KRUIDIGE VARKENS


Eigenlijk had het vorige blogje over het onderwerp koken moeten gaan, ik had immers hiervoor de titel sudderen al bedacht, maar soms lijkt het wel of ik zelf niet helemaal baas ben over de toetsen. Dan wordt de inhoud van het blogje opeens heel anders dan dat ik vooraf bedacht had.

In deze weken van (noodgedwongen) veel thuiszitten, is er de tijd en ontstaat misschien ook wel de behoefte om mij eens goed te oriënteren op datgene wat de televisie mij te bieden heeft. Ik heb mij eens flink verdiept in een tvgids. Ik ben als het ware gestruikeld over het grote aanbod programma's die op de één of andere manier iets met koken te maken hebben.

Een blik op de bladzijde met daarop het programma aanbod van dinsdag 25 september tussen 's morgens zes en 's middags zes levert mij maar liefst zes!!! verschillende kookprogramma's op, herhalingen niet meegerekend. Ik begrijp deze populariteit dus helemaal niet, maar goed, nu ben ik ook niet zo'n kookwonder.  Misschien verklaart dit mijn onbegrip en mijn weerzin. Ik heb niets met die koks die met van alles en nog wat druk staan te doen om te laten zien hoe je tot een mooi resultaat komt. En o schrijnend, in veel gevallen staat het reultaat al ergens klaar, omdat het vele uren eerder, buiten het zicht van de camera, is gemaakt.

Binnenkort maakt het niet meer uit wat zo'n chefkok allemaal op het vlees flikkert (excusez le mot, maar onderstaand maakt mij echt boos). Ik las namelijk in de krant dat varkens levend voorgekruid gaan worden met oregano en tijm.

Gelooft u het niet?  Het is echt waar. Frievar, een samenwerkingsverband van zeventien noordelijke varkensbedrijven gaat vandaag een eigen merk varkensvlees lanceren. De varkens krijgen dagelijks een mengsel van luzerne, gras, klaver en tien specerijen, waaronder tijm, oregano en jeneverbes te eten. Dit zal dan het keurmerk smaak onderstrepen.

Als het bijna één april was dan zou ik gedacht hebben dat dit alles aan een éénaprilgrap was toe te schrijven, maar het is echt, de realiteit. En dit initiatief is niet eens het eerste. Zo is er al Beemsterlant Varken, het Vechtdal Varken en het Livar Varken. Dit laatste varken, een Limburgs varken, is een mix van vijf rassen, geselecteerd op vlees met intramusculair vet en een speklaag. Binnenkort hoopt men het Lupinevarken te presenteren.....

Misschien gaan al die kookprogramma's op den duur toch wel heel leuk worden. Ik zie het al voor me. Inplaats dat zo'n kok met allerlei potjes kruiden staat te zwaaien, neemt hij verschillende varkens mee. Dit om ons er van te overtuigen, dat het wat smaak betreft, heel veel uitmaakt waarmee het varken gekruid is.

                                                          klik

Deze loslopende varkens kwam ik vorig jaar in de buurt van Ootmarsum tegen. Toen we er dit jaar weer langs fietsten waren ze er nog. Goed leven.

hanscke Woensdag 26 September 2012 - 12:17 pm | | Standaard

elf reacties

Hanny

Die loslopende varkens die je laat zien, hebben een heel wat beter leven dan die dieren die ze willen gaan kruiden.
De wilde krijgen hun kruiden op natuurlijke wijze binnen. Net als bijvoorbeeld de koeien op de Alpenweiden voor heerlijk kruidige kaasjes.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-09-’12 14:59
Bertie

Tja, slachtvee krijgt al heel lang het soort gras/hooi/korrels.ander bijvoer dat het lekkerste vlees oplevert. En melk. En eieren. Kaas.
Vanuit fokkersgezichtspunt is dit een logische denkwijze, maar ze slaan te ver door. Kruiden en smaakjes horen niet IN het vlees te zitten, maar worden bij het bereiden toegevoegd om de smaak te verdiepen.
Als een dier er mee lijdt zie ik geen bezwaar.
(Voor mij hoeft het niet, ik eet weinig vlees).

