NATUREACTIE


Buiten zie ik hagelstenen. Sinds een paar dagen heeft de temperatuur zich aangepast bij de datum die de kalender aangeeft. Het wordt duidelijk wat kouder. Tijd om de wat dikkere kleding en de wollen truien weer te voorschijn te halen. De warme winterjas alleen voldoet niet meer  als wapen tegen de steeds lagere buitentemperaturen

Ook ben ik de laatste weken al verschillende avonden naar boven geweest om een dik vest te halen en dat bevreemdt mij eigenlijk. De hele zomer zit ik gewoon met een katoenen shirt of bloesje met hooguit daarover een dun vestje in de kamer, waar het dan meestal zo rond de eenentwintig graden is, (bij heel warm weer uitzonderingen daargelaten).

Omdat ik nogal kouwelijk ben aangelegd, hebben wij in de winter de thermostaat op eenentwintig en eenhalve graad staan, maar waarom ik het in de herfst en in de winter dan bij deze temperatuur binnen toch koud krijgt in te dunne kleding is mij volkomen een raadsel. Ik heb die dikkere wollen kleding in de winter ook  binnen nodig om warm genoeg te blijven.

Rationeel denk ik, eenentwintig graden is eenentwintig graden. Maar moet ik toch de conclusie trekken dat mijn lichaam zich instelt op zomerwarmte of op winterwarmte? Ik vind het een merkwaardig verschijnsel. Zo zijn er wel meer dingen die met 'natuurkunde' te maken hebben en die ik dus absoluut niet begrijp.

                                          KLIK

hanscke Zaterdag 27 Oktober 2012 - 11:57 am | | Standaard

dertien reacties

Wieneke

Oh, dus het ligt niet aan mij?

Wieneke, - 27-10-’12 13:36
Renesmurf

IK ben al een tijdje weer overgeschakeld op truien, en onlangs met die warme dagen even weer terug naar de t-shirts.

De winterjas gaat vanaf morgen weer aan.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 27-10-’12 16:17
Marjolijn

Ja, het is weer echt truien weer.
Vanmorgen was het zelfs met een warme trui en sjaal nog koud, toen ik de auto schoon moest krabben.
Fijn weekend.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 27-10-’12 16:59
Annemarie

Het wondert mij ook hoor. Want bij mij gaat dat precies hetzelfde!
Nouja dan halen we toch de dikkere kleding uit de kast… :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 27-10-’12 18:48
Sjoerd

Gelukkig heb ik daar minder last van en begin langzaam lekker in mijn vel te zitten.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 27-10-’12 20:01
Hanny

Zou het te maken kunnen hebben met luchtstromen. Meestal komt er toch via het een of andere ventilatiekanaal frisse lucht de kamer binnen. ‘s Zomers is het warm buiten en is het verschil met de binnentemperatuur niet zo groot. Als het koeler wordt, komt er koelere lucht naar binnen, die door de kamer circuleert. Voordat die de binnentemperatuur heeft aangenomen, heb je de afkoeling gemerkt en heb je behoefte aan een vest.
Waarschijnlijk heb ik het helemaal mis.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 27-10-’12 23:51
ria

@hanny, ik denk ook dat het zo werkt :-)

ria, (E-mail ) (URL) - 28-10-’12 10:47
? M e l ? d y ?

Dat kan natuurlijk heel verschillende oorzaken hebben….
Van de natuurlijke maar ook van de fysieke… ik weet dat ik niet kouwelijk ben aangelegd maar als mijn bloeddruk aan de (te) lage kant is dan heb ik ook vaak koud… en ook heb ik het kouder als ik bloedarmoede heb… en (volgens de huisarts) kan het ook met de overgang te maken hebben…

Wat ik ook wel eens hoorde, maar daar moet je (denk ik) in geloven of niet…. hoe jouw lichaamspositie is ten opzichte van de aardstralen. Wellicht vind je op een andere zitplaats een betere temperatuur? (uit eigen ervaring weet ik dat ik er last van heb met het slapen als mijn bed ‘verkeerd’ staat)

Hoe dan ook, het is wel vervelend, ik heb zelf dus altijd standaard een dik(ker) vest op een kapstok in de woonkamer hangen, zo voor het grijpen ;-)

? M e l ? d y ?, (E-mail ) (URL) - 28-10-’12 15:35
Bertie

Hoe het komt weet ik niet maar ook ik voel verschil. Op dit moment staat de thermostaat te hoog (22)en ik zweet me een ongeluk. In de zomer is het juist een aangename temperatuur. Naar mijn idee is het suggestie en moet je wennen aan de seizoenen. Als het straks hard vriest is 22º ook niet gauw te heet; je ziet de sneeuw en voelt je lekker.
Misschien heeft Hanny gelijk, of Mel.
Is er een natuurkundige in de zaal?

Bertie, (E-mail ) - 28-10-’12 20:16
HansDeZwans

Misschien omdat je weet dat het buiten koud is, dat je lichaam zich ook zo gaat gedragen. Hetzelfde geldt als je iets lekkers ziet, dat je al water in de mond krijgt zonder het ook maar te proeven.

HansDeZwans, (E-mail ) (URL) - 28-10-’12 21:57
Desire

Ik denk dat je lichaam in de winter automatisch (mee)afkoelt en zich aanpast aan temperaturen buiten, dus koud! Om het net aangenaam te krijgen als ‘s zomers, heb je die extra warme kleding hard nodig. Bij ons staat de thermostaat altijd standaard op 19 graden. Da’s lekker als je bezig bent met iets. Als je stilzit is dat eigenlijk te koud, dan is 21 á 22 graden een prima temperatuur :-)

Desire, (E-mail ) (URL) - 29-10-’12 00:06
Janny

Ja, daar heb ik me ook wel eens over verbaasd. Mijn schoonzoon loopt binnenshuis zomer en winter gewoon met een shirt of overhemd. Hij verklaart dat dus net als jij met het feit dat de binnentemperatuur hetzelfde is als de buitentemperatuur in de zomer.
Maar mijn vesten zijn ook allang weer uit de kast gehaald, hoor!
Janny

Janny, (E-mail ) (URL) - 29-10-’12 12:05
Margo

Ik heb het ook steeds koud. Afgewisseld met warmteaanvallen. Alsof mijn thermostaat compleet van slag is. En als ik het warm heb, heb ik het warm! Stomvervelend.

Margo, (E-mail ) (URL) - 31-10-’12 01:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.