ZONZIN


Na nog een aantal hele fijne dagen met heel veel mooi weer in de Achterhoek doorgebracht te hebben, komt het einde van de in het begin eindeloos lijkende lange tijd van vrij zijn in zicht. Het is een prachtige zomer geworden waarin ik heel veel buiten ben geweest.

Tevreden kijk ik naar mijn armen. Ze hebben een mooie diep donkere bruine kleur gekregen. Hoewel ik niet een echte zonaanbidder ben, in de zin van uren aan het strand liggen, houd ik wel van de zon. In het vroege voorjaar zorg ik er voor dat gezicht, armen, benen, en als het even kan ook de schouders, een deel van de rug en het front door de zon van kleurtje worden voorzien. Dat beschermt mij de rest van de zomer tegen verbranden, zodat ik niet elk moment met een smeerseltje in de weer hoef, want daar houd ik absoluut niet van.

Ik ben gek op zonlicht, ik word er blij en vrolijk van en ook actief, (mits het kwik niet boven de dertig graden uitstijgt, want dan gaat mijn voorkeur slechts uit naar zitten in de schaduw) heerlijk zorgeloos wandelen of fietsen. Ik lijk dan bijna onvermoeibaar te zijn.

Ik laat al die wetenschappelijk theorieën over de voor- en nadelen over zonnen dan ook maar wat langs mij heen gaan. Ik las vluchtig een artikel over het feit dat blootstelling aan zonlicht de afgelopen tien jaar veranderd is in: van voornamelijk slecht tot goed voor de gezondheid. Er schijnt een soort ommekeer te zijn. De afgelopen vijftien jaar zijn de inzichten over en de effecten van zonlicht veranderd. De aanmaak van met name vitamine D schijnt onder invloed van zonlicht in de huid te worden gestimuleerd. De voordelen van zonnen worden in dat artikel dan afgezet tegen de nadelen. En ook dat het cultuurgebonden is. In de negentiede eeuw was een blanke huid immers een teken van welvaart, men hoefde dan niet in weer en wind buiten te werken. Ik laat het maar voor wat het is.

Ik probeer op mijn eigen manier maar een beetje verantwoord met de zon om te gaan en dat gaat gelukkig al jaren goed. De bruine kleur van mijn armen en benen zal in de komende tijd wel weer verdwijnen. En of de zon die dan verouderd zal hebben? Ik weet het niet. Ik zie mijn vel ook ouder worden op plaatsen die niet blootgesteld zijn geweest aan de zon. Laat ik het er vooralsnog maar ophouden dat ik deze weken weer erg genoten heb van alles wat ik gedaan en beleefd heb en dat alles overgoten met het prachtige zonlicht.

                                                             klik

hanscke Zondag 26 Augustus 2012 - 2:18 pm | | Standaard

twaalf reacties

Renesmurf

ja, in de tijd van de schilderijen zien al die mensen er ziekjes uit, zo wit als ze zijn.

Bruin worden was voor het werkvolk, wie wat was was zo wit als maar mogelijk.

Nu lijkt het omgekeerd.

Ik geeft niks om een kleurtje, ik geef wel om de zon.

Het voorjaar en vooral de zomer vind ik het mooist.

Hier leef ik voor.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 26-08-’12 14:28
Hanny

Uren bakken in de zon lijkt me niet goed. Maar er is niets op tegen, heb ik het idee, om buiten in het zonnetje te wandelen en te fietsen. Alleen maar goed. Voor huid en conditie.
De huid onthoudt wat hij aan zon heeft gehad. Volgend jaar heb je er profijt van als je dit jaar lekker gekleurd was. Het bruin worden gaat dan veel sneller, dan wanneer je geen zon erop hebt gehad.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-08-’12 14:39
Sjoerd

Ik denk ook dat het allemaal wel meevalt als je er niet echt in gaat liggen bakken.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 26-08-’12 16:22
Brillie

De zon is ook helemaal niet gezond voor de ouderen. Visolie wel.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 26-08-’12 18:57
Nans

Ik word ook altijd veel actiever als er een zonnetje de boel verlicht! Heerlijk is dat. Maar zou in de winter ook wat vaker moeten, want dan krijg ik neiging tot winterslaap.

Fijn dat je zo fenoten hebt van de zomer-zon!

Grtz

Nans, - 26-08-’12 19:39
ria

De zon is heerlijk! In het voorjaar lekker warm en dan begin ik ook met er al lekker als de temperatuur het toelaat in te liggen, een kwartiertje, halfuurtje, dat doe ik al jaren en vroeger gingen we daarna naar Frankrijk en bakten daar een paar weken, Dat doen we nu niet meer en net als jij zijn armen benen schouders en hals de balngrijkste delen die bruin worden, zeker omdat ik veel wandel. Ik heb een paar keer een hoedje opgezet, dat voelde toen wel prettig, maar ach, het waait hier vaak te hard en net wat je zegt, verouderen doen we toch wel, overal! ;-)

ria, (E-mail ) (URL) - 26-08-’12 22:24
Di Mario

Mij zul je ook niet in de zon zien bakken, maar rondlopen en/of fietsen is natuurlijk heerlijk. Laat de zon maar schijnen.

Love AS Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 26-08-’12 22:40
Annemarie

Dat is het belangrijkste!
Dat je genoten hebt.. :-)
Tsja ik hou ook gewoon van het zonnetje, maar inderdaad die 30 graden, laat maar!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 26-08-’12 23:05
Marjolijn

Fijn dat je zo genoten hebt.
En ja laat die zon maar schijnen..!!

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 27-08-’12 08:44
Rob Alberts

In de ene helft van de wereld worden miljoenen verdiend met het verkopen van bruiners voor de huid.
In de andere helft van de wereld worden net zo veel miljoenen verdiend aan blekers voor de huid.

Ik denk dat het genieten van de zon of het ontlopen van de zon ook zo’n beetje in evenwicht zal zijn.

Ja, ik heb ook genoten van deze zomer. Er zijn mensen die deze zomer nat noemen. Voor mij is het vooral een zonnige zomer geweest.

Zonnige zomergroet

Rob Alberts, (URL) - 27-08-’12 18:35
Plato

Het lijkt me dat ook hier het woord matigheid kan worden gehanteerd. Af en toe een kwartiertje in de zon lijkt me geen kwaad te kunnen. En wie in het zonnetje wandelt hoeft niet meteen een parasolletje op te zetten. Zoiets.

Maar op internet vind je vast betere remedies tegen schadelijke zonnebrand.

Mooi verhaal. Je lijkt de zomer al haast te beëindigen. Maar we hebben nog een paar weken hoor.

Plato, (E-mail ) (URL) - 28-08-’12 15:31
staart

Ik ben zo gek op de zon Niet om in te bakken, maar gewoon dat ie er is

staart, (E-mail ) (URL) - 29-08-’12 23:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.