waardige manier ter aarde had kunnen bestellen met de gedachte dode mollen mogen wel weer terug in de grond. Als ze dood zijn, kunnen ze geen kwaad meer aanrichten en dan zijn ze toch waar ze horen. Wat maakt het voor een verschil dat Heino de mol met een zwierige zwaai in het bos dumpt?

Ik geef geen antwoord. Ik weet dat hij gelijk heeft, maar ik vind mollen eigenlijk hele mooie diertjes om te zien. Dat spitse snuitje en die grappige handjes waarmee ze die gangen graven. Het spreekt tot mijn verbeelding en dat maakt, dat ik het elke keer ook een beetje betreur dat er weer zo'n mooi exemplaar gevangen is. Voorlopig zie ik geen andere oplossing, mollenschrik, lawaaipijpen etc. van alles is al geprobeerd en een tuin die door mollen grondig verbouwd is, nee daar word ik ook niet vrolijk van. 


hanscke Zondag 09 Oktober 2005 - 12:54 pm | | Standaard

vier reacties

Rose

Mollen zijn prachtig. Maar schijn bedriegt… alhoewel ze niets meer of minder doen dan normaal is: graven. Jammer is het echter dat het in jouw tuin gebeurt!! ;-)
OT: Een toverfee?? Was dat maar waar. Dan zou ik prachtige dingen toveren. Nee hoor, ik ben een heks :D

Rose, (E-mail ) (URL) - 09-10-’05 15:19
Penguin

Het werkwoord mollen is er niet voor niets. Maar ik ben het met je eens. ik heb dat ook met muizen. ook zo lief om te zien. Misschien kun je een bordje “verboden voor mollen” ophangen?

Penguin, (URL) - 09-10-’05 15:58
Boles

En dat terwijl de mol juist zo goed is voor je tuintje doordat ze de grond lekker luchtig houden. De beste remedie tegen mollen is gewoon geen gazonnetje aanleggen… Dan vallen ze niet meer op en kunnen ze lekker blijven wroeten.

Boles, (URL) - 10-10-’05 18:51
Snoo

TOch vind ik het… zielig.

Snoo, (URL) - 17-10-’05 21:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.