LAB


De blauwe plek aan de binnenkant van mijn arm doet mij een aantal dagen herinneren aan feit dat er bloed is afgenomen. Niet dat het zo heel vaak gebeurt, maar de éne keer is de andere keer niet. Ik wil niet zeggen dat de één beter kan prikken dan de ander, maar toch, er is wel verschil. Dit keer had ik zeker de bloeduitstorting niet verwacht.

Met verbazing kijk ik naar de handigheid van dit jongmens. (meestal zijn het dames of meisjes die prikken, dit keer is het een jonge man met lange haren, tot net niet op de schouders, een beetje jaren zeventig stijl) Het bloed stroomt rijkelijk in de buisjes.

De buisjes worden voorzien van plakkertjes en in een rekje gezet. En dan volgt het grote niets tot..... het moment dat de huisarts (of de assistent) telefonisch of tijdens een consult, vertelt wat er wel of niet in te zien was en wat dit betekent.

Terwijl ik de arm weer in de mouw van het vest steek en de jas weer aantrek bedenk ik dat ik eigenlijk wel nieuwsgierig ben naar de reis die de buisjes bloed gaan afleggen. Waar gaan ze heen, als ze regelmatig gekeerd moeten worden, wie doet dat, wie leest de resultaten af, hoe is het geregeld dat de goede gegevens bij de juiste huisarts terecht komen, worden er ook fouten mee gemaakt, want houd mij ten goede, waar gehakt wordt vallen spaanders, fouten kunnen nu eenmaal gemaakt worden, kortom opeens heb ik heel veel vragen betreffende de buisjes bloed. Niet dat ik geen vertrouwen heb, nee puur uit belangstelling.

Op weg naar huis schiet mij door het hoofd, dat ik ooit, heel vroeger, wel interesse heb gehad richting de analistenopleiding. Ik heb ooit een voorlichting gehad van Shell voor een chemische analistenopleiding, maar dat was het toch niet helemaal.

Als ik in deze tijd jong geweest zou zijn, had ik zeker een open dag van de laboratoriumschool bezocht. Toen wist ik nauwelijks het bestaan van zoiets; ik ben ook niet in staat geweest om mijn belangstelling hiervoor op een zodanige wijze te verwoorden, waardoor ik door de één of de ander op het juiste spoor ben gezet. En toch is de belangstelling voor deze branche er altijd wel een beetje geweest. Stiekempjes vraag ik mij af hoe mijn leven zou zijn verlopen als ik dit spoor wel was gaan volgen. Niet dat ik ontevreden ben met zoals het gegaan is, helemaal niet.

                                           klik


hanscke Vrijdag 12 Oktober 2012 - 11:45 am | | Standaard

negen reacties

platoonline

Interessant logje. Ja, je hebt gelijk, ik heb me die dingen eigenlijk nooit zo afgevraagd. Wel vroeg ik me af waarom ze soms wel 5 buisjes nodig hebben.
Een paar jaar geleden werd ik veel geprikt i.v.m. de traagwerkende schildklier. Het ging altijd prima. Tot er eens een man prikte (hij zag er al uit als een grote kale slager maar ik dacht: ach hij zal het wel goed doen) die mij zodanig verkeerd prikte dat ik weken met een bloeduitstorting heb gelopen ter grootte van een theezakjesonderzettertje. Het leek er zelfs een beetje op.

Als je die opleiding had gedaan had je veel geprikt en ook veel verhalen gehoord van mensen met kwaaltjes, denk ik. Dankbaar werk maar om het je hele leven te doen? Ik weet het niet.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 12-10-’12 16:48
Hanny

Zeker als je bloedverdunners gebruikt, ben je blij als de prikker een ware meester(es) is. Je wilt niet weten hoe groot soms de blauwe plekken in mijn arm zijn. Vorige week had ik een ervaren laborante. Pats, zonder lang te voelen en te zoeken, de naald in de arm en het bloed stroomde rijkelijk. En niks geen blauwe plek. Van mij mag ze me vaker prikken.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 12-10-’12 16:56
Bertie

Een leuke bezigheid. Stel je eens voor als je…,
een mooi mijmeronderwerp.
Het klopt dat er verschil is tussen de ene en de ander prikker. Mijn man heeft rol-aders (geen rollades?), hem is verzocht dat bij elke prik te melden. Ik weet niet waarom want het helpt niks: vaak moet er een tweede prikker aan te pas komen.

Bertie, (URL) - 12-10-’12 18:39
Renesmurf

Als mijn tante klootjes had was het mijn oompje, dat zeggen wij altijd als we het hebben over als.
Ach ja, beetje mijmeren is wel eens leuk, zo kan je altijd fantaseren over opleidingen.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 12-10-’12 20:02
Annemarie

Interessante vraag inderdaad die je daar stelt.. :-)
Ik denk trouwens dat iedereen wel heeft, wat als ikd at had gedaan, hoe was mijn leven dan verlopen.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 12-10-’12 20:19
Di Mario

Er zit wel degelijk een verschil tussen prikken en prikken. Ik voel er normaal gesproke niets van. En als ik het wel voel.. Dan weet ik het zeker. Ik ben een sinasappel waar ze op oefenen ;-)

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 12-10-’12 22:10
Sjoerd

Om heel eerlijk te zijn heb ik die opleiding gevolgd. Niets is zo saai als een hele dag dezelfde analyses uit te voeren en te weten dat je dat morgen en overmorgen weer gaat doen.
Ik heb een aantal jaren als analist gewerkt en was het daarna spuugzat. Ik was blij dat men mij destijds en baan als chef aanbood op hetzelfde laboratorium. Het feit dat ik nu als applicatiemanager in de ICT werkzaam ben geeft al aan dat het chef zijn van analisten ook niet je van het was…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 12-10-’12 22:58
Marjolijn

Goed prikken is een kunst.
En zo’n open dag bezoeken kan toch nog.
Ook ziekenhuizen hebben bijna jaarlijks een open dag, waar de laboratoria’s ook meedoen.
Dan kun je zien dat niet iemand, maar een mooi schommelmachientje de buisjes schudt. En een ware centrifuge het werk doet als het heel snel gedraaid moet worden.
Sterkte met het wachten op de uitslag.
Toch een fijn weekend.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 13-10-’12 05:08
Mirjam Kakelbont

Oh, het zou niks voor mij zijn om bloed te moeten prikken bij mensen. Ik ben zo’n verschrikkelijk onhandig type, dat gaat nooit lang goed. Daarom vind ik het juist zo knap als steeds zo netjes geprikt word.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 14-10-’12 20:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.