BEAUJOLAIS


Sinds ik mij enigszins als volwassen ben gaan beschouwen, en dat zal zo rond mijn midden dertigerjaren gebeurd zijn, kijk ik er naar uit, naar de derde donderdag van november. Dat is de dag, dat de nieuwe Beaujolais gekocht kan worden. 

Niet dat ik erg veel verstand van wijnen heb, maar ooit heeft mijn broer mij hierover enige voorlichting verschaft. Het zou om een hele jonge wijn gaan. Wijn vervaardigd uit druiven die net geplukt waren. Ik had dus als het ware de wijn aan de ranken zien groeien. Was het een lekkere zonnige zomer geweest en net niet al te droog, dan zou de wijn veelal goed van smaak zijn.

Dit was kennis die ik wel kon onthouden. Daar hoefde ik dan verder ook geen wijncursus voor te volgen. Als beginnende frankofiel sprak dit verhaal mij gewoon aan. In de loop der jaren ben ik een fervente wijndrinker geworden, niet gehinderd door verdere kennis van wijnen. Door eigen ervaring ben ik wel wat wijzer geworden in het kiezen van de wijnen die ik lekker vind.   

Beaujolais van voorgaande jaren zal ik niet zo gauw kopen, maar elk jaar de nieuwuitgekomen wijn wel. Dat is een soort traditie geworden. Ik ben na al die jaren echt zover gekomen, dat ik voor mij zelf kan uitmaken of ik de wijn dit jaar wel of niet lekker vind. 

Afgelopen donderdag heb ik nogal wat moeite moeten doen om een flesje te kopen. Was het jaren geleden een hype, dit jaar hadden vele supermarktketens hier niet op ingestoken. Zelfs de eigenaar van een slijterij keek mij wat wazig aan, toen ik vroeg of hij soms een flesje Beaujolais 2012 voor mij had.

Bij Appie waren ze gelukkig wel te vinden, maar ook niet in overvloed. En toch kan ik mij heus herinneren dat elke supermarkt, maar zeker de grootste kruidenier van Nederland, rijen flessen in hele mooie opstellingen in de winkel had staan.

Dit jaar dus niet en als ik goed nadenk al meerdere jaren niet meer. Kennelijk is de belangstelling hiervoor ingezakt, maar de mijne niet. De komende weken zal ik zo nu en dan echt wel een flesje opentrekken. Ik vind de Beaujolais dit jaar lekker smaken. Proost!

                                                   klik

Dit kasteel is niet oud en heeft ook niets met wijn te maken, ik vind hem gewoon mooi. Het is te vinden aan het eind van Presqu'ile de Quiberon, waar we toen in 2011 een prachtige fietstocht gemaakt hebben.

hanscke Zaterdag 17 November 2012 - 6:10 pm | | Standaard

dertien reacties

Hanny

Helaas mag ik geen alcohol meer drinken in verband met medicijngebruik. Toen dat nog wel mocht, kocht ik ook altijd de nieuwe Beaujolais. Het ene jaar lekkerder dan het andere jaar.
Ik dacht op de kleine foto het kasteel al te herkennen. Ontelbare malen ben ik daar langs gefietst. Leuk om het weer te zien.
Goed weekend verder!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 17-11-’12 19:55
ria

Dat is ook mijn ervaring de laatste jaren, het wordt steeds minder en ook hier heeft alleen appie ze. Ik vind ze ook lekker. Die van de foto had ik ook :-)

ria, (E-mail ) (URL) - 17-11-’12 21:35
Sjoerd

De Lidl heeft ze ook hier, maar de meeste primeurs mogen dan fruitig zijn, gebrek aan tanine maakt ze ook wat waterig…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 17-11-’12 22:42
Marjolijn

Vooral lekker van genieten, als het je goed smaakt.
Fijne zondag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 18-11-’12 05:58
Bertie

Eindelijk bijgelezen. Fijn dat het beter met je gaat en heerlijk ijn de foto’s van Hessel. Buitenlucht doet zoveel goeds met een mens.
Beaujolais ken ik alleen van horen zeggen door de oudste zoon. Ik zal het ook wel geproefd hebben maar weet niet meer hoe het smaakte. Ik ben een wijnbarbaar. Nog altijd drink ik het liefst Chardonnay. Of gewone witte moelleux, Duitse lieblig is me ook goed.
Als het maar makkelijk drinkt.

