YOLO


En opeens is het er, een nieuw woord. Voor mij althans. Vaak bestaat het dan al wat langer, maar heeft het even geduurd voordat ook ik er kennis van heb genomen. Dat was al zo met het woord yup, met dinky en nu ook met yolo. Ook al werk ik dan met jongeren, dit soort nieuwigheden leer ik niet van hen. De leerlingen zijn, wanneer ik hen les geef toch wel vaak bezig met de onderwerpen die volgens de lessen aan bod moeten komen. Tenzij ik zelf aangeef het als intermezzo het even over dit soort onderwerpen te willen hebben. En dat zal ik volgende week zeker even doen, even mijn nieuw verworven kennis testen.

Yolo staat voor 'you only live once' en de leer is: doe waar je zin in hebt. De krant van vandaag besteedde in een artikel hieraan uitgebreid aandacht. Het filosofietje rond yolo schijnt zich met lichtsnelheid over het internet verspreid te hebben. Een deel van het gedachtengoed staat mij ook nog wel aan ook. Het zou mij, toen ik jong was, vele uren van piekeren over wat ik verkeerd had gedaan, gescheeld hebben.

Niet te veel zorgen maken over alledaagse problemen, niet in het verleden blijven hangen en niet te veel over de toekomst piekeren, omdat je er niets mee bereikt lijkt de kern te zijn. Anders gezegd: naar je gevoel luisteren zonder je er slecht over te voelen. Veel te dure schoenen gekocht? Niet in spijtgevoelens blijven hangen, maar yolo. Seks hebben met iemand die je nauwelijks kent? Gebeurd is gebeurd, niet over piekeren, maar yolo. Twee nachten te veel doorgehaald? Is voorbij want yolo! Het yolo wordt gebruikt als rechtvaardiging van stupide gedrag. Yolo is de verantwoording achteraf. Het is het gevolg van alle stoms wat iemand doet.

Jongeren laten in het interview weten dat yolo niet alleen 'schijt aan alles hebben' is, maar dat het naast dat het als grappig wordt beleefd, ook iets positiefs heeft. Het scherpt de gedachte: Je leeft maar één keer, dus maak wat van je leven. Daar gaat het om. Anders gezegd, geniet van het leven. maar pak ook je kansen.

Ik hoop dat met deze laatste uitleg de jongeren ook bewust zijn, dat men het voor zichzelf, met onverantwoordelijk gedrag in het hier en nu, het wel voor een groot deel in het verdere leven kan verknollen. Niet elk stupide gedrag kan met yolo gerechtvaardigd worden.  

                                                     klik

hanscke Zaterdag 29 September 2012 - 8:05 pm | | Standaard

veertien reacties

Hanny

Totaal nieuw voor mij. Maar eerlijk gezegd heb ik de krant van vandaag ook nog niet gelezen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 29-09-’12 23:14
Sjoerd

Die foto is schitterend, maar yolo biedt ook kansen die we moeten aangrijpen. Vooral op onze leeftijd moeten we dat gedachtegoed omarmen.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 29-09-’12 23:36
Marjolijn

Dat nieuwe woord heb ik ook nog niet gehoord.
Maar een gedeelte van de gedachten er achter staat me wel aan.
Niet alles kan yolo zijn.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 30-09-’12 07:36
Wieneke

Zwarte kanten zitten er aan alle dingen, dus ook aan het begrip yolo.

Wieneke, - 30-09-’12 10:08
Di Mario

Ik kende het woord ook nog niet. Ze blijven elke keer weer iets verzinnen.

Love As Always
Di mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 30-09-’12 13:10
Renesmurf

En ook nieuws is PLUR Peace, Love, Understanding en Respect.

Ja, ze verzinnen telkens weer wat.

Renesmurf, (URL) - 30-09-’12 14:50
Desire

Nou, toevallig uitte mijn oudste gisteren tijdens het avondeten de woorden ‘you only live once’, hoe toevallig kan dat zijn? Alleen, ik kan niet terughalen waar de discussie over ging, dus toen oudste dat zei dacht ik aan een film van James Bond. Maar dat slaat weer nergens op want de titel van die film is ‘you only live twice’. Ik vermoedt dat het ging over mijn pogingen om mijn puberzonen iets te laten doen in het huishouden, ze zijn nl. in de veronderstelling dat ze in een hotel wonen. En toen hoorde ik ‘yolo’ … niet zo’n mooie ontwikkeling want straks roepen ze dat woord bij het minste of geringste. En het kan never nooit zo zijn dat dit woord wordt gebruikt als rechtvaardiging van onverantwoordelijk gedrag.

Desire, (E-mail ) (URL) - 30-09-’12 15:53
Bertie

Het klinkt nogal vrijblijvend.
Het niet te lang stilstaan bij gemaakte fouten leerde ik al van de oudste zoon.
Wat je zelf al aanstipt, de rechtvaardiging van stupide gedrag, kan me niet zo bekoren. Natuurlijk was het overdreven berouw van vroeger niet nodig maar een zekere inkeer, een besef van je daden, vind ik op zijn plaats.
Mooi om hierover van gedachten te wisselen.

Bertie, (URL) - 30-09-’12 23:08
ria

Het klinkt in elk geval best vrolijk en zo moeten we het ook maar bekijken ;-)

ria, (E-mail ) (URL) - 01-10-’12 10:11
Janny

Ik ken het woord ook niet. Maar het heeft inderdaad wel iets grappigs. En voor een deel ben ik het ook met het motto eens. Schuldgevoelens leiden tot niets, gebeurd is gebeurd en je kunt alleen maar hopen er iets van geleerd te hebben.
Maar zodra het een rechtvaardiging voor stupide gedrag wordt, is het natuurlijk wel anders. Met vooraf bedenken wat je gedrag kan veroorzaken lijkt me niet mis.
Janny

Janny, (E-mail ) (URL) - 01-10-’12 16:19
SUSKE

we leven al lang in een hier en nu maatschappij.
dit houdt inderdaad gevaren in voor de toekomst.
Maar zoals sommigen doen, nl in het verleden leven is ook uit den boze bij mij.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 01-10-’12 19:07
platoonline

Leuk gevonden aardigheid. En een aardige kapstok voor een stukje opleiding inderdaad. Zulke dingen gaan overigens weer snel over. Morgen is er weer iets anders. En naarmate men ouder wordt, wordt het yolo begrip vaak toch vervangen door enige twijfel. Leven we maar één keer? Is meerdere keren leven niet veel zinvoller?

Maar aangezien we hooguit iets kunnen geloven maar niets zeker weten, mag elk etiket er op. Life is what happens while you’re busy making other plans.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 02-10-’12 11:02
Grietje

proost! Op de geboorte van een nieuw woord :)

Grietje, (E-mail ) (URL) - 02-10-’12 17:43
Mirjam Kakelbont

Mijn dochter is 16 en van haar hoor ik het woord regelmatig gebruiken. Volgens mij valt de “schade” wel mee. Het ligt toch ook aan de opvoeding? Thuis hebben we – net als op school – heel veel saaie regels. Uiteraard is er elke dag wel iets waar we over kunnen bakkeleien, maar zolang zij hier bij ons in huis woont, zit ik bovenop de tafel en zij eronder!
En als ze het echt een keer te gortig maakt, pak ik gewoon een dag haar mobiele telefoon af.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 03-10-’12 20:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.