JUBELEN ONGEPAST


Er wordt mij wel eens onder de aandacht gebracht, dat ik een beetje zwaar op de hand zou zijn. Ik moest daar gistermorgen direct aan denken. Nadat ik op het nieuws gehoord was dat er iemand was aangehouden na het DNAonderzoek, verband houdend met de zaak Vaatstra, stelde ik mij via het internet verder op de hoogte en ik schrok. Ik vond het ongepast.

Het eerste bericht dat ik las was, dat men in Zwaagwesteinde luid toeterend door de straten reed en dat er vlaggen waren uitgestoken. Hoe kon men?

In het éne dorp was het feest, ja waarom eigenlijk, het meisje Marianne komt heus niet terug.

In het andere dorp was er een soort droefenis. Een heel gezin was met deze aanhouding plotsklaps in een afgrond gevallen. Ik voelde als het ware zelf de pijn van de betrokkenen uit dit gezin.

Uiteraard ben ik een voorstander van het oplossen van delicten. Natuurlijk is het mooi dat deze moorzaak misschien eindelijk opgelost gaat worden, maar mijn gedachten gingen, zoals gezegd, onmiddellijk uit naar het gezin van de man. Wat betekent dit voor hen. Hoe moet je als vrouw van, als kind van, verder. Dertien jaar samenwonen met iemand die zoiets vreselijks heeft gedaan, maar die kennelijk ook hele andere kanten in zich heeft, waardoor die gruwelijke kant verder onzichtbaar bleef?

Rechtvaardigt het vinden van de dader dit uitbundige gedrag?  Mijn antwoord is nee. Deels kan ik de opluchting wel begrijpen. De mogelijke dreiging van onheil die hier en daar nog steeds in de lucht hing is verdwenen. Maar het drama is nog lang niet ten einde. Ook niet als de vader van Marianne met de dader heeft gesproken. Voor alle betrokkenen zal deze gebeurtenis nimmer een goede afloop hebben.

Gelukkig zag ik later op de dag dat men wat genuanceerder is gaan denken. Ik las ergens, dat inmiddels het dorp en ook de familie vindt dat er in deze kwestie geen winnaars zijn. Daar kan ik mij bij aansluiten, want als er geen winnaars zijn, valt er ook niets te vieren en kunnen de vlaggen weer opgeruimd worden.

                                                           klik

hanscke Dinsdag 20 November 2012 - 11:27 am | | Standaard

dertien reacties

Gosse

Helemaal mee eens.

Gosse, (E-mail ) (URL) - 20-11-’12 12:13
Ximaar

Het probleem is daarbij dat de persoon nu hoofdverdachte is en nog niet de bewezen dader. Het zit er natuurlijk dik in, maar daar moet nog uitsluitsel over komen en daar wordt hard aan gewerkt.

Mijn indruk is dat deze euforie vooral door alle media-aandacht komt. Stel je voor dat de dader binnen een dag gevonden was, bekend had en berecht was. Dan was hij waarschijnlijk nu alweer op vrije voeten geweest en had dit nieuws destijds maar een paar dagen de regionale krant gehaald en 1x een vermelding in het landelijke journaal. Inmiddels zou 99% van Nederland het vergeten zijn. Nu dus niet.

Omdat het gehucht zo klein is en er opnames van zijn huis getoond zijn had ik zo zijn achternaam te pakken. Toen ik daar op zocht blijkt dat die ook al op heel veel plekken op het internet staat. Een verdachte en zijn familie beschermen door alleen een achterletter te noemen werkt in dit geval dus echt niet.

Ximaar, (URL) - 20-11-’12 12:59
Michiel

Ik heb mij ook verbaasd over die vlaggen. Natuurlijk is het goed dat het recht zijn loop heeft en het ziet er naar uit dat dat nu gaat gebeuren. Maar een feestje? Nee dat is het niet en dus moet er ook niet gevierd worden.

Michiel, (URL) - 20-11-’12 14:19
Hanny

Mijn gedachten gingen ook meteen uit naar de familie van de gearresteerde. Marianne komt helaas niet terug, dus is er geen reden tot feest. Maar de familie valt nu in een vreselijk diep zwart gat. Ik hoop dat ze door de dorpsgemeenschap goed opgevangen worden als ze weer in hun huis kunnen wonen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 20-11-’12 15:46
Marjolijn

Geen reden voor een feestje, hier zijn alleen maar verliezers.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 20-11-’12 18:44
Sjoerd

Eigenlijk heeft deze man zichzelf aangegeven, waarmee hij te kennen heeft gegeven niet meer zonder het schuldgevoel te kunnen leven. Anders had hij gewoon niet meegedaan…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 20-11-’12 21:46
Mirjam Kakelbont

Daarom vond ik de reactie van de vader van Marianne Taatstra zo mooi: hij was blij dat de dader eindelijk gepakt was, maar kon tegelijkertijd niet blij zijn, omdat hij beseft hoeveel leed het veroorzaakt bij de vrouw en kinderen van de man.
Dan ben je een mens van grote klasse!

Mirjam Kakelbont, (E-mail ) (URL) - 20-11-’12 22:11
Annemarie

Ik ben het niet eens met de uitbundigheid waarmee gevierd is.. Maar wel met het idee achter het dna onderzoek. Tenslotte moet de dader gewoon worden gestraft.
En ja het is onwijs sneu en vervelend, akelig en welk ander woord nog van toepassing is voor zijn familie. Zij krijgen de grootste dreun op dit moment. Maar daar is alleen de dader voor verantwoordelijk.
Ik hoop dat het dorp er is voor de familie!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 21-11-’12 19:17
Renesmurf

ja, dit verhaal kent alleen maar verliezers.

Daar past absoluut geen vreugde bij.

Alleen verdriet, en misschien wat opluchting omdat deze slepende zaak tot een einde komt, geen goed einde.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 22-11-’12 01:34
HansDeZwans

Die gebeurtenis ken ik niet, maar ik sta er wel van te kijken.

HansDeZwans, (E-mail ) (URL) - 22-11-’12 12:14
HartelijkeHotHulk

Een mens mag niet oordelen.
Zelfs een Hulk mag dat niet.

Let eens op, als niemand oordeeld, hoe goed de mensheid voor elkaar wordt!

HartelijkeHotHulk, (URL) - 24-11-’12 22:29
Rob Alberts

Ook nu na al die jaren blijft het een gebeurtenis met alleen maar verliezers.
Treurige groet

Rob Alberts, (URL) - 25-11-’12 19:49
platoonline

Terechte conclusie, Hanscke. Nee, er zijn geen winnaars. Het recht zal nu wellicht zijn loop hebben en dat is op zich goed. Maar daar mogen wij niet op vooruit lopen.

Wel ben ik tegen verplicht DNA onderzoek, zoals men nu al elders het DNA van Babies wil registreren. Dat is aantasting van privacy en daar ben ik dus falikant tegen. Ook al omdat de historie heeft geleerd dat overheden niet altijd te vertrouwen zijn.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 26-11-’12 11:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.