Bertie, (URL) - 18-11-’12 09:50
Wieneke

Het is een hype geweest, zoals er zovele waren en zijn. De reclametoestanden er om heen maakten dat mensen per se Beaujolais wilden hebben. Ik kan me herinneren dat iedereen aan de sherry (Amontillado) was. Nu drinkt niemand dat spul toch meer.

Wieneke, - 18-11-’12 10:16
SUSKE

ik drink wijn puur op smaak, nooit op naam of wat dan ook.
als ik ze maar lekker vind.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 18-11-’12 18:52
Ximaar

Ik kan het me ook wel herinneren uit de 90’er jaren dat we op het werk een baujolais-primeur-avondje hadden. De gezelligheid was leuk, maar verder deed het me niet veel. Destijds had ik al een tijdje in Frankrijk gewerkt met gratis dure wijn in de avond en gratis goedkope wijn in de kantine.

Ik vind wijn lekker als het maar niet te sterk is en vooral bij de maaltijd. Vaak koop ik iets uit Veneto, die goede wijn kunnen maken met 11% alcohol. Hun wijn is ook veel constanter omdat ze mogen mengen, waar in grote delen van Frankrijk moeilijk over wordt gedaan. Maar ik drink ook graag centraal- en zuid-Franse rosé. Kan je ook meteen drinken en heeft niet de nadelen van witte en rode wijn. Helaas is het wat zoeken, want de rosé uit Frankrijk wordt hier slecht verkocht. Idd teveel alcohol, kan met veel minder en vaak te zoet of een ander maf smaakje. Die goedkope rommel die de Fransen zelf uit het vat drinken smaakt echt veel beter.

Moet trouwens altijd erg lachen om Ilja Gort die in de afgelopen maanden weer eens zijn (tele)visie op de wijnongein gaf. Wat ie zegt klopt in mijn ogen wel, maar ook dat verhaal is wat afgezaagd.

Ximaar, (URL) - 18-11-’12 19:53
minoesjka

Vroeger kocht ik inderdaad ook elk jaar wel een fles Beaujolais primeur, maar dat is er eigenlijk uitgegaan toen ik minder geld kreeg.
En hoe was ie dit jaar ? :-)

minoesjka, (E-mail ) (URL) - 18-11-’12 20:30
Renesmurf

Ik heb nog nooit wijn gehad, dus ik kan niet zeggen dat ik wijn vies vind of zo. Toch blief ik niet.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 18-11-’12 23:33
Thérèse

Wij waren zo gelukkig dat een vriend van ons zelf uit Frankrijk de Beaujolais meebracht. IK had dus geen flauw idee dat ze in de winkels zo slecht voorzien waren. De onze vond ik ook heel lekker.
Ik ben ook geen wijnkenner maar ik ben wel dol op een of twee glazen wijn elke dag.

Thérèse, (URL) - 19-11-’12 17:35
Janny

Ik ben dol op wijn, maar Beaujolais hoort niet tot mijn favorieten.
Maar je hebt idd gelijk: in voorgaande jaren werd de Beaujolais altijd met veel tamtam binnen gehaald. En nu je het zegt: ik heb er dit jaar ook niks van gemerkt.
Merkwaardig he?
Janny

Janny, (E-mail ) (URL) - 19-11-’12 21:45
Mirjam Kakelbont

Mijn man is een grootverbruiker ;-) maar zelf mag ik geen wijn drinken. Niet dat ik me aan regels houd, maar als ik wel drink heb ik er last van ivm de medicijnen die ik slik, dus ja, dan is de keus snel gemaakt: geen wijn.
Maar ik vind ‘t wel errug lekker!

Mirjam Kakelbont, (E-mail ) (URL) - 20-11-’12 09:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.