GRAUWSLUIER

WE-300

WE-300 wordt georganiseerd door Plato (http://platoonline.wordpress.com/). Elke maand bedenkt hij een thema. Voor de maand november is dat ‘scheiden’.

Ik houd van een schone heldere was. Het zal wel een tic zijn die ik in mijn jeugd opgelopen heb. Het werk wat mijn vader deed was het draaiende houden van een wasserij. Vanwege het zachte water stond Apeldoorn toen bekend als de plaats met vele wasserijen.

Vanuit mijn slaapkamer kon ik mijn vader in de wasserij bezig zien. In zijn gele overall draaide hij aan diverse knoppen van de door mijn kinderogen gezien grote machines, die soms ook nog eens een flinke wolk stoom uitspogen.

Ik was bang voor die machines en ook de mangel had iets huiveringwekkends. In mijn fantasie zag ik mij, onbedoeld, onder die hele grote rol terecht komen.

Mijn moeder bekommerde zich nooit om de was, dat ging met mijn vader mee.

Toen ik een eigen huishouding begon had ik weinig ervaring. Gelukkig was er de wasmachine. Alleen nog het juiste programma instellen en voilà, een kind kan de was doen. Dacht ik.

Het resultaat viel nog al eens tegen. Ik wilde dat de katoenen luiers mooi wit en zonder vlekken uit de machine kwamen. Dat was niet altijd het geval. Met aanwijzingen van schoonma leerde ik het grasveld als bleek kennen. Het werkt perfect. De schone luier nat op het gras uitspreiden; zon en gras doen hun werk.

Echt witte was is er niet veel meer, maar met gekleurde was kan ook  veel mis gaan. Neem de sokken. Vele paren hebben de onhebbelijke eigenschap om zich als enkeling te willen gedragen. Bij het sorteren van de was wordt het tijdelijk uiteengaan van het paar niet altijd opgemerkt.

Het resultaat is tweeledig. Vaak passen de sokken niet meer bij elkaar en ook de was heeft veelal een rare grauwsluier gekregen. En vooral dat laatste;  daar kan ik als dochter van… wel heel erg slecht tegen.

                                        klik

hanscke Vrijdag 23 November 2012 - 1:41 pm | | Standaard

twaalf reacties

Trees

Wat een leuke WE! Ja die witte was heeft toch wel wat.
Ik heb nog steeds elke week een witte was! Beddengoed is bij mij vaak wit, gastendoekjes, tshirts, hemden, broeken, topjes, sokjes, alle wit gaat bij elkaar.
Ik was dan meestal op 60gr. Als er erg tere dingen bij zitten op 40gr. Wit-wasmiddel, extra doekje erbij, extra witmaker en wasverzachter.
Bij niemand waren (vroeger) de witte sokken witter dan bij mij! Ik heb er nog steeds lol in om het zo wit mogelijk te krijgen!

Trees, (E-mail ) (URL) - 23-11-’12 14:09
Hanny

Prima verhaal bij het onderwerp.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-11-’12 15:17
Nans

Moooi gedaan!!! Leuk verhaal.

Grtz

Nans, - 23-11-’12 16:24
Marjolijn

Mooi verhaal.
Ik heb ook graag een echt witte was..!
Op naar een fijn weekend.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 23-11-’12 16:27
Sjoerd

Ik heb stapels met sokken in de kast liggen die geen bijpassende partner hebben…

Sjoerd, (URL) - 23-11-’12 16:51
platoonline

Hemel, ik word me van dingen bewust gemaakt die ik nooit in de gaten had. Ik was meestal op 40 graden, haal het er uit, hang het op, vouw het op (als het lukt) en slinger het in de kast. Van je vader kan ik nog wat leren.

Instructieve WE. Ik buig nederig het hoofd.

platoonline, (E-mail ) (URL) - 23-11-’12 18:12
ria

Ik heb ook bijna geen witte was meer, vaak komt dat dan ook tussen de handdoeken terecht. Kortom ik heb niet zo’n tic ;-)

ria, (E-mail ) (URL) - 23-11-’12 22:09
Bertie

Een onverwachtse betekenis van het onderwerp ‘scheiden’. Origineel!
Ik zou er nooit opgekomen zijn, wel heb ik een aantal single sokken in de kast liggen :-).

Bertie, (E-mail ) (URL) - 24-11-’12 00:48
Laurent

Ah, werkt dat zo, dat bleken. Je hebt in veel plaatsen inderdaad straten of wijken die de ‘bleekvelden’ heten. Ik wist niet dat dat op de was sloeg!

Laurent, (URL) - 24-11-’12 12:44
HartelijkeHotHulk

Leuk zo’n wasserette die je vader had.
Scheelde veel werk bij je moeder natuurlijk!

Die katoenen luiers, wat had ik daar een hekel aan, zeg.
Wij hadden drie kinderen in de luiers (een tweeling erbij)
En bij die hele kleine babietjes zat je dan toch te klooien om een levensgevaarlijke speld er doorheen te wroeten.

Ik was dat ZO zat dat ik dacht, dat kan anders.
Daarna deed ik het met een stuk afplakband (schilderstape) wat net lang genoeg bleef zitten tot de volgende verschoning.

HartelijkeHotHulk, (URL) - 24-11-’12 22:26
Mirjam Kakelbont

De was scheiden… je moet er maar op komen! Originele invulling. Weet je wat bij mij helpt? Ik kiep altijd een flinke lepel soda tussen het waspoeder.
Help echt!

Mirjam Kakelbont, (E-mail ) (URL) - 24-11-’12 23:08
Janny

Ik heb ook best nog wel witte was, hoor. Mijn handdoeken zijn ofwel wit of grijs (maar dan echt grijs, he, niet grauw:-)
Mijn beddegoed is ook wit of grijs. T-shirts die Hub onder zijn overhemden draagt. Etc.etc.
En altijd goed wit, daar houd ik ook van. Maar geen toevoegingen van extra middelen voor mij.
Janny

Janny, (E-mail ) (URL) - 26-11-’12 17:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.