Bertie, (URL) - 26-09-’12 18:09
Sjoerd

Dat is inderdaad niets nieuws, dat heb je bij eieren ook al. Daar worden maiseieren, graseieren etc. verkocht door de kip ander voer te geven.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 26-09-’12 20:33
Annemarie

Ik snap je frustratie. Op dit moment is er echt een overdosis aan kookoprogramma’s.
toch vind ik sommige wel leuk om te kijken. :-)

niet dat ik er wat mee doe dan hoor. ;-)
Maar dat met die varkens. Dat is echt onvoorstelbaar!!!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 26-09-’12 20:51
Di Mario

Ben ik even blij dat ik geen varkensvlees eet….

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 26-09-’12 21:56
Renesmurf

Die kookprogramma`s bestaan er louter om de sponsers tevreden te stellen met hun producten.

We leven in een steeds gekker wordende wereld.

Dat krijg je er van als mensen zomaar wat stemmen in plaats van eens goed na te denken.

Renesmurf, (URL) - 26-09-’12 23:34
Marjolijn

Soms slaat de wereld even door, om daarna hopelijk weer terug in balans te komen.
Hopelijk gaat het ook zo met de vee bedrijven.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 27-09-’12 08:26
plato

Helemaal eens met die kookgekte. En, denk ik er achteraan, wij hier een beetje decadent zitten doen met liflafjes terwijl het grootste deel van de wereldbevolking moeite heeft het eten bij elkaar te scharrelen, dat deugt niet.

Enfin, qua TV heb ik genoeg aan minder dan tien zenders. Al die commerciëlen mogen wat mij betreft weg.

En ja, wat die varkens betreft: je zegt het precies goed. Lachwekkend gewoon. Vanwege de artrose ben ik nu met een dieet bezig waarin vlees veel minder op de voorgrond staat. Volgens de dokter moet je geen vlees eten van liggende- maar van actieve dieren (dus geen varken of koe maar kip, kalkoen en vis). En dan nog met mate.

Hanscke, ik hoop dat je snel opknapt. Ik weet nu precies wat het is en ik gun het niemand.

Volgende keer lees ik weer een ander stukje van je. Ik moet het een beetje doseren want ik word doodmoe van mijn eigen lijf.

plato, (E-mail ) (URL) - 27-09-’12 13:39
Thérèse

Maf, van die varkens. Die kookprogramma’s zijn er al heel lang. Weet ik omdat een zoon dat zo leuk vindt.
Ik hoop dat je gauw opknapt, want van de TV wordt je ook niet vrolijk van, denk ik. Beterschap!!

Thérèse, (URL) - 27-09-’12 19:59
Rob Alberts

Diervriendelijk vlees bestaat niet.
Even zo min als alle sprookjes er om heen.

Soms zijn het varkens de bedenkers van deze smakeloze ideeen.

Mooi blog, ik volg je.

Diervriendelijke groet

Rob Alberts, (URL) - 29-09-’12 21:04
Dick

Om een varken bij leven al te kruiden voor de pot lijkt toch een beetje aan gekte te grenzen. Via de goede omweg wordt het weer een ander verhaal. Want het maakt voor de smaak in ieder geval wel uit of het varken een goed leven heeft gehad en zich vrij kon bewegen en kon eten waar ie zin in had. Zoals de varkens op Corsica die daar, net als de koeien en de moeflons, vrij rond liepen en zich aldus te goed deden aan bijvoorbeeld kastanjes en wat ze verder zo opzochten en tegenkwamen. De heerlijke gedroogde of gerookte hammetjes die we overal op het eiland aantroffen waren toch beduidend smakelijker dan wat we zo uit de Nederlandse supermarkt gewend waren.

groet, Dick

Dick, (URL) - 18-10-’12 15:